tak jak w tytule , w cs go używam właśnie tej rozdzielczości mimo że mam full hd , ale problem jest taki że jakoś tej rozdzielczości jest gorsza niż być powinna ale nie do końca wiem czemu , wiem tylko tyle że na 4:3 1024x768 gra wygląda naprawdę ostro ale już na 16:10 1280x800 jest bardziej "rozmazana/blurry" lecz gdy ustawię skalowanie na kartę graficzną gra robi się ostra jak być powinna tylko że wtedy mam problem z płynnością , czy to kwestia monitora i nie da się tego zmienić czy może jednak da się coś zrobić ?
Urok lcd skalowanie zalezy od ukladu w monitorze i najczesciej ssie. Jesli przerzuciles to na grafe i masz kiepskie fpsy to sprawdz obciazenie grafiki podczas gry, np msi afterburner moze to wyswietlic. Jak grafa buja na 100% znaczy masz za slaba grafe, a jak nie to szukaj pomocy, ja nie mam doswiadczenia w skalowaniu w dol :)
Obraz w rozdzielczości innej niż natywna zawsze będzie gorszy. Taki już urok monitorów.
wiem że powinien być gorszy bo różnica pixeli między 1280x800 a 1920x1080 chyba jest zauważalna chodzi o to że 1280x800 jest dodatkowo jak za mgłą co pogarsza jeszcze bardziej tą rozdzielczość na moim monitorze
Urok tanich monitorow oszczedzaja na czym moga, cud wogole ze daja chipy ktore pozwalaja na skalowanie :)
no ale to jest właśnie trochę dziwne że daje 1024x768 które jest w 4:3 i obraz jak żyleta a tylko z 16:10 i to chyba tylko z 1280x800 i poniżej ale tylko w 16:10 jest ten problem bo np już 1440x900 w 16:10 wygląda naprawdę nieźle , nie chcę też zmieniać na skalowanie przez kartę bo przy skalowaniu przez monitor na np 1280x800 mam 75hz co daje zauważalnie płynniejszą rozgrywke
Niektore rozdzielczosci wygladaja lepiej ze wzgledu na skalowanie sie pixeli na matrycy, ale glownie uklad zastosowany w monitorze ma tu znaczenie jesli dobrze pamietam, gowniany tani scalak gowniane skalowanie.
btw. Od zawsze wiadomo ze 60Hz = monitor wyswietla 60 fps, teraz podstepna sprawa :) ilosc ponad 60 fps ma spore znaczenie jest mniejszy imput lag i mniejszy tearing. Jak ktos pragnie w fpsy pograc komfortowo to kupuje sie odpowiedni monitor 144 hz lub 200Hz :)