Panowie, co godnego polecicie ze smartfonów do 1000 zł?
Jest tego sporo aktualnie na rynku, że trudno cos wybrać, zwłaszcza jak się jest laikiem w tych sprawach.
Każdy gimbus od razu doradzi Ci Androida bo jest na niego tysiące albo miliony programów ( jaki % jest użyteczne to inne sprawa ), poza tym android ma mnóstwo możliwości ( jaki % ludzie korzysta przynajmniej z części tych możliwości to inna sprawa ). Ważne ze można pochwalić się przed kolegami liczbą MHZ i liczbą jajek. I tak wybierzesz androida jak większość dla szpanu. Do WP8 trzeba wydorośleć.
Pytam się jakim trzeba być idiotą aby kupić SGS z którego możliwości skorzysta się w minimalnym stopniu natomiast po jakimś czasie telefon tak zacznie zamulać ze człowiekowi odechce się smartfona.
@mich83 Po części się z Tobą zgodzę, ale nie w 100%, bo niektórzy np. jadąc pociągiem lubią w coś pograć na telefonie i wtedy wykorzystanie możliwości wspomnianego przez Ciebie SGS'a nie jest problemem. Co do zwalniania systemu, to niestety jest to bolączka androida (chociaż podobno w 4.3 mocno to ograniczyli). Czy do WP8 trzeba wydorośleć? Nie koniecznie o to chodzi... ja bardzo poważnie rozważałem zmianę systemu na WP8, ale po przetestowaniu uznałem, że interface totalnie mi nie pasuje... rzecz gustu, a w androidzie mogę go dostosować do swoich potrzeb.
[3]----- 100% racji
do 1000zł to coś z Lumi 720 albo 820
a jak się ma Panowie sprawa z Iphonem np. 4s?
wiem, że w takiej cenie się nie zmieszczę, ale czy może warto trochę bardziej zaoszczędzić i sprawić sobie takiego Iphona?
jak taki iphone ma się do tych wszystkich lg, samsungów itd?
EDIT: a co myślicie o Nexusie? (oczywiście też w trochę wyższych widełkach cenowych).
[6] Ja za kilka dni kupuję Nexusa - deklasuje wszystko w swojej cenie.
[8] Tak, Nexusa 4. A Galaxy Nexus również jest dobrym telefonem, aczkolwiek nieco przestarzałym. Bliżej mu do SGS2, niż SGS3.
Przez allegro znalazłem w moim mieście (Wrocław) kilka ofert za około 1280 złotych, w większych sklepach (tych, które znajdują się na ceneo) cena zaczyna się od 1450.
[7] Nexusa 4?
a co myślisz o nexus galaxy?
Jaka jest średnia cena Nexusa 4? za ile kupujesz?
ok, dzięki za odpowiedź.
LG Swift L7, sam mam i polecam
przede wszystkim to nie napisałeś czego od telefonu oczekujesz. Nexus to czysty android ale mimo wszystko z bolączkami androida.
ale mimo wszystko z bolączkami androida.
prosze je wymienic, chetnie poczytam
Samsung Galaxy S3 Mini.Cena około 750-800 zł na popularnym portalu aukcyjnym.Szybkość działania,piękne zdjęcia,świetny odtwarzacz MP3,ekran Amoled.Ja mam od kwietnia i nie żałuje wyboru.Oczywiśćie możesz wydać dwa koła na Galaxy S4 tylko po co???
[12] Po to, żeby mu wszystko działało jak najlepiej, SGS3 Mini to średnia półka.
Panowie mimo tego, że początkowo zakładałem wydanie około 1000 zł to zdecydowałem się na zakup Nexusa 4. Czy w cenie tak 1300 - 1400 warto może rozważyć zakup czegoś innego?
warto może rozważyć zakup czegoś innego?
Nie. W tej cenie Nexus jest lepszy od wszystkiego (lacznie z produktami od apple)
iphone 4 lub 4s - będziesz miał bezproblematycznego, niezawodnego androida.
No chyba że grzebanie w telefonie sprawia Ci frajdę - wtedy tylko android.
No chyba że grzebanie w telefonie sprawia Ci frajdę - wtedy tylko android.
czego w standardzie nie ma nexus ze chcialbys w nim grzebac?
Valem - nie wiem, nigdy nie miałem Nexusa. Miałem dwa inne telefony na androidzie i dopiero po przesiadce na iOS-a zobaczyłem co to znaczy komfort użytkowania. Problemów, które miałem z Xperia (jakaś tam) i SG1 nawet nie chce mi się wymieniać. Zresztą aktualnie nie ma to żadnego znaczenia. Iphone od ponad 2 lat tylko ładuję. Mnie to w zupełności zadowola - więc polecam. Mogę?
Polecac mozesz, ale nie gadaj bzdur na tematy, o ktorych nie masz pojecia
Ja mam wiedzę nt. tel i wiem ile co kosztuje. Jak tyle razy chodzę po sklepach to widzę i wiem co i jak.
To nie bylo do Ciebie ale jak przeczytalem propozycje z [21] to jednak kieruje tamte slowa rowniez do Ciebie
Widzę, że ktoś tu czerpie wiedzę jedynie z wiekowych telefonów, które były uznawane za "szybkie" 3 lata temu :)
Android naprawdę zmienił się na lepsze, 4.2 działa spoko nawet na SGS, a co dopiero na takim szybkim skurczybyku jak Nexus 4.
Oj valem wyluzuj się... Każdy ma swoje zdanie na ten temat. Ja mówię to co widziałem, nie jestem kłamcą.
Ja to polecam Galaxy Ace, Galaxy Ace 2, Lg swift l3, Lg swift l5 i Nokia 500.
Co do tematu, to tak - na początek od razu możesz z całego zestawienia odrzucić Galaxy Ace 2. Tak się składa, że testowałem przez długi czas właśnie ten model, i po 2 tygodniach już od 1.5 miesiąca mam LG L9. I co? I rewelacja. LG miażdzy Samsunga tutaj pod każdym względem, nie zauważyłem rzeczy, która była lepsza w Ace 2 w porównaniu do L9. Jestem z telefonu bardzo zadowolony - naprawdę dobry wybór.
S3 Mini także miałem testować - znajomy miał, dużo lepszy niż Ace 2, lecz według mnie wciąż gorszy od LG'ka. Wybór myślę, że jest bardzo prosty.
Nexus? Z tym telefonem tez miałem do czynienia, testowałem przez 2 dni - Zawód. Ekran gorszy niż w L9, szybkość działania podobna, ale raczej nieodczuwalna. Bebechy na korzyść nexusa, jednak mi dużo bardziej pasował LG.
Decyzja jednak należy do Ciebie. Wg mnie nie warto dawać za nexusa 1500 zł. Tak - to bardzo dobry telefon, w grach pewnie będzie lepiej. Z drugiej strony, jak dobrze poszukasz to L9 możesz mieć za prawie dwa razy mniejszą cene, nie tracąc wiele na jakości, powiem więcej - te telefony pod względem działania są bardzo, bardzo podobne. I tu i tu komfortowo pograsz, na nexusie jednak będziesz mógł sobie w grach pozwolić na jeszcze więcej. Tyle. Jeżeli chcesz wiedzieć czegoś więcej, to pisz - postaram się odpowiedzieć.
27 -> Tak to są tel. z androidem ale android jest lepszy od bada i ios i to nie jest żadna lipa.
[30] Też miałem okazję pokorzystać z LG L9 i moje odczucia jakoś nie były zachwycające... To telefon o półkę niżej od Nexusa, praktycznie jeśli chodzi o wszystko. Nie miałem możliwości porównania obydwu telefonów w tym samym czasie, przez co o ekranie nie mogę się wypowiedzieć. Aczkolwiek prawda jest taka, że LG przestanie być telefonem zadowalającym za rok, a Nexus nadal będzie szybki przez kolejne 3 lata.
http://www.versus.com/pl/lg-nexus-4-vs-lg-optimus-l9
Proszę, tu jest porównanie, gdzie zaletami L9 są w większości jego wymiary i całkowicie nieważne rzeczy.
[33]
Oczywiście, tak - Nexus, jak pisałem pod względem bebechów jest mocniejszy. To fakt. Lecz system proponowany przez LG, lepszy, mający wg mnie ładniejsze kolory wyświetlacz i jego wielkość, design L9 to cechy, które przemówiły za wyborem tego telefonu. 4 jajka kontra 2 jajka, 2 GB Ram'u kontra 1GB Ram'u - na papierze wygląda deklasująco, prawda? Jednak jak pisałem wcześniej - różnica w użytkowaniu jest praktycznie niewidoczna (chyba że jeżeli chodzi o gry, to różnica pewnie będzie, lecz na L9 tez mozna spokojnie pograć), wspomniany przeze mnie wyświetlacz ma ładniejsze kolory - a pamiętajmy, że L9'tka kosztuje prawie 2x mniej niż Nexus!
Sam pierwsze wrażenia co do L9 miałem mieszane, co więcej - chciałem wymieniać na inny model! Ale wystarczył 1 dzień, i dziękowałem w duchu T-Mobile, że nie robią zwrotów telefonów. :)
Reasumując: czy autor wybierze Nexusa, czy L9 - będzie na pewno zadowolony. Różnicy, co wiele wspominałem - za dużej nie ma, a pamiętajmy - Tajwańczyk kosztuje 2 razy mniej, co warto wspominać wielokrotnie!
W "normalnym" użytkowaniu może i nie zauważyłeś różnicy, ale w grach będzie bardzo widoczna. 2 linki z porównaniami smartfonów, gdzie lg l9 otrzymuje o połowę mniej punktów od nexusa 4... powiesz, że to przez to, że ma 2 rdzenie i 1gb ramu? Spójrz na wyróżniony wynik jaki uzyskała xperia sp (2 rdzenie, 1 gb ramu).
http://static.cms.netshare.pl/cms/2013/07/test_wydajnosci-xperia_sp-antutu.jpg
http://static.cms.netshare.pl/cms/2013/07/test_wydajnosci-xperia_sp-cf_bench.jpg
[34] LG L9 to telefon za około 800 złotych, natomiast Nexusa spokojnie znaleźć można w okolicy 1270-1300 złotych (ceny z allegro za nowe telefony). Jeśli chodzi o kolory wyświetlacza, to w Nexusie postawiono na realistyczne odwzorowanie - nie przekolorowane jak to ma miejsce w wielu telefonach. Może system chodzi na nich podobnie (i nic w tym dziwnego), ale w grach nie ma porównania.
[35] Te testy są jakieś dziwne, bo akurat Nexus w antutu uzyskiwał wyniki rzędu 18-18.5k.
http://www.antutu.net/Ranking.shtml
Faktycznie, może i jakieś niskie skoro oficjalnie wg antutu to 18k. Nie ma oficjalnych LG L9 i SXSP (ale tej też widziałem wyniki po 17k-19k) Wyniki mogą być zaniżone przez programy uruchomione w tle.
Co nie zmienia faktu, że LG L9 mocno odstaje od nexusa lub xperii sp pod względem wydajności.
Po raz kolejny źle trafiliście. ;p
Sony Xperia T był także w moim posiadaniu, przez jakiś czas. Jak widać na wykresie - jest on znacznie "wydajniejszy" według benchmarka. Jednak w praktyce - grało się dużo gorzej, niż na L9. To nie była ta sama płynność, a jednak w Antutu ma więcej punktów. Nie w benchmarki się gra, panowie. ;)
A ja polecę ci LG swit Optimus G w skrócie jest to ulepszony Nexus, ma 32 Gb pamięci i lepszy wyświetlacz oraz aparat (13Mpx), dodatkowo kosztuje tyle co nexus ok. 1250zł Nic tylko brać nie wiem dlaczego ludzie go nie kupują... Warto wspomnieć że nakładka od LG nie obciąża zbytnio systemu i ma wszystkie najpotrzebniejsze funkcje.
Sony Xperia M na prawdę warto :)
[39] Ludzie nie kupują bo to zwykłe LG, a ten producent lubi porzucać telefony po miesiącu od premiery :)
Natomiast w Nexusie masz wsparcie nie od LG, a od Google.
Jak dla mnie to bym wybrał Sony Xperia Z Ultra lub Samsung Galaxy S4 Mini.
A co do LG ta firma nie jest taka popularna np.jak Sony.
@JORDAN BOSS@---->
1. Autor ma już nexusa.
2. Z Ultra jeszcze nie wyszedł.
3. Ma on 6.5 cala więc ma wymiar dachówki.
4. Nawet jakby wyszedł to w tej cenie niemożliwością byłoby kupienie.
5. W tej cenie też nie można kupić S4 mini.
6. LG jest równie popularne jak sony a nawet bardziej.
7. 2 level i już konsul? 747 postów w 2 miesiące? Średnio 11.5 dziennie? Ja pierdole.
Gimbus Alert!