Mam takie pytanko,czy jeżeli sklep zakupuje od producenta jakiś komplet np. lusterko samochodwe to czy może ten sklep może później sprzedawać oddzielnie plastikową obudowe i oddzielnie lusterko,zachowując przy tym odpowiednie stawki vat ?? Przykład lusterka,podałem pprzypadkowo...
Zależy wszystko od tego czy mamy do czynienia z cześcią składową rzeczy czy przynaleznoscia. Czesc składowa nie moze byc odłączana od rzeczy bez jej uszkodzenia albo istotnej zmiany calosci, albo bez uszkodzenia albo istotnej zmiany przedmiotu odłączonego. Czesc składowa nie moze byc przedmiotem odrebnej wlasności. Z kolei przynależnosciami sa rzeczy ruchome ktore są potrzebe do korzystania z innej rzeczy, zgodnie z jej przeznaczeniem o ile pozostają z nią w faktycznym związku. Co do przykładu z lusterkiem i plastikową obudową mamy do czynienia z przynależnością, a wszelkie czynności prawne np. sprzedaż mające za przedmiot rzecz główną odnosi skutek także względem przynależności ale może coś innego wynikać z treści danej czynności prawnej. Czyli podsumowując, sprzedawca może sprzedawać oddzielnie lusterko i obudowę.
Oczywiście sprawa jest otwarta i pewnie można skutecznie dowodzić, że taka obudowa jest czescią składową lusterka, ciężar dowodu spoczywa na tym kto wywołuje skutki prawne z tego. Podany przez Ciebie przykład jest trochę problematyczny.
Pozdrawiam
Czyli kupując np. zestaw szalika i rękawiczek, z tego co zroumiałem to można je sprzedawać oddzielnie.Nie są zależne od siebie,więc ;)