Witam . Mam taki problem iż od dłuższego czasu była dziewczyna mojego faceta nęka mnei psychicznie w internecie. Ciagle dostaje anonimowe wiadomości typu że nie wiem co robi mój facet itd . po wielu próbach udało mi sie namierzyć że to ta była dziewczyna. Czy jeśli komentarze nie były wulgarne ale są niemal codziennie policja jest w stanie coś zrobić ? prosze o szybką odpowiedź
Nie znam prawa, ale na zachodzie istnieje pojęcie - stalking, czyli po polsku - prześladowanie. Zobacz ten artykuł: http://www.infor.pl/prawo/prawo-karne/pokrzywdzony/282327,Czym-jest-stalking.html
Może ktoś powie coś więcej.
czytałam o tym ale bardziej zalicza się obrażanie itp. Ale takie zachwanie też jest męczące, dziewczyna nei daje nam życ od ok 1,5 roku już zaczęłam brac tabletki na nerwy
Penalizacji stalkingu dokonano wprowadzając art. 190a do kodeksu karnego. Podobnie jak w USA stalking traktowany jest jako przestępstwo przeciwko wolnościom człowieka. Zgodnie z nowym artykułem 190a kodeksu karnego, kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność, podlega karze pozbawienia wolności do lat
Moim zdaniem to się kwalifikuje.
Oczywiście że da się coś z tym zrobić, nie podam Ci konkretnych procedur bo ich najzwyczajniej w świecie nie znam, ale jestem przekonany że przy zebraniu dowodów (zapisy rozmów) i udowodnisz że to ona to Policja powinna się do pani przejść i z nią o tym porozmawiać, a może i później skończycie w sądzie :)
W sumie to wybrałaś sobie złe miejsce, na forum prawniczym dowiedziała byś się wszystkiego z dokładnością co do milimetra.
Tak jak myślę to zakaz zbliżania i inne takie duperele też mogła byś sobie spokojnie wywalczyć jeśli nic by się po rozmowie nie zmieniło.
Ale jak nęka w internecie, w jaki sposób? Gorzej by było, jeśli telefonicznie, ale w internecie istnieje miliard sposobów blokowania zjebanych ludzi, niemal na każdym komunikatorze, czy tam portalu społecznościowym.
@[6]
Świetny pomysł. Ona to nagra i będzie miała dowód na to, że sama jest nękana.