Kurna, od wielu miesięcy nie grałem w Starcrafta 2 (za to trochę pykałem w S1 w kampanii), myślałem, że już nie wrócę.
Ale pojawił się news o HotS, trafiłem przypadkiem na filmik S2 na YT i nie wytrzymałem :)
[edit]
Bah, zapomniałem o optymalizacji plików, miejmy nadzieję, że pójdzie szybciej niż w przypadku WoW...
Orlando ---> Uuuu... ;_;
EDIT: Wcześniej, jak leciały jakieś filmiki z kampanii w przerwie, to oczywiście nic się nie działo. Jak teraz jest finał, to oczywiście... przerwali stream z powodu laga :D
No i koniec.
Podium:
1. PartinG
2. Creator
3. Rain
Toss imba :P
Koniec, a ja obejrzałem tylko jeden mecz i to ten, po którym Nerchio odpada z turnieju ;[
[207] ---> Chlip... :(
Tez mam dostep do bety, ale najpierw musze sobie przypomniec jak sie w to w ogole gra. :-P
Powodzenia Orlando, mi nie idzie za dobrze ;)
W Polsce Empik daje klucze do bety do preorderow, przynajmniej tak jest napisane na ich stronie.
r_ADM----> Ja bardzo reflektuje :D
Gra ktoś jeszcze z GOL-a na multi ?
heri peter - Mohomadau - 696
R_adm - SnakeDoctor - 715
TimDuncan - Piotr - 969
ttwizard - AzoriuS - 529
ZgReDeK - Lipton - 195
Lagbzz - LagBzz - 838
Zapruder - ZaPP - 391
Kherlon - Kherlon - 121
Miniu - Miniu - 523
Orlando - Orlando - 437
Inquisitio - Inquisitio - 241
DEFEDos - defedos - 485
Revanisko - Gumish - 367
draco666 - Dracklus - 108
Kcieciol - KcieciolPL - 808
Sky Angel - Orlov - 504
Minas Morgul - Atrax - 917
Michael_999 - Michael - 2582
Infectious Drakon - Drakoon - 905
Wooler - Wooler - 105
boskijaro - jarekxz
Aschman- Enfer - 362
heri peter - - >Jak byłbyś chętny zagrać to będę na bn tak do 22.
jak gram w hots beta i WOL jak ktos, jestem Terran Diament w 1v1, jak ktos chce pograc to niech poda dane to dodam
Filip - - > Masz moje dane Enfer - 362. Ja narazie gram w WOL
mi bylo najtrudniej wydostac sie z brnoazu chyba pol roku tam bylem, a pozniej za 2 miesiece byl juz diament :D
Teraz gram w beta HoTsa i trolluje wczoraj kolesiowu zbodowalem 3 baraki w bazie i wygralem i jescze jakiegos typa zraszowalem Workerami i tez tego nie dal rady obronic. Fajnie byc znowu w bronzie :D Specjalnie przegralem pierwsze 5 meczy
Exciting new replay features have been added to Heart of the Swarm.
Watch With Others - This feature allows you to watch replays in sync with other players on Battle.net.
Take Command - This feature allows you or your group to take control of selected player armies while watching a replay.
Recover Game - This feature allows you to recover a prematurely ended game from a replay.
For more details about these new features, please see our overview on the StarCraft II Community Site.
Ask, and it shall be given (albeit late;)
Jak ktos jeszcze nie ma dostepu do bety, to mam klucz do wydania.
Zainteresowany niech poda GG lub email.
[email protected] dam znajomemu
Also, dla zainteresowanych, jeśli daną rasę dobijemy 30 poziom w becie, dostaneimy unikalny portret i achievement do feats of strength.
http://eu.battle.net/sc2/en/blog/7104832/Call_to_Action_Heart_of_the_Swarm_Beta_Leveling-28_01_2013
Dziękuje. :-)
Nowy filmik o UI i nowym battle necie:
http://www.youtube.com/watch?v=JwS5t2SLsDo&feature=youtu.be
Troche głupio, ale czy ma ktoś jeszcze jeden key do bety? ;D
5 level to lekko, bo jak wczoraj sobie policzylem ile gier bym musial rozegrac zeby wbic 30lvl chociaz jedna rasa, to podziekowalem - z moja iloscia wolnego czasu pewnie bym nie zdazyl ;p
O, dobrze ze obnizyli do 5lvl, na 30 nie mialbym szans. Dzieki Orlando, przegapilem newsa :)
Ma ktoś jeszcze jakiś klucz do bety nieużywany na zbyciu?
Chciałby mnie który potrenować 1v1 w becie? (1+n v 1+n nigdy się nie nauczę, bo zawsze przedronuję).
Ostatni mecz zagrałem w listopadzie, więc obecnie jestem ciamajda, co "se" butów nie umie wiązać.
Ah, no i gram robalami, bo są smaczne (serio, ostatnio kolega otworzył restaurację, gdzie podaje placki ze świerszczami. Miałem wrażenie, że szamię zerglingi). Nie mam pojęcia, po co to piszę, ale ... tak.
Gdy włączycie launcher SC2, to zacznie wam w tle ściągać 6gb przygotowania na patch. Yes, I shit you not.
http://us.battle.net/sc2/en/blog/8662511
Nowe menusy wzięte prosto z HotSa już dostępne w WoLu (będę tęsknić za tymi skomplikowanym i niezbyt wygodnym menu :( ). Razem z wieloma bajerami. Tworzymy wątkową grupę? :)
A więc dołączajcie do grupy GryOnline :)
A ludzie się znajdą.
sinbad - za prawie 18 dni będzie dodatek więc ludzie wrócą starcrafcić!
Interfejs ma być ten sam, exek ten sam, znajomi ci sami więc czemu grupy miałyby być inne? :P
Bo tak.
Najlepiej bedzie zrobic nowa czesc przed premiera dodatku, wtedy watek sie rozrusza, chociazby przez kampanie.
Jest tu jakis master? Siedze w top goldzie i sobie juz nie radze..
mój kod postaci #242
Gram terranem, wyjście z bronzu i srebra jest banalne grając 1/1/1 (drop 2 medi, banshee). Niestety w goldzie ludzie już zaczynają myśleć i całość sprowadza się do ogarniania mid i late game.
Ogólnie teraz ciężko wypracować przewagę na początku grając ze słabymi graczami bo gra robi autosplita i terek szybko zrobi wall in, a protos szybszego 4gate/proxy.
Ludzie mowia, i maja racje, ze do high diamond/low masters mozna dojsc na jednym buildzie na rase i dobrym macro. A auto split nie daje przewagi wiekszej niz 1 czy 2 sekundy wiec jest to calkowicie pomijalne.
autosplit to nie tylko predkosc z jaka erk dojedzie do mineralu, ale tez wieksza ilosc mineralkow na minute. Jak mierzylem timing do pelnego zaladowanie 2 medi, to mialem jednak niewielka (ale jednak) roznice. Pare razy mi to ratowalo skore bo w momencie dropa konczyly sie robic cannony, albo ktos mial za malo armii. Eliminuje to po prostu pewna skillowosc, ale eliminuje takze mozliwosc popelnienia glupiego bledu nie trafiajac w mineraly. Wolalem jednak jak bylo wczesniej, chociaz od golda w gore to juz w zasadzie nie ma roznicy.
Mówiąc autosplit macie na myśli automatyczne wysyłanie workerów? Bo za dużo splita tam nie ma :P
Ja zauważyłem (może błędnie), że mi bardzo minimalnie (ale jednak) opóźnia się timing przy automatycznym wysyłaniu workerów. Bo niby gra wysyła ich szybciej, ale bez wspomnianego splita.
Ja robilem splita, ale automine jest zauwazalnie szybszy. Widze po czasie, w ktorym moglem robic druga probke. Z autominem kase na druga mam sporo przed zakonczeniem produkcji pierwszej, wczesniej wyrabialem sie odrobine przed.
Hola, hola. Nie workerow a drugiego workera. Jezeli ktos ci robi wjazd 4gatem etc. to jak przegrasz to nic to z autominem miec wspolnego nie bedzie.
Mam pewien problem z nowym patch-em. Wszystko chodzi w miarę dobrze, tylko nie pokazują mi się żadne portrety. Każdy ma tylko ikonkę SC. Można ten problem jakoś rozwiązać czy muszę czekać na kolejną aktualizację?
Mialem to samo ale po ponownym uruchomieniu gry wszystko wrocilo do normy. Domyslam sie, ze to juz zrobiles, wiec dalszych pomyslow nie mam :/
@258
Moze to cos z cachem konta. Usun je (backup replayi czy save'ow) i uruchom gre od nowa.
Mógłbyś napisać które konkretne pliki/foldery mam usunąć? W katalogu od starcraft 2 sporo tego jest.
Kurde wrocilem do gry po ponad pol roku i to jest zwyczajny koszmar, jada ze mna okrutnie. Nie wskoczylem od razu na laddera, rozegralem te wszystkie nowe tryby, plus kilka gier z AI - tak czy inaczej mnie jada :D
Rozmawiałem z JotJotem o nowej części wątku przed HotS i powiedział, żeby przemyślec co ma być we wstepniaku, bo już abonamentu nie ma i zmian nie będzie. Więc te pare osób, co tu przychodzi, pomysły?
Do glowy przychodzi mi tylko linki kilku odcinkow day9tv z najwazniejszymi lekcjami. A w ogole to przydalby sie jednak ktos z abonamentem bo ludki beda pewnie chcieli liste kontaktow.
Liste chcemy tworzyć od nowa, pozbyć się tych, co są nieaktualni.
Od Day9 mam te cztery, coś jeszcze ci przychodzi do głowy?
http://blip.tv/day9tv/day-9-daily-132-back-to-the-basics-the-mental-checklist-3751430
http://blip.tv/day9tv/day-9-daily-252-secrets-of-hotkeys-apm-and-mouse-movement-4730506
http://blip.tv/day9tv/day-9-daily-269-newbie-tuesday-how-to-get-into-sc2-4908809
http://blip.tv/day9tv/day-9-daily-309-the-right-and-wrong-way-to-learn-5229698
Czy tylko u mnie tak jest, ze jesli chce grac w jakis tryb, w ktory nie gralem do tej pory (od 6 miesiecy), to musze cos sciagac... no i niestety to droga przez meke, bo jest przykladowo 8 elementow do sciagniecia, 6 razy mi to rozlaczy i poprosi aby sprobowac jeszcze raz. Czasami jest do sciagniecia 4mb i trwa to 5 min :/
Tylko u mnie czy to wina paczy przed HotS?
To raczej nie tylko u Ciebie. Znaczy ściąganie - bo w końcu aktualizacja była całkiem spora - natomiast problemów ze ściąganiem nie zauważyłem.
Nie chodzi mi oczywiscie o te aktualizacje przed wlaczeniem gry. O te w trakcie gry. Gdy wciskam 2v2 nierankingowa i wyszukuje gre. Przed wyszukiwaniem zawsze cos dobiera. Dobrze sie rozumiemy? Tez tak macie i bezproblemowo? :)
Moj net to 20mb/s wiec to na pewno nie to.
Z tego co wiem to zawsze przy starcie gry ladderowej gra sprawdza czy masz ściągnięte mapy do tego trybu i w razie potrzeby je ściąga. Zazwyczaj nie trwa to długo (parę minut w najgorszym wypadku). A przerwania ściągania nigdy nie uświadczyłem.
Nigdy nie miałem lagów w sc, a po tym nowym patchu mam takie przycinki, że się nie da grać ;[
http://us.battle.net/sc2/en/forum/topic/7923533844
Albo po prostu usuń ten plik.
Podobno też trochę poprawia sytuację wyłączenie P2P w launcherze.
Wooler --- zrobiłem tak ja w tym linku i wszystko działa jak powinno, także wielkie dzięki ;]
Ooook, nie kumam juz do reszty match-makingu. W tym sezonie nie rozegralem jeszcze ani jedej gry rankingowej, w poprzednim (rok 2012) zajalem jakies smieszne miejsce w bronzie, gralem dla zabawy, kiedy mialem czas miedzy silownia, a dzieckiem, zona itp.
Zaczalem sie bardziej starac kilkanascie dni temu, gralem tlko nierankingowe gry, 1v1, 2v2 itp dla zabawy i achivmentow. Bywalo ze losowalo mi srebra, raz zloto itp, w miedzyczasie ogladalem filmy na youtubie, testowalem nowe strategie wiec wygrywalem.
Dzis odpalam gre, gram 1v1 nierankingowa, gra w miare wyrownana, przegralem zasluzenie. Wyskakuje ekran wynikow, a typek z TOP DIAMENT... Czy to przypadkiem nie przesada? Upocielem sie jak swinia z nim w sumie tylko sie broniac przez wiekszosc gry. Jak to jest z tym losowaniem wyrowanych przeciwnikow??
Czy nierankingowe gry tez licza sie do tego wyszukiwania przeciwnikow? Cieszy mnie to, ze blizz mnie docenia ale diament, a bronz to chyba troche za duza przepasc... Takie sa moje odczucia. Prosze skorygowac jesli sie myle.
@up
Grając grę nierankingową, grasz zarówno z ludźmi, którzy grają gry rankingowe, jak i nierankingowe. Jeżeli widzisz zaraz po meczu jego ligę, to grał on mecz rankingowy - jeżeli nie widzisz, to nierankingowy (lub placement match).
@ambu_
Nierankingowe mecze mają osobny MMR, a co za tym idzie, jeżeli wygrałeś wcześniej jeden mecz ze złotem, to mogło spokojnie wylosować Ci kogoś z diamentu.
Warto też pamiętać, że "Top diament", wcale nie musi grać jak "Top diament". Są dywizje, w których obecnie 400 pkt wystarczy, żeby być na pierwszym miejscu dywizji, a są również dywizje, w których 700pkt może być za mało... a co za tym idzie, "Top diament" ze słabej dywizji może być ledwo diamentem i grać z srebrnymi i złotymi.
Dzieki za szczegolowe informacje, w koncu wszystko jasne. Zaskoczeniem jest dla mnie, ze grajac nierankingowy mecz moge trafic na przeciwnika, ktory gra o punkty. To nowosc.
Kiedy MC się przerzuca na LoLa?
Wiecie może czy jest możliwość wcześniejszego ściągnięcia HoTSa? Mam kupiony pre-order ale tak jak w przypadku WoLa nie będę go instalował z płyty tylko ściągnę wersję angielską. I teraz kwestia czy muszę czekać na przypisanie gry do konta czy może skądś można wcześniej ściągnąć?
HotS już jest na kompie przy ostatniej aktualizacji, tylko zaszyfrowany jest i odblokuje ci sie, jak dodasz kod do konta.
Gdzie SC2 trzyma zapisy gry kampanii, lokalnie na dysku czy w chmurze? Chcialbym jutro w pracy zaczac gre i kontynuowac w domu, zastanawiam sie, czy musze zgrac sobie jakies pliki czy tez wszystko sie zsynchronizuje.
@283
Jak ta paczka nie jest juz w Niemczech to w tym tygodniu nie pograsz ;P
@286
Start -> Dokumenty -> sc2 -> accounts -> dalje juz znajdziesz.
Zapisy w punktach kontrolnych z tego co pamiętam znajdują się w chmurze, więc powinieneś móc kontynuować zabawę bez żadnego kopiowania.
Jak ta paczka nie jest juz w Niemczech to w tym tygodniu nie pograsz ;P
Wieeeeeeem, ale im szybciej tym lepiej. Tyle dobrze, że mam Sim City (gdy działa).
UVI - jesli patchujesz gre na bieżąco, to nie masz co preloadowac, o polnocy zobaczysz napis ze "HoTS content is now available" i jazda ;)
SC2 nie ruszałem ze dwa lata, gram tylko w singla. Orlando już próbował pomóc. Stoi mi instalacja w miejscu na 0.0% i nie wiem czemu.
A jak od dwóch lat to łapie, bo gra dwa razy całkowicie zmieniała strukturę (1.0 - 1.5; 1.5 - 2.0) dlatego ci sie wali. Usuń i ściągnij od nowa, bo tak nie pójdzie. Byłem pewien, że przez 1.5 przeszedłeś.
Oczywiście to nie musi być, bo jak ktoś wgra gre z płyty to też ma wersje 1.0 i powinno mu uaktualnić do najnowszej, ale to równie dobrze może być powód.
Kiepska sprawa, zwlaszcza dzis.
Widze, ze w folderze z grą nie ma znanego z WoWa pliku reperującego instalacje, sprobuj moze jednak wyczyscic folder "updates", odpalic exeka jako administrator ...cholera wie, mozemy sobie pozgadywac ;)
Jak chcecie jak najszybciej zacząć grać w HotSa to lepiej włączcie teraz Wings of Liberty jeszcze, bo coś się rekonfiguruje.
First
Takie pytanie jeszcze przed HoTS. Zepsułem sobie kampanie, zamiast wziąć continue i przejść misje na hard, wziąłem New Campaign na hard przez co zniknął mi cały progres (achivy są). Da się jakoś cofnąć tą zmiane tak aby wyświetlało ukończone misje: 26, difficulty: normal? Czy muszę teraz przejść całość jeszcze raz na hardzie?
Jak masz jakieś zwykłe sejwy (albo autosejwy jeżeli się zachowały), to po wczytaniu i, jeżeli sejw był zrobiony w trakcie misji, ukończeniu misji powinno wrócić do poprzedniego stanu.
No właśnie problem w tym, że jak chcę wczytać stary sejw to wyskakuje mi informacja, że zostanę odłączony od battle.netu. Czy mimo to stan kampanii się zmieni?
Amazon w koncu wzial moje pieniadze, juz mnie rece meczyly od rzucania kasy w monitor.
Oczekuje duzo niespoilerowych opinii. :-P
Tiaaa, miałem limit na karcie na transakcje internetowe na 200 zł. HERPDERP IMMA DUMB COCKWIT.
Tak z ciekawości - to czemu na amazonie kupujesz, taniej niż 100zł? Kupiłem wczoraj w fabrycekluczy i kod miałem po 2min.
8h od premiery i ani jednej opinii o grze? Wszyscy poszli spac ....czy ciagle gracie? ;)
Ja swoje już pograłem, ale nie będę spoilował :)
Ale klient się ściąga, podpięty do prywatnego konta, coś na pewno pogram :)
Ja dopiero po 3 misjach jestem... wstęp moim zdaniem znacznie lepszy, niż do WoLa - przerywniki w grze, również lepsze, niż w samym WoLu.
Jeżeli chodzi o poziom trudności - pierwsze misje są prostsze, niż te z WoLa (gram na najwyższym poziomie trudności).
3 misja skonczona, wam tez pobiera jakies dane przed kazda misja? Launcher nic nie chce pobrac a mimo to przed rozpoczeciem nowej misji musze sciagac okolo 100mb danych
I jeszcze jedno pytanie
spoiler start
w 2 misji Nova zabiera Jima i jak sie pozniej okazuje, zostaje on zabity (chociaz mam wrazenie, ze nie jest to prawda). Nova mowi cos, ze gdybym pomogl jej a nie Toshowi to by mnie puscila (o ile pamietam, to wlasnie jej pomagalem w WoL). Czy przy innych wyborach w WoL ta scena moze potoczyc sie inaczej?
spoiler stop
Tal_Rascha ---> Podejrzewam, że w ten sposób zmniejszyli obciążenie łącz serwerów.
@up
Zmniejszyli obciążenie łącz poprzez udostępnienie dodatku do ściągnięcia jakieś 2 albo 3 tygodnie wcześniej.
3 misja skonczona, wam tez pobiera jakies dane przed kazda misja? Launcher nic nie chce pobrac a mimo to przed rozpoczeciem nowej misji musze sciagac okolo 100mb
Jestem prawie pewien, że chodzi o liczbę wczytywanych danych, a nie o ściąganie ich - mój internet nie pozwoliłby mi na takie coś, a co chwile w ekranie wczytywania widzę liczby po prawej stronie przedstawiające jakąś ilość danych.
Nisko latajace spoilery, niebezpiecznie sie robi. A dzis pewnie nie pogram bo system musze postawic od nowa :/
Swoja droga jezeli planujecie zalozyc nowy watek to warto byloby zrobic to dzisiaj.
Z tego co pamietam z przedpremierowych zapowiedzi s2 blizz twierdzil ze bedzie mozna grac bez dodatku w multi. Moglby ktos sprawdzic cos dla mnie :) czy majac podstawke w multi sa jednostki/mapy etc. z dodatku czy moze zrobili tak jak w jedynce ? Nie mam akurat miejsca na hdd zeby sicagnac patcha 13gb wymagane wiec sam nie moge sprawdzic :P
Z tego co się orientuję, nie będziesz miał jednostek z dodatku - ale będziesz mógł grać z ludźmi mającymi dodatek o ile ustawią sobie w opcjach odpowiedni poziom rozszerzenia.
Dlatego jak ktoś ma coś jeszcze do dodania co jest przydatne w wstępniaku do dziś jest czas :)
Z tego co się orientuję, nie będziesz miał jednostek z dodatku - ale będziesz mógł grać z ludźmi mającymi dodatek o ile ustawią sobie w opcjach odpowiedni poziom rozszerzenia.
Dokładnie tak - w opcjach gry można ustawić, w którą część gry się gra. Osoba posiadająca dodatek, ma osobne rankingi oraz ligi do WoL, jak i do HotS.
Heh... zerknąłem sobie na liquipedię... no bo grać na pałę w końcu trzeba przestać (gra ustawiła mnie na poziomie SI łatwym :D) ale nic z tego nie rozumiem. Podobnie miałem z guild warsową wiki - nic z tego nie łapałem, ale z czasem było lepiej. Dlatego pytanie, gdzie zacząć naukę - powiedzmy że zacznę od terran.
@320
od tych tutoriali w grze. tam jest cos takiego jak play vs ai (3 rozne poziomy) i tam objasniaja build ordery etc.
I potem prób wyzwania i staraj się w każdym (poza opening gambit, bo jest gópi) zdobyć złoto. Ale to i tak naprawde mało da, bo na ladderze cie zjadą jak szmate. =]
Jak co to pisz mi na stimie albo BN (chociaż będę pewnie omijał przez najbliższy tydzien).
Czyli zapewnienia blizzarda jak zwykle to marketingowe guano :P i znow kur.... musze zaplacic 110zl za 7 jednostek i nowe mapki, bo ja w singla s1/s2 nie gralem i grac nie zamierzam :P moar $$
@up
Przecież możesz grać bez dodatku w multi tak jak dotychczas. Masz po prostu to, za co zapłaciłeś.
[325] No mam szkoda ze niema opcji kupienia samego multi, a z pewnoscia duzo ludzi by skozystalo :) no ale coz moar $$, zapewne przy dodatku nastepnym to samo bedzie :) 15 zl za jednostke :P
Jak wam za drogo i nie podoba sie blizzard to nie kupujcie, proste. Jakbym mogl kupic tylko te wisienke z tortu, z piekarni, z na przeciwka. Ohhh. Sick.
Muuusze zaplacic 110zl. Nie, nie musisz. Tak jak napisali, grasz w podstawke w dalszym ciagu. Idz do pracy na przykladowo na rok nie bierz za to kasy. Ludzie sa zalosni po prostu.
WIEM!!! Ja gram tylko terranem to chce 30% ceny zaplacic!!!! Co za zlodzieje, ze musze placic calos. W sumie to single tez nie gram, to zaplace 15% ceny, to uczciwe wedle mnie :(((((
Tez Wam nie wbija niektorych achivow?
Zergi to moja najgorsza rasa i troche sie balem czy mnie kampania wciagnie, ale musze przyznac, ze jak na razie jest lepsza od WoL Ciekawie zrobiona, no i swietny klimat zergow - moze dzieki HotS w koncu zaczne nimi grac w multi ;p