Witam! Posiadam starą, bodajże już prawie 6-letnią platformę PC
- Intel Dual - Core 2.7 gHz
- Karta graficzna nVidia GeForce GT 9400, wcześniej miałem GT 630 ale musiałem zmienić bo się prawdopodobnie spaliła, niby wiatraki się kręcą ale nie ma obrazu
- 4 GB pamięci RAM
- zasilacz WhiteEnergy 350 W
Przyszedł w końcu czas żeby przesiąść się na coś mocniejszego, co pozwoli zagrać w nowe tytuły w przyzwoitych ustawieniach ze średnią ilością klatek 40 - 60. Mam budżet, znaczy jeszcze nie mam dokładnie tyle ale już mi niewiele brakuje i chcę przeznaczyć około 3000 zł na nowy komputer bez systemu. I kieruje do Was oto pytanie, czy zestaw który za chwilę napiszę, będzie ze sobą kompatybilny i czy polecalibyście ten zestaw?
- Intel Core i5 4460 3,2 gHz
- Karta graficzna Radeon R9 280
- Pamięć RAM 2x4GB Crucial Ballistix CL9 1600 mHz
- Zasilacz Thermaltake SE modular 530W
- Dysk twardy SATA 3,5 Western Digital Caviar Blue 1TB
- Płyta główna AsRock B85 Pro 4 lub MSI B85 - G43
- Obudowa Zalman Z3 Plus
- Chłodzenie CPU Be quiet! Pure Rock
Chyba niczego nie zapomniałem, trochę się orientuje w tym sprzęcie komputerowym od dłuższego czasu, więc myślę że będzie on w pełni kompatybilny. Ale to tylko moje zdanie. Dlatego proszę o Waszą opinię i radę, co myślicie o takim zestawiku :P pozdrawiam :)
Ewentualnie możesz pomyśleć o ciut lepszej płycie głównej, a po za tym wydaje sie spoko.
Jaki masz HDD w starym kompie? Bo widzę, że SDD nie planujesz. To może w ogóle odpuść dysk i będziesz 2-3 stówki do przodu. Obudowy też możesz użyć starej. Kolejne złotówki.
Ja bym wybrał coś ze stajni zielonych prócz tego radeona, reszta spoko.
Jakby było coś o podobnej wydajności i cenie od zielonych to też brałbym bez zastanowienia, a tu z nowych kart zostaje tylko GTX 960 który przegrywa z R9 280.
Mam bardzo podobny zestaw ( procek,karta,ram) płytę też porównywalną ... wiedźmin 3 na ultra w 30fps.. co tu dużo mówić..
Powiem tak. Chciałem wziąść GTX 960 ale po porównaniu wydajności a ceny, to bardziej mi się opłaca R9 280 z racji że jest wydajniejsza, posiada 3GB pamięci RAM. Niby nvidia jest bardziej zoptymalizowana ale powiem szczerze że te karty od radeona póki się z nimi nie zapoznasz nie są takie w sumie złe. Może i mają większy pobór mocy niż nvidia no ale. Dysk mam jakiegoś Samsunga ale raczej nie zbyt pojemny. Obudowa jest stara, nie ma żadnego chłodzenia dodatkowego, zasilacz jest u góry. Chcę nową bo tak, ten komputer zostawiłbym młodszemu bratu, który niewiele jeszcze potrzebuje grając tylko w minecraft, cs itp. Dodatkowo latem jest u mnie w pokoju bardzo gorąco gdyż mieszkam na poddaszu i grzeje non stop od południa, że czasem nawet w nocy jest gorąco. Dlatego potrzebuje dobrze wentylowanej obudowy. Płyty głównej raczej lepszej nie potrzebuje, bo nie będę robił OC. Nigdy nie byłem jakoś zwolennikiem ani radeonów ani AMD, no ale oglądam różne poradniki itp. Polecam kanał takiego gościa z youtube "Dawidn20v2" bardzo fajnie składa te komputery. Niedawno miał odcinek z i3 4460 i r9 270 i tam GTA V chodziła w większości wysokich, kilka średnich na poziomie 40-60 FPS więc jak na tamten procesor to i tak nieźle ;)
Myślę jeszcze że do końca roku będą jeszcze jakieś przeceny :D świąteczne czy coś to jeszcze zaoszczędze :D Mam nadzieję że pozwoli ten zestaw ograć te wszystkie dzisiejsze produkcje, jak i trochę tych które wyjdą, bynajmniej w średnich detalach bez przycinek ;)
Jak byś mógł wziąć używany byś miał (dużo) lepszy ;)
Ale co konkretnie? Jakie podzespoły używane?