Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Sony Xperia J

16.12.2012 13:35
AvengerXXX
😊
1
AvengerXXX
112
Senator

Sony Xperia J

Witam. Czy posiada ktoś ten telefon? Jak wrażenia? Dobrze się sprawuje? Czy ściągnięcie kilku gier/aplikacji nie przeszkadza w płynności?

Pozdrawiam!

16.12.2012 14:34
Simen_01
👍
2
odpowiedz
Simen_01
142
I am the Road Warrior

Mam ten telefonik już jakiś miesiąc. W zasadzie nie ma jakichś dyskwalifikujących go wad.

Wygląda bardzo ciekawie, i to była jedna z rzeczy, która mnie do niego przyciągnęła. Ma wygięty tył obudowy, przez co dobrze leży w dłoni, choć wymaga to przyzwyczajenia. Oprócz tego tylna klapka jest zrobiona z matowego, nagumowanego plastiku, przez co nie jest śliski- duży plus. Ekran jest dość spory (po przesiadce z 3,3" Wave na 4 cale nie wiedziałem na początku, jak się tym posługiwać ;p), kolorki wyglądają bardzo ładnie, reakcja na dotyk też w porządku. Dość intrygujące jest to, że po podłączeniu ładowarki ekran zaczyna reagować trochę dziwnie- tak jakby mój palec cały czas drżał... Ale to nie jest szczególnie uciążliwe, zresztą może to być jednostkowy przypadek.

Jeśli chodzi o bebechy to nie ma się co czarować- to nie jest high-end. Ale mimo to procesor z zegarem 1GHz i 512mb RAMu jako tako uciągają ten telefon. System działa bez większych przycinek, gry chodzą płynnie, więc nie ma co narzekać ;) Chrome jednak lubi sobie trochę pomarudzić przy uruchamianiu, ale po krótkiej chwili problemy znikają. Android, wiadomo, lubi dobre podzespoły, ale wersja 4.0.4 dogaduje się z Xperią bardzo dobrze. Szczerze mówiąc naprawdę bałem się że na telefonie nie będzie się dało nic zrobić, ale obawy okazały się niepotrzebne. Oczywiście dostajemy wszystkie dobrodziejstwa systemu, jeśli chodzi o aplikacje- po przesiadce z Bady był to dla mnie szok ;)

Z fajnych rzeczy trzeba wymienić odtwarzacz muzyki- ma porządny equalizer, czego tak mi brakowało w Wave. Również tylny głośnik gra super- głośno i czysto. Aparat robi przyzwoite zdjęcia, gdy oświetlenie mu sprzyja- próbowałem zrobić zdjęcie w parkingu podziemnym i za cholerę nie chciało wyjść ostre, ale nie zagłębiałem się wtedy w ustawienia aparatu, może coś by dało radę poprawić. Jest na szczęście dioda. Koło obiektywu przedniej kamery jest kolejna dioda, która informuje o nowych wiadomościach i nieodebranych połączeniach, a także- podczas ładowania- o stanie naładowania baterii. Apropo baterii- 1700mAh więcej niż "daje radę". Przy sporadycznym użytkowaniu udało mu się wytrzymać 4 dni bez ładowania, co jeśli chodzi o smartfony jest chyba jakimś rekordem o.O

Reasumując, jeśli nie masz zamiaru za pomocą telefonu kierować wahadłowcem ani odpalać na nim GTA IV, a cenisz sobie styl, bezproblemowe użytkowanie i dobrą jakość muzyki, to śmiało mogę Ci polecić Xperię J ;]

16.12.2012 15:53
AvengerXXX
3
odpowiedz
AvengerXXX
112
Senator

Dzięki Ci za tak obszerną recenzję. Pozwolisz zadać sobie kilka pytań ; )

1. Oczywiście różnorakie aplikacje/gry są do ściągnięcia z Android Market za darmo?
2. Czy telefon miewa różne "schizy" np. wyłącza się bez powodu itp.?
3. Co z kolorami w grach? Słyszałem, że czarny posiada lekki odcień szarości.

Z góry dziękuję!

16.12.2012 19:20
Simen_01
4
odpowiedz
Simen_01
142
I am the Road Warrior

1. Darmowe są za darmo, za płatne trzeba płacić ;) Oczywiście jeśli będziesz ściągał tylko darmowe aplikacje za pośrednictwem Wi-Fi, to nie wydasz ani złotówki. Ja właśnie tak robię i nie mogę narzekać na ilość ani jakość appków- i tak nie ma porównania z Badą.

2. Jedna schiza zdarzyła się wczoraj. Idąc w dość niesprzyjających warunkach atmosferycznych (temperatura ok. 0 i padający deszcz) odebrałem połączenie i nic nie słyszałem w głośniku. Byłem zdrowo przestraszony że coś mu się stało i od razu schowałem go do kieszeni i do czasu powrotu do domu nic z nim specjalnie nie robiłem. A głupi byłem, nie wpadłem na to, żeby go po prostu wyłączyć i włączyć. Kiedy to zrobiłem, problem zniknął. Wcześniej żadna sytuacja tego typu się nie wydarzyła. Niekontrolowanego wyłączania się- zero (a Wave to lubił...)

3. Czy ja wiem... Oczywiście widać różnicę, kiedy porówna się czerń na ekranie z czernią obudowy, ale nigdy mi to nie przeszkadzało. Dla mnie kolory wyglądają dokładnie tak, jak powinny.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania- wal śmiało ;)

16.12.2012 19:26
5
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

Bierzesz na abo za jakas mala kwote czy kupujesz na wlasna reke? Bo jesli na wlasna reke i masz wydac na niego kwote rzedu 600 zl to sie kompletnie nie oplaca i mozna kupic cos o wiele lepszego

Forum: Sony Xperia J