Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Starożyny Rzym

15.10.2012 08:17
Orrin
1
Orrin
236
Najemnik

Starożyny Rzym

Witam
Możecie polecić jakieś książki z akcją umiejscowioną w czasach Starożytnego Rzymu? Nie Chodzi mi o książki typowo historyczne tylko fabularne. Uwielbiam antyk w grach i filmach czas poznać książki.

15.10.2012 08:27
Maziomir
2
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Zabiłeś mi ćwieka - nie mogę sobie w tej chwili niczego przypomnieć z beletrystyki o Rzymie poza beznadziejnym Łysiakiem...

Ale z młodości pamiętam, że urzekła mnie trylogia Haliny Rudnickiej:

1963: Król Agis (1. część trylogii z dziejów starożytnej Grecji)
1966: Syn Heraklesa (2. część trylogii z dziejów starożytnej Grecji)
1969: Heros w okowach (3. część trylogii z dziejów starożytnej Grecji)

To co prawda Grecja, ale w końcu jeszcze starsza. A, ona chyba też napisała "Uczniowie Spartakusa".

15.10.2012 08:28
Matt
3
odpowiedz
Matt
268
I Am The Night
15.10.2012 08:30
jasonxxx
4
odpowiedz
jasonxxx
154
Szeryf

"Rzymska Krew" i "Mgliste Proroctwa" Saylora.

Klimaty serialu "Rome" (oczywiście oglądałeś?) Polecam.

15.10.2012 08:39
Orrin
5
odpowiedz
Orrin
236
Najemnik

jasonxxx --- Przeglądając internet często się pojawia nazwisko Saylora wiec raczej zacznę od niego.
Rome oglądałem wszystko 2 razy - uwielbiam!

Liczę na taką książkę gdzie obok ciekawej historii będzie można przeczytać jak wyglądało życie w tamtym okresie. Książka może tutaj pokazać znacznie więcej niż film/serial

Matt --- Nie znam niczego. Przez ostatnie 10 lat czytałem tylko fantasy. Sci-fi

15.10.2012 08:40
jasonxxx
6
odpowiedz
jasonxxx
154
Szeryf

Możesz też zacząć od "Rzym" Saylora, aczkolwiek tam jest trochę więcej historii, aniżeli skonkretyzowanego spisku, akcji i codziennego życia :)
W każdym razie na pewno pozycja obowiązkowa.

Prawdziwym bohaterem tej epickiej sagi dwóch rodów, prowadzącej czytelnika przez tysiąc lat ich dziejów, jest Rzym - miasto i jego mieszkańcy. Wplatając historię, legendę i najnowsze odkrycia archeologiczne w dynamiczną narrację, Steven Saylor tchnął nowe życie w dramat pierwszego tysiąclecia Wiecznego Miasta - od chwili jego założenia poprzez meandry zadziwiającej drogi do roli stolicy najpotężniejszego w dziejach imperium. Rzym przypomina tragedię bohatera i zdrajcy Koriolana, zdobycie miasta przez Galów, najazd Hannibala, zacięte zmagania polityczne między patrycjuszami i plebejuszami, a wreszcie śmierć republiki z chwilą triumfu - i wkrótce potem zabójstwa - Juliusza Cezara. Świadkami, uczestnikami, a czasem głównymi aktorami dramatu są potomkowie starych rodów Potycjuszów i Pinariuszów. Rolę łącznika między pokoleniami pełni tajemniczy talizman, odwieczny jak samo miasto.

Jest jeszcze Coleen McCullough. Choć mi bardziej jednak podszedł Saylor.

15.10.2012 08:42
Yaca Killer
👍
7
odpowiedz
Yaca Killer
274
russiaisaterroriststate
15.10.2012 08:50
8
odpowiedz
Runnersan
218
Senator

Najlepsza książki fabularne oparte na historii z akcją w starożytnym Rzymie to seria Panowie Rzymu Collin McCullough. Pierwszy tom to "Pierwszy w Rzymie".

Książka nie dość, że jest fajnie pisana w formie fabularnej, to jeszcze przemyca mnóstwo wiedzy o Rzymie z czasów Republiki.

15.10.2012 08:56
Maziomir
😊
9
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Właśnie, chyba dlatego unikam beletrystyki w tym temacie, że sama "historia" jest często równie fantastyczna. Oczywiście - krzyżowaniem źródeł - można wyeliminować nieco fantastyki. Sporo z informacji, na których opierały się Wasze przykłady już zweryfikowano, ale więcej nigdy się pewnie nie uda. W każdym razie jak już szukać nawiązań do paru propozycji to polecam zupełnie z innej bajki (bo fantasy osadzone w klimacie Bizancjum) "Sarantyńską Mozaikę" Kaya i kontynuację. Pożytku prawie tyle samo, ale przyjemność prima sort w swoim gatunku. ;)
Czytanie monografii historycznych o charakterze popularnonaukowym w temacie Rzymu sprawi Ci w mojej opinii znacznie więcej frajdy.

http://ksiazki.polter.pl/Sarantynska-mozaika-Guy-Gavriel-Kay-c16365

15.10.2012 09:11
Sensai3D
10
odpowiedz
Sensai3D
146
Generał

Ostatni legion Łysiaka.

15.10.2012 09:18
11
odpowiedz
Runnersan
218
Senator

Maziomir---> Oglądając przypisy i słowniczek u McCullough mam wrażenie, że kobieta naprawdę odrobiła lekcje i dość realnie moim zdaniem oddaje rzeczywistość tamtych czasów. Niestety rzeczywiście kilka innych pozycji typu rzymskiego to totalna porażka w kontekście historyczności.

15.10.2012 09:22
Maziomir
12
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Nie pisałem o wszystkich, bo przecież nie wszystkich czytałem Runnersan. Odniosłem się raczej do własnych doświadczeń z monografią i różnych interpretacji faktów, a czasem ich sprzeczności, przekładając to na formę i granty jakie niesie ze sobą licentia poetica. I absolutnie nie chciałem być ofensywny.

edit: Ale ten Łysiak absolutnie nie przypadł mi do gustu.

15.10.2012 09:25
Fett
😃
13
odpowiedz
Fett
245

Quo Vadis

15.10.2012 10:20
WrednySierściuch
14
odpowiedz
WrednySierściuch
108
No gods no masters!

Jak starozytny Rzym to i zbrodnia i wystepek (czyli kryminal) :D

Pastor Ben

Intrygantka
Kamienne dziewice
Złodziej wody

Davis Lindsey
ten cykl ma obecnie 20 tomow! W Polsce wydano:

Miedziana Wenus
Ostatni akt w Palmirze
Srebrne świnki
Wykute w brązie
Złoto Posejdona
Żelazna ręka Marsa

Steven Saylor
< najbardziej poczytny autor, co widac takze po watku :D

Książki o Gordianusie

Rzymska krew
Ramiona Nemezis
Zagadka Katyliny
Rzut Wenus
Morderstwo na Via Appia
Dom westalek
Rubikon
Ostatnio widziany w Massilii
Mgliste proroctwa
Werdykt Cezara
Gladiator umiera tylko raz
Triumf Cezara

http://esensja.pl/magazyn/2009/04/iso/07,42.html

15.10.2012 10:21
15
odpowiedz
Runnersan
218
Senator

Maziomir--> Ja też nie piszę w formie sporu i też nie poczułem się atakowany:)
Ot tylko chciałem zauważyć w kontekście dyskusji, bo generalnie zgadzam się z obserwacjami, niestety większość książek jakie czytałem z akcję w Rzymie ma poziom taki, że równie dobrze akcja mogłaby się dziać gdziekolwiek i kiedykolwiek... Akurat moim zdaniem wspomniana McCullough całkiem pozytywnie się wybija.

15.10.2012 10:43
Maziomir
16
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Już przekleiłem do pliku literackich marzeń.

ps. marzeń, bo mi tu trochę trudniej o polską literaturę. Z racji cen i odległości zawsze długo myślę co kupić aby przysłali, co kupić i przywieźć, ale dzięki.

Forum: Starożyny Rzym