Szukam słuchawek do PeCeta głównym przeznaczeniem będą gry i trochę mniej muzyka ,zastawiałem się nad słuchawkami 5.1. Polecicie coś ???
Ja polecam wyszukiwarkę.
Te bedą najlepsze:
http://sklep.rms.pl/index.php?p3409,sluchawki-audiofilskie-referencyjne-sennheiser-hd-800-hd800
Podaj chłopie limit cenowy to wtedy pogadamy.
Jaka masz kartę dźwiękowa? W jakie gry grasz? Sluchawk bedą "dla frajdy" (zależy ci na efektownych wybuchach i wystrzałach itp.) czy "na poważnie" (grasz na słuch, musi być dobre pozycjonowanie)? No i ma to być konstrukcja otwarta czy zamknięta?
kartę sprawdzę , strzelanki , mam kilka gier w których słuch jest ważny , otwarte / zamknięte nie rozumie
http://allegro.pl/sluchawki-5-1-game-surround-z-mikrofonem-hama-i1571236231.html
Otwarte- wygodne, uszy sie nie pocą ani nie bolą, ale nie maja izolacji, ty słyszysz innych, inni słyszą ciebie.
Zamknięte- na dłuższa metę niewygodne (oczywiście nie wszystkie i nie dla każdego), uszy sie nagrzewają, mają izolację od otoczenia; ty nie słyszysz innych inni nie słyszą ciebie.
Warto jeszcze zaznaczyć ze otwarte z reguły maja lepsze pozycjonowanie.
Nie bierz słuchawek 5.1/7.1. Są przereklamowane oprócz rzekomego 5.1/7.1 (co oczywiście ne jest prawdziwe; to tylko imitacja), nie wyróżniają sie niczym, a jakość dźwięku jest gorsza niż w stereo. Tak wiec dobre są tylko słuchawki stereo.
jestem za wygodą czasami słuchawki mam na głowie cały dzień muszę być wygodne
No to otwarte. Ale weź pod uwagę, ze one nic a nic nie izoluja. Dźwięki z zewnątrz będziesz słyszał tak samo głośno jak muzykę czy odgłosy z gier.
Musisz jeszcze powiedziec jaką masz kartę dźwiękowa. Zakładając ze masz integre:
Otwarte:
Koss UR40
Zamknięte:
Dołóż 20 zł i kup:
CAL! (Creative Aurvana Live!)
Im przydałabyby sie mocniejsza dzwiękówka, ale ja ich używam z integra i grają bardzo ładnie. W tej cenie ja to najlepsze słuchawki, jeżeli chodzi o dźwięk. Zaimplementowano w nich przetworniki z 3-krotnie droższego modelu Denona (czyli grają tak samo jak słuchawki za 500 zł).
no to podaj jedne zamknięte i jedne otwarte (jednak wole te co uszy otacza kąbka)
Creative Aurvana Live! będą najlepsze. Sam mam i bardzo polecam, ale do takich słuchawek przydałaby się dobra dźwiękówka.
karta dźwiękowa to chyba ATI High Definition Audio Device
To możesz zapomnieć o dobrych słuchawkach. Najpierw zmień kartę.
No to podalem jedne otwarte i jedne zamknięte. Ale zanim wybierzesz to podaj jaką masz dzwiekowke bo to bardzo ważne.
@SilentFisher- ale autor napisał ze zależy mu na wygodzie. Ja osobiście całkowicie sie z tobą zgadzam ze to są najlepsze słuchawki w tej cenie (sam mam i je ubóstwiam), ale trzeba wziąść pod uwagę ze nie są aż tak wygodne jak np. Koss ur40. Jeżeli on chce w nich siedzieć cały dzień, to w CAL!-ach po prostu nie wytrzyma. Chyba ze ten cały dzień byłby z kilkunastominutowymi przerwami co ok. 2 godz, to wtedy ok. Wiec ma dylemat, a my musimy mu doradzić jak najobiektywniej, bo wiadomo ze słuchawki to sprawa mocno osobista.
EDIT: Sorry, trochę sie spoznilem :-) Czyli dobrze przewidzialem, masz integre. Ale ja sie nie zgadzam z Fisherem, NAJPIERW kup słuchawki a jeżeli dźwięk nie będzie cię zadowalal to dokup dzwiekowke. To jest lepsze rozwiazanie, bo może sie okazać ze wcale nie musisz dokonywać dzwiekowki, bo dźwięk integry cię zadowala. A na czym teraz siedzisz (nasz może jakieś głośniki lub inne słuchawki?)?
@SilentFisher- ale autor napisał ze zależy mu na wygodzie. Ja osobiście całkowicie sie z tobą zgadzam ze to są najlepsze słuchawki w tej cenie (sam mam i je ubóstwiam), ale trzeba wziąść pod uwagę ze nie są aż tak wygodne jak np. Koss ur40. Jeżeli on chce w nich siedzieć cały dzień, to w CAL!-ach po prostu nie wytrzyma. Chyba ze ten cały dzień byłby z kilkunastominutowymi przerwami co ok. 2 godz, to wtedy ok. Wiec ma dylemat, a my musimy mu doradzić jak najobiektywniej, bo wiadomo ze słuchawki to sprawa mocno osobista.
To zależy jakie masz uszy. Ja np. mam małe i CAL'e na mnie leżą idealnie.
Co do dźwiękówki to zrobiłem kiedyś eksperyment i przyłączyłem je do komputera mojego kolegi, który ma integrę, włączyłem ten sam utwór muzyczny co u mnie i mówię wam, że słychać różnicę.
naraze jestem na słuchawkach i głośnikach z monitora
słuchawki szkoda mówić strasznie nie wygodne , uszy mnie bolą po 2 godzinach
takie http://allegro.pl/nowe-creative-aurvana-live-etui-gwarancja-i1584681209.html ????
No to przy dowolnych słuchawkach usłyszysz kolosalną różnicę. Ale w takim pułapie cenowym, opcje są właściwie tylko dwie: CAL! lub Koss UR40. Obie pary grają naprawdę dobrze (ale CAL! sporo lepiej) obie pary są wygodne (z czego Kossy sporo wygodniejsze, ale CAl! jak na słuchawki zamknięte też są całkiem wygodne). My ci doradziliśmy, ale za ciebie nie wybierzemy. Ale jakbyś miał jakieś dodatkowe pytania to pisz śmiało.
Ale jakbyś miał jakieś dodatkowe pytania to pisz śmiało. wzruszyłem się :)
zapomniałem napisać że muszą mieć wbudowany mikrofon
O, Jeez... Ale to zmienia postać rzeczy. Nie mogłeś tak od razu? W tej cenie raczej nie znajdziesz dobrych z wbudowanym mic. A nie chcesz dokupić tego do CAL! lub UR40?
http://www.bazarcen.pl/product_361491.html
Podobno świetny Mic, dużo lepszy od wbudowanych.
to kupując słuchawki z mikrofonem stracę na jakości słuchanego dzwięku ??
No teoretycznie to tak, bo nie ma czegos takiego jak CAL! z microfonem, więc musiałbyc kupić inne słuchawki, co oznaczałoby gorszą jakość dzwięku?
skocze jutro do media Markt i rozejrzę się za Cal! i za Koss UR40 a jak nie to na necie
Pamiętaj, że warto przed zakupem "przymierzyć" słuchawki, bo możliwe że ci w ogóle nie podpasują.
to oczywiście najważniejsza rzecz ,część wchodząca na uszy musi być duża