Czy jeśli mieszkam w mieście X i jestem zarejestrowany w tym mieście w urzędzie pracy, to czy mogę wygooglować sobie ofertę pracy z innego miasta, Y i spróbować załapać się na staż w tym mieście Y? Dodam, że w tym obcym mieście napisane jest, że trzeba kontaktować się za pośrednictwem tamtejszego urzędu pracy, nie wiem czy wymagają bym był tam zarejestrowany też, to inne miasto, inny powiat, inny PUP. Do pracodawcy nie mam kontaktu, bo tylko przez urząd można, a do urzędu tamtego nie chce mi się dzwonić na razie, wolę zapytać tutaj, bo może ktoś z was powiada taką wiedzę.
Musisz być zarejestrowany.
a żeby zarejestrować się w urzędzie innego miasta, nie muszę tam mieszkać? I czy muszę pierw wyrejestrować się z urzędu z mojego miasta? Bo chyba w dwóch urzędach na raz zarejestrowanym być nie można? Bo jak wiesz, trzeba co x czasu stawiać się na podpis, no i rejestracja w urzędzie jednym = dostajesz ubezpieczenie zdrowotne.
Po co kombinować? Urząd pracy z Twojego powiatu może pokryć koszty stażu w miejscu pracy zlokalizowanym w innym powiecie, ale na obszarze tego samego województwa. Wystarczy, że pracodawca wyrazi zgodę na zorganizowanie stażu i złoży wniosek do urzędu, w którym jesteś zarejestrowany.
Poza tym rejestrujesz się tam gdzie jesteś zameldowany, choćby tymczasowo, ale z dniem upłynięcia tymczasowego meldunku nie będziesz mógł korzystać z usług właściwego urzędu pracy.