Sony Vegas - problem
Witam, mam problem z programem Sony Vegas (nie tylko z nim, ale opisze jego problem z tym, że to się dzieje w każdym programie do obróbki video).
Uruchamiam program, ustawiam Proporcje obrazu itp. Problem pojawia się wtedy, gdy dodaje jakiś większy plik (15-20 minut, tak wiem nie jest duży) to program ładuje ten plik (ten zielony pasek) najczęściej do 29% i wyskakuje "Brak odpowiedzi" zdarza się też tak, że w ogóle nie wczytuje filmu tylko od razu się zwiesza. Czy ktoś wie w czym tkwi problem?
Wydaje mi się, że ram mam sprawny bo BF4 chodzi na ultra (50-60 klatek) z kilkoma poprawkami.
Specyfikacja sprzętu :
INFORMACJE O MOIM SYSTEMIE
SYSTEM OPERACYJNY:
Windows 7
TYP PROCESORA:
Intel® Core™ i7-2600 CPU @ 3.40GHz
SZYBKOŚĆ PROCESORA:
3,4 GHz
PAMIĘĆ SYSTEMOWA:
8,57 GB
MODEL KARTY GRAFICZNEJ:
NVIDIA GeForce GTX 560
PAMIĘĆ KARTY GRAFICZNEJ:
4,24 GB
STEROWNIK KARTY GRAFICZNEJ:
nvd3dum.dll
POJEMNOŚĆ DYSKU TWARDEGO:
446,31 GB
WOLNE MIEJSCE NA DYSKU TWARDYM:
445,58 GB (100%)
Używam tylko AVI więc nie mam pojęcia. Wiem, ze minutowy film działa normalnie, lecz 20-minutowy już crashuje.
Jakich kodeków dokładnie potrzebuje?
Ja zawsze instaluje tylko pakiet K-Lite Pack i Quick Time i wszystko mi działa. Z tym, że rzadko pracuje na avi, zazwyczaj QT albo H.264. Spróbuj z innym kodekiem, inny format pliku. Jak będzie działać to znaczy, że masz problem z kodekami.
A więc zainstalowałem K-Lite pack i problem nadal występuje. Przekonwertowałem film 20 minutowy z AVI na WMV i niby działa z tym, że leci 2 minuty - Leci dalej z tym, że obraz stoi w miejscu. Jeszcze jakieś pomysły?
A jestes pewien, ze SV korzysta z tego dysku? Byc moze zapycha Ci systemowy i nie ma miejsca? Sprawdz gdzie jest ustawiony sratch disk i inne tempy oraz ustawienia korzystania z ramu.
Jaki masz system plików na dysku którego używasz do wczytywania plików (tzn. tego gdzie jest cache)?
[9] - Chryste.. Czarna magia.. Gdzie to sprawdzić i jak powinno zostać ustawione?
[10] - Wszystko jest na NTFS i to chyba błąd....
Nie wiem jak w SV, poszukaj w opcjach cache folder, scratch disk lub temp. Programy wymagaja przestrzeni do pracy na plikach (filmikach), zapisuja dana ktore sa tylko tymczasowo potrzebne (np. preview ktory jest renderowany i przechowywany jako podglad, az do istotnej zmiany gdzie renderowany jest jeszcze raz).
Zaawansowane programy daja wybor, czasami bardzo szczegolowy gdzie chcesz te pliki przechowywac i bardzo prawdopodobne, ze pomimo pustego dysku masz ustawione przechowywanie tych zbednych danych na dysku systemowym. Przy wiekszym projekcie sa to powazne wartosci i moga skutecznie zapchac dysk.
Jak pisalem poszperaj w obcjach szukajac "cache, scratch lub temp" i zobacz gdzie sa usytulowane. Jak na systemowym, to daj inna sciezke na pustym dysku. Projekt tez zapisz na tym drugim dysku.
Temp znajdował się na dysku C.. Dokładnie w appdata, dałem go na praktycznie pusty E: i nadal błąd się pojawia.
Sprobuj wejsc w ten folder (ukryte)
C:\Users\[your user name]\AppData\Local\Sony\Vegas Pro\12.0\Media Pool Thumbnails
i skasowac wszystkie pliki. Napisz na jakiej wersji dzialasz.
Znalazlem cos takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=i1YkUAicBs8
W skrócie: jesli uzywasz wersji 9.0d to musisz przesiasc sie na build 9.0c i git. Obejrzyj filmik i napisz czy to samo u ciebie wystepuje