Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Skyrim AE. (problem z nagłymi teleportacjami)

28.01.2022 20:45
ZimnaNocnica
😢
1
ZimnaNocnica
5
Legionista
Wideo

Skyrim AE. (problem z nagłymi teleportacjami)

Cześć, mam wielki problem.
Nie ważne jak długo próbowałabym to tłumaczyć, problem będzie średnio do zrozumienia. Podsyłam link do filmiku, na którym jest kilka takich sytuacji, które nagrałam. Jakakolwiek pomoc na wagę złota, Skyrim to moja ulubiona gra.

LINK:
https://youtu.be/N3HUC2KaRjU

28.01.2022 20:48
ZimnaNocnica
2
odpowiedz
ZimnaNocnica
5
Legionista

PS. To nigdy wcześniej się nie zdarzało + nieważne gdzie na mapie jestem, nawet na Solstheim jest to samo.

28.01.2022 21:21
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
micin3
137
Buc

No ale jak mamy Ci pomóc? Grasz z modami, wina modów.
Wyłączaj po kolei mody aż problem zniknie.
Co najwyżej podaj wszystkie mody, może ktoś wyłapie problematyczny.

post wyedytowany przez micin3 2022-01-28 21:23:27
29.01.2022 13:08
ZimnaNocnica
3.1
ZimnaNocnica
5
Legionista

Sprawdziłam wszystkie mody dwa razy, poza tym w ostatnim czasie nic nie dodawałam, ani nie zabierałam. To nie wina modyfikacji.

29.01.2022 21:54
3.2
micin3
137
Buc

To oczywiście wina modyfikacji. Nie ma znaczenia czy coś dodawałaś czy nie ostatnio, papyrus może już być tak zajechany że save może nie do odratowania.
Podaj mody które używasz.

29.01.2022 22:13
Legion 13
4
odpowiedz
Legion 13
158
The Black Swordsman

Wygląda to tak jakbyś zapisał kiedyś w trakcie wykonywania skryptu i teraz jak skrypt wykonuje się ponownie to bierze parametry z poprzedniej aktywacji. Jak używasz jakichś bardziej rozbudowanych modów (takich ze skryptami) to musisz bardzo pilnować się z zapisywaniem gry:
1. absolutnie nigdy nie używaj autosave i quicksave (chyba że masz moda który naprawia quicksave)
2. nigdy nie zapisuj zaraz po wejściu do nowej lokacji, zawsze musisz zostawić z 30s żeby wszystkie skrypty zakończyły swoje działanie.
3. absolutnie nigdy nie wczytuj gry, jak zginiesz to wyłącz grę i włącz od nowa, jak chcesz wczytać wcześniejszy save to tak samo

Do pierwszych dwóch punktów powinien się zastosować każdy gracz Skyrima, trzeci dotyczy tylko gier z ciężkimi (pod względem skryptów) modami. Nie wiem czy twojego save można uratować, możesz spróbować użyć jakichś save cleanerów, ale nie wiem jakich bo mi nigdy żaden dobrze nie zadziałał. Możesz też pojedynczo wyłączać mody, jak to nie jest jakiś krytyczny mod to Skyrim SE może sam odratować tego save.

post wyedytowany przez Legion 13 2022-01-29 22:14:44
Forum: Skyrim AE. (problem z nagłymi teleportacjami)