Witam :D
Zastanawiam się nad kupnem Starcrafta 2 , mam pare dylematów , oto one :
1. Z tego co się orientuje są 2 wersje czy 2 dodatki (sam nie wiem) - liberty of wings , heart of the swarm , zawsze kupuje się najnowszą wersje żeby móc grać w Multi? Czy jak to jest? Kupując Liberty można grać również multi nawet jeśli sezon obowiązuje najnowszy dodatek czyli Hots? Czy żeby grać w Hots trzea mieć podstawke i liberty of wings?
2. Czy kupując np. pudełkową wersje gry Heart of the swarm dostane jeden klucz , gdzie mogę go do jednego konta wpisać? 1 zakup = 1 konto?
3. Według was , warto zainwestować te 80-150 (nie wiem ile będe musiał wydać żeby swobodnie grać w Multi) w Starcrafta 2? :) Te "multi" jest tak dobre jak mówią? Najlepsza strategia XXI? :)
4. Jak wyglądają tam tzw. "dywizje" ? Jest tam ELO czy coś w stylu Bronze , Gold itd.
5. Te 3 rasy , Zerg , Protos , Terann jest zbalansowane? :D
Z góry dzięki! :)
1. Jest podstawka WoL i dodatek HotS. Majac podstawke, mozesz grac w multi, ale tylko z ludzmi, ktorzy tez maja podstawke. Ci z dodatku graja oddzielnie.
2. Tak.
3. Powiem tak - odkad gram w SC2 (bez przerwy od bety) zadna inna gra multi nie wywolala we mnie takiej radosci, emocji, adrenaliny i podniecenia jak Starcraft. Musisz jednak pamietac, ze jest to gra 1v1 (glownie, bo sa tryby druzynowe) i za wszelkie bledy w grze odpowiadasz ty sam. Nie kazdemu to pasuje bo w SC2 ciezko sie "pyka". Gra wymaga duzo uwagi i jest emocjonalnie taksujaca. W zadnej innej grze przegrana tak nie frustruje, ale i w zadnej innej grze wygrana nie przynosi tyle satysfkacji.
4. Tak jest cos w rodzaju elo (mmr) i sa dywizje. Ogolnie(!) matchmaking dziala bardzo dobrze, natomiast mozesz sie natknac na ludzi, ktorzy graja od dawna, sa dobrzy, ale mmr im spadlo. Moze cie z nimi zmatchowac i pewnie rozjada cie bez masla, ale nie jest to sytuacja nagminna. Pamietaj more gg, more skill.
5. Tak sa zbalansowane.
e: jak sie zdecydujesz to zapraszamy do watku o grze. Powiemy co i jak na poczatek.
Dzięki :)
Jeszcze jedno , np. Kupując od razu dodatek Hots nie będe miał jakiś tam mapek albo aczików z podstawki? Czy kupując najnowszy dodatek będę miał wszystko oprócz kampani z podstawki? Co się opłaca kupić najpierw podstawke czy dodatek od razu mając ograniczony budżet?
No czyli bez kupna podstawki nie ma szans żeby pograć? Najpierw trzeba podstawke zakupić , tak? Różni się jakoś gameplay z lowa do Hotsa? Jaki to koszt zakup podstawki + dodatek?
A miałem nadzieje że dodatek jest samodzielny :|
I tak i nie. Hots ma nowe jednostki, niektore stare sa troche zmienione. Za oba trzeba zaplacic cos kolo 180zl.
Spotkałem sie na allegro z wersją "trial" o co w niej chodzi? To jest coś jak starter? Przez ile można grać w Triala?
Są jakies promocje na starcrafta? Były kiedykolwiek? Troche żarty że cena ciągle utrzymuje się na 80zł... A za wszystko ponad 180 mimo takiej popularności...
Z tego co pamietam w trailu jest kilka pierwszych misji z kampanii WoL i mozliwosc grania meczy 1v1 przeciwko komputerowi.
Nieraz jakies sa, a gra duzo kosztuje bo jest dobra ;P
a jeśli są to ile %? 25% , 50%? Czesto są? :D Czy raz do roku? Rok temu na gwiazdke była promocja? :)
że tak spytam , ty jaka rase preferujesz? I dlaczego? :D
Sorry za te pytania , ale jestem nowy w tym uniwersum :/
Nie wiem bo sie nie interesowalem. Promocje sa raczej organizowane przez dany sklep niz przez Blizzarda wiec nie sa to odgornie narzucone kwoty.
My life for Aiur (czyli dla ciebie protoss ;) - bo mi sie podobala z wygladu i miala fajne, klimatyczne jednostki. Wybor rasy na poczatek to raczej kwestia gustu (wyglad itd.). Potem jak juz pograsz i zobaczysz jaki playstyle ci odpowiada to sobie bedziesz mogl zmienic.
W jednej z amerykańskich gazetek była reklama, iż z okazji black friday będzie można kupić WoL i HotS za 15$ każdy. Może i u nas będzie jakieś cięcie cen.
W wersji trialowej jest możliwość grania terranami meczy nierankingowych z żywymi graczami.
Włącz sobie streamy i popatrz na wszystkie rasy. Każda rasa wyróżnia się w jakiś sposób. Każdą gra się inaczej, każda ma inne taktyki i ile osób tyle odmiennych opinii.
r_ADM Przecież każdy Ci powie, że toss jest op... Kappa
@up
Okay , dzięki :)
Można jeszcze zakupić tego amerykańskiego Starcrafta II za te 15$? Czy to tylko taka promocja na jeden dzień? Własnie fajnie by było jakby teraz na świeta , jakaś promocja mała promocja na tego Starcrafta była :) Jeśli już , wie ktoś może w jakich sklepach spodziewać się takiej promocji? [ link zabroniony przez regulamin forum ] , sklep gry-online? :D
Mi się strasznie zergowie podobają pod względem klimatu i jednostek :)
Jeśli chodzi o ten trial , na ile on obowiązuje , w ile można w niego grać? Tylko Terranie sa dostepni z wszystkich 3 ras? (razem z samouczkiem i te walki z botami) Można grać gry z prawdziwi ludzmi? :)
Czarny piątek będzie w przyszłym tygodniu. W ten dzień należy spodziewać się jakichś promocji.
Trial nie jest ograniczony czasowo. Załóż sobie konto na battle necie i ściągnij. Kiedy kupisz pudełka z grami/klucze aktywujesz triala do pełnej wersji. Dostępni są tylko terranie i można grać (o ile dobrze pamiętam) gry dowolne z innymi graczami.
@up
Bo wiesz , jest edycja starter gdzie jest tylko samouczek i 1 bitwa z Komputerem na tej samej mapie dostępna (tzw. demo) , mam rozumieć że w trialu można popykać z prawdziwymi graczami? W samouczku są tylko teranie dostępni? I powaznie nie jest ograniczony czasowo? :D To troche za piękne by się wydawało xd
No okay , ale co w takim razie robią te aukcje na Allegro "Starcraft 2 - Trial" za 1zł? Są to po prostu sprzedawane darmowe wersje starter tylko ze po 1zł? Tym którym się nie chce szukać?
EDIT : Dobra już wiem wszystko , starter = trial. "Dokładnie nawet jeśli wpiszesz kod do wersji Trial to dostaniesz wersje starter a ktoś od kogo odkupisz klucz po prostu Ciebie sowicie wydyma bez wazeliny."
To na razie na tyle z tymi pytania , dzięki r_ADM i moszeusz :)
Jak będę miał , jeszcze jakies watpliwości to dam znać w tym wątku , 3majcie isę.
jeżeli chcesz grać w SC2 w multi to wiedz że jest ciężko na początku.tam nie ma miejsca na błędy, liczy się każda minuta.raz zrób coś nie tak to przeciwnik ma juz nad tobą przewagę. oglądaj powtórki meczów, czytaj o różnych strategiach itd.
Tak przy okazji , trzea opanowywać jakieś makra? Tzw. nie klikać tylko myszką , tylko np. pod D masz budowe koszar itd? Trzeba to robić strasznie szybko?
Ogolnie bez gry na klawiaturze nie masz czego szukac, ale to nie jest tak, ze musisz miec 300apm. Najpierw ogarnij skroty klawiszowe, a predkosc przyjdzie sama.