Witam,
kumpel sprzedaje w dobrej cenie sprzęt wymieniony w tytule wątku i prosił żebym mu pomógł, poniżej link do aukcji. Chętnych zapraszam do licytacji.
http://allegro.pl/macbook-13-3-led-2x2-4ghz-gf320m-2gb-250gb-macos-i1684118450.html
kurcze, za 2.8 k to mozna kupic super lapka
Lapka? Masz na myśli peceta. Pewnie jak ktoś będzie chciał peceta to sobie kupi.
Problem polega na tym ze są Ludzie, ktorzy nie maja nawalone w glowie gigahertzami i megabajtami, i którzy potrzebują niekoniecznie maszyny na której będzie chodził crysis w full detalach.
Niestety w tym kraju ciagle jeszcze najważniejsze kryterium zakupu to "żeby sie opłacało".
Up przy okazji.
kryterium zakupu to "żeby sie opłacało".
Spoko. Jakie zatem kryterium jest ważniejsze ? :)
Lutz - co jest głównym elementem przemawiającym na korzyść Maców? Pytam bez złośliwości, ani mnie Apple grzeje, ani ziębi, mam od nich iPoda Nano 4g i bardzo sobie chwalę, od 3 lat nie ma z nim najmniejszych problemów, intuicyjny, bateria się nie zużywa i jakość muzyki na słuchawkach od Apple'a mi odpowiada na co dzień, a mam Seenheiser na inne okazje :)
Logic, Final Cut, Keynote, szczerze mówiąc nawet Garage band dla niektórych może być kryterium wystarczającym.
Sam właśnie siedzę przy mac booku pro za prawie 10k PLN na którym jest zainstalowany wyłącznie Keynote.
Czyli generalnie jakiś tam stereotyp, który mam w głowie, że Mac to komputer dla grafika, muzyka, człowieka który przede wszystkim pracuje na komputerze, a PC ma za sobą przede wszystkim gry. Może kiedyś się skuszę :) Nie masz tylko problemów z wejściówkami? Na mojej uczelni studiują też Norwedzy, Amerykanie, wielu z nich ma Maci i mają problemy choćby z projektorami, standardowe VGA nie pasuje. Nosisz przejściówki, czy nie używasz w ten sposób komputera?
tylko nie rozumiem dlaczego wydawac 2.8k na laptopa skoro moge miec to samo za kwote o polowe mniejsza? tylko nie mow ze tu sie placi wiecej za lepsze programy bo na windowsa sa takie same lub podobne odpowiedniki na ktorych rowniez mozna swietnie pracowac
Używam standardowego vga pasuje bez problemu do czegokolwiek, wlaczam i działa, czasem hdmi, mam oczywiście odpowiednie przejsciowki z dvi na vga, mini dvi na vga jak rownież display port na vga. Zależnie od komputera na którym pracuje. Jedynie ta ostatnia jest niestandardowa (applowa).
A co do "profesjonalizmu" użytkowników, raczej mocno bym sie tutaj spieral. To raczej chodzi o niechęć do grzebania (to samo co w przypadku telefonów). Wlaczasz i działa. Moja kobieta narzeka na swojego maca, ale jestem w stanie sie założyć, ze gdybym dał jej mojego peceta, narzekalaby wiecej.
Valem, nie masz tego samego, nie masz nawet odpowiedników, nie masz pojęcia o czym piszesz nie wypowiadaj sie, kropka.
Valem, nie masz tego samego, nie masz nawet odpowiedników, nie masz pojęcia o czym piszesz nie wypowiadaj sie, kropka.
nie wiesz co mam, wiec sie nie wypowiadaj, kropka
Gdybyś miał maca i peceta miałbys pewnie śladowe pojęcie o czym piszesz.
To po prostu widać.
Nie mówię ze masz kupować tego maca co w pierwszym poście, twierdze jedynie, ze może pojawić sie ktoś kto będzie wiedział po co go kupuje i dlaczego musi zapłacić troche wiecej. O ile w przypadku gier nie widzę powodu by maca kupować, to juz niestety w innych przypadkach warto sie zastanowić, i tyle.
Edit
Jeden z bardziej klasycznych przykładów gdzie Mac jest praktycznie wymagany, to Xcode i pisanie softu pod iPhone.
dla Twojej wiadomosci
mialem duzo do czynienia z maquintoshami (chyba tak to sie pisze), no i sa bardzo przyjazne dla uzytkownika i dobre do pracy, ale nie widze "tego czegos" za co musze dac np tysiac czy dwa tysiace wiecej
O tym ci właśnie pisze, gdybyś wiedział po co, to pewnie byś dał te pieniądze i sie nie pytał, a ze lubisz sobie pograć, czy tam poogladac filma, to "maquintosh" ci niepotrzebny. Finito.
po co kumpel go uruchamiał? Bo zdjęcia można zrobić nawet przy wyłączonym.
2.8 k to bardzo fajna cena jak za nówkę, ale jeśliby ten komputer miał choćby 3 miechy, nie dał bym za niego bawet 2.5k
Niestety, te nowe macbooki unibody to loteria, nie znasz dnia ani godziny, gdy może się okazać, że klapka poszła. Stąd, tylko nówki.
nie uzywalem go ani do gier ani do filmow
Heh nie spodziewałem się dyskusji mac vs pc ;-). A kompa odpalił żeby sprawdzić czy wszystko działa jak należy żeby nie było problemu przy odbiorze. Komp na 100% jest nowy i nie używany.