Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: sprawa z nękaniem psychicznym

14.05.2014 03:03
1
zanonimizowany997715
1
Junior

sprawa z nękaniem psychicznym

Witam . Mam taki problem iż od dłuższego czasu była dziewczyna mojego faceta nęka mnei psychicznie w internecie. Ciagle dostaje anonimowe wiadomości typu że nie wiem co robi mój facet itd . po wielu próbach udało mi sie namierzyć że to ta była dziewczyna. Czy jeśli komentarze nie były wulgarne ale są niemal codziennie policja jest w stanie coś zrobić ? prosze o szybką odpowiedź

14.05.2014 03:11
Maziomir
2
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Nie znam prawa, ale na zachodzie istnieje pojęcie - stalking, czyli po polsku - prześladowanie. Zobacz ten artykuł: http://www.infor.pl/prawo/prawo-karne/pokrzywdzony/282327,Czym-jest-stalking.html
Może ktoś powie coś więcej.

14.05.2014 03:15
3
odpowiedz
zanonimizowany997715
1
Junior

czytałam o tym ale bardziej zalicza się obrażanie itp. Ale takie zachwanie też jest męczące, dziewczyna nei daje nam życ od ok 1,5 roku już zaczęłam brac tabletki na nerwy

14.05.2014 03:36
Maziomir
4
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Penalizacji stalkingu dokonano wprowadzając art. 190a do kodeksu karnego. Podobnie jak w USA stalking traktowany jest jako przestępstwo przeciwko wolnościom człowieka. Zgodnie z nowym artykułem 190a kodeksu karnego, kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność, podlega karze pozbawienia wolności do lat

Moim zdaniem to się kwalifikuje.

14.05.2014 05:18
Reg03
👍
5
odpowiedz
Reg03
44
Trust me

Oczywiście że da się coś z tym zrobić, nie podam Ci konkretnych procedur bo ich najzwyczajniej w świecie nie znam, ale jestem przekonany że przy zebraniu dowodów (zapisy rozmów) i udowodnisz że to ona to Policja powinna się do pani przejść i z nią o tym porozmawiać, a może i później skończycie w sądzie :)
W sumie to wybrałaś sobie złe miejsce, na forum prawniczym dowiedziała byś się wszystkiego z dokładnością co do milimetra.

Tak jak myślę to zakaz zbliżania i inne takie duperele też mogła byś sobie spokojnie wywalczyć jeśli nic by się po rozmowie nie zmieniło.

14.05.2014 06:48
settoGOne
😐
6
odpowiedz
settoGOne
89
settogo

To chlop nie może wziąć i zadzwonić do niej i powiedzieć by się pi....liła?

14.05.2014 07:42
maly_17a
7
odpowiedz
maly_17a
166
Senator

Ale jak nęka w internecie, w jaki sposób? Gorzej by było, jeśli telefonicznie, ale w internecie istnieje miliard sposobów blokowania zjebanych ludzi, niemal na każdym komunikatorze, czy tam portalu społecznościowym.

14.05.2014 07:59
koobun
8
odpowiedz
koobun
42
wieszak

@[6]
Świetny pomysł. Ona to nagra i będzie miała dowód na to, że sama jest nękana.

14.05.2014 09:15
DanuelX
9
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

trololololo

Forum: sprawa z nękaniem psychicznym