Cześć, przymierzam się do kupna smartfona, gdyż obecny Samsung jest już tak dobity, do tego nie ma androida, co dziś pewnie wywołuje śmiech na sali. Przejdźmy do rzeczy. Telefonik, którego potrzebuje przede wszystkim powinien:
- Mieć minimum 4' ekran
- Preferuje tylko nowe telefony, oryginalnie zapakowane
- System, raczej Android chyba że polecicie coś godnego uwagi z innym serduchem
- Dość mocne podzespoły, często będę grał lub oglądał filmy
- w miarę dobry aparat, 5 Mpix to absolutne minimum
Nie zależy mi na wyglądzie, dobrze by było gdyby miał rozszerzaną pamięć przez MicroSD ale nie musi, jeśli ma jej dużo wbudowanej. To chyba tyle, jeśli coś jeszcze, to napiszę. I oczywiście cena w granicach 800 zł..Do 900zł nie podchodzę.
Hej!
Osobiście posiadam SE Xperia Arc (już ponad 1,5 roku). Telefon elegancki, nieźle wykonany, niezawodny. Dodam jeszcze, ze jestem osoba, która nie cacka się z telefonami a ten dzielnie znosi wszystkie sytuacje w których się znajdzie ;)
W sumie spełnia on wszystkie Twoje oczekiwania z nawiązką.
Za tę cenę będziesz miał S-ke, która jest mocniejsza.
http://allegro.pl/nowy-sony-ericsson-lt18i-xperia-arc-s-czarny-gw24-i3240474581.html
Pozdrawiam!
Ja polecam Samsunga Galaxy Ace II. Ekran ma 3.8 cala wiec nie mieści sie w twoich wymaganiach, ale dobrze sie sprawuje.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nexus_S (uwaga na ruski wariant!)
ewentualnie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Samsung_Galaxy_S
z nexusem masz praktycznie dożywotnie aktualizacje systemu, przy galaxy raczej pozostaje tylko xda developers, ale tam ten telefon akurat jest ciągle popularny i pewnie jeszcze będzie żył jakiś czas więc lepiej brać bazowy model gt-i9000 (z superamoledem i gorilla glass)
oba powinny zmieścić się w budżecie,
najtańsze lumie też powinny być do kupienia do 800, sympatyczne telefony jak ktoś lubi windowsy
mój typ to nexus s
Ace 2 można wyrwać za ~500zł (co sam uczyniłem).
L7 bym nie polecił, ewentualnie jego drugą wersję, która jest zresztą kalką L9 pierwszej generacji.
Osobiście mogę ci polecić LG Swift L7, android w wersji 4.0.3 ICS świetnie na nim działa, owszem nie jest to jakiś demon szybkości czy wydajności ale do oglądania filmów w jakości (max) 480p wystarcza, ma bardzo dobry dotyk, a do grania w gry typu Angry Birds, Subway Surf, Fruit ninja, spokojnie wystarcza, ale warto wiedzieć że pociągnie też gry typu Dead Space, ale musza one być dobrze zoptymalizowanie. Typowy smartfon z średniej pułki w pozytywnym tego słowa znaczeniu :)
Jak nie masz zbyt dużych wymagań to polecam
Dziwi mnie że nikt nie polecił Samsunga Galaxy SII, do 800 zł używany z długą gwarancją na pewno dostaniesz, jest najlepszy z wymienionych w tym wątku, dodatkowo to flagowiec samsunga więc go będą długo wspierali. Niedługo stanę przed podobnym wyborem i mogę powiedzieć że nic lepszego niż SII nie znajdziesz.
[4] Nie wiem jak można teraz polecać Galaxy S. Mam S+ z chyba lepszą baterią, prockiem i czymśtam i za nic bym go nie polecił teraz.
Ace 2 to dobry wybór, ew. coś o podobnych parametrach.
w cenie używanego SII można wyrwać używanego Galaxy Nexusa, faktycznie SII jeszcze jakoś Samsung wspiera i nawet w zeszłym tygodniu wypuścili aktualizację do 4.1 o ile dobrze pamiętam (mój Galaxy Nexus natomiast nie pamiętam już od kiedy działa pod 4.2.2, niestety GN ma jedną wadę - brak Gorilla Glass więc używkę warto dokładnie obejrzeć przed zakupem)
co do S i S+ to na forum xda znacznie większy ruch jest w działach dotyczących S, Samsung w zasadzie już ten telefon przestał wspierać, więc jedyne aktualizacje to te z xda - właśnie dlatego polecam S a jeszcze lepiej Nexusa S,
czy warto kupić telefon dla xda ? IMO tak, galaxy S to telefon podobnej klasy i popularności jak HTC HD2 i patrząc z perspektywy HD2 który dzięki xda przeżywa drugą młodość z systemem 4.2.2 większy ruch na forum dotyczącym S niż na S+ jest argumentem za S