Cześć,
przeglądam ofertę sklepu Te Hut.
Chciałbym sobie (jak na początek) porównać ceny z allegro.
Jak to najprościej zrobić?
wziąłem cenę:
http://www.thehut.com/games/platforms/ps3/demon-s-souls/10220178.html?switchcurrency=GBP
przekalkulowałem (?) wg. średniego kursu funta i wyszło mi całkiem coś innego wg średniego kursu euro.
W jaki sposób mam się dowiedzieć ile ta gra kosztuje w PLN?
W jakiej formie płaci się w tym sklepie? Muszę mieć wyliczoną przeliczoną kwotę czy sami pobiorą z karty? (jeszcze nie dotarłem do zasad związanych zapłatą)
Musisz vat doliczyc nasz i 1 funt za wysylke do pl, funt teraz 4,66 , wiec nie wiem jaki vat maja w uk na takie rzeczy, ale u nas 23%
ale lepiej zamow tutaj, http://www.zavvi.com/games/platforms/ps3/demon-s-souls/10220178.html bo z the hut wielu ludzi mialo problemy
najprosciej to patrzysz jaki jest kurs funta, np 4,49, odpalasz kalkulator i masz wynik.
na przykladzie tej gry co umiesciles, placisz 14.85 (*4,49=66,6 - w koncu to demon soul :>) + koszta wysylki.
przekalkulowałem (?) wg. średniego kursu funta i wyszło mi całkiem coś innego wg średniego kursu euro.
ze co?
[2] cos pokreciles, od kiedy to jeszcze dolicza sie samemu vat do kosztow gry?
aha, no i zavvi to ta sama grupa co thehut. :P
jak zamawialem ostatnio z amazona to na fakturce mialem doliczenie naszego vatu, oni sami to doliczaja, ale jesli chcesz poznac cene na plny to musisz to samo uczynic :)
TheHut = Zavvi. Nie ma dodatkowego VATu, nie ma kosztów przesyłki.
Poza tym zwróć uwagę na Usually dispatched within a month
_MyszooR_ - jak kupowales w amerykanskiej wersji tego sklepu to ci doliczyli ale on chce to kupic w brytyjskim sklepie gdzie juz tego nie zrobia (na amazon.co.uk tez by ci tego nie zrobili).
TheHut i zavvi NIC nie doliczają. Nie ma żadnego VATu, cła czy opłat za przesyłkę. Tę cenę którą widzisz na stronie, mnożysz przez ~4,6PLN (kurs funta) i wychodzi Ci ostateczna kwota jaką zapłacisz (na przykład kartą kredytową).
edit: O, spóźniłem się :)
no fakt, nie ma kosztow przesylki na zavvi, jednak tak jak koledzy wyzej napisali, problem jest z terminem, szczegolnie przy starszych grach/promocjach, bo preordery raczej wysylaja na czas.
a na końcu zakupów nie wyjdzie mi cena całościowa?
Np kupuję tam Demon's + enslaved + ew. dodatkowe koszta = do zapłaty XX funtów.
??
[2]
chodziło mi oto że przeliczałem też z euro (bo strona umożliwia zakup w euro i w funtach) i wyszło coś innego w złotówkach...
[3]
czyli do przeliczeń biorę kurs sprzedaży danej waluty (funta)??
yestri
- to w jakiej walucie zaplacisz zalezy w tym wypadku od ciebie.
- na koniec dostaniesz cene calosciowa.
- to nie sklep bedzie przeliczal z zlotowek na funty/euro ale twoj bank i na jego kurs sie patrz.
- jesli kupujes za 25 funtow lub wiecej to popatrz czy jest to na amazon.uk bo wtedy mozesz uzyskac darmowa przesylke kurierem.
aaa czyli to nie ja płacę przelewem tylko muszę podać numer karty tak? jeżeli tak to wszystko jasne.
Platnosc jest karta (czasami mozna tez paypallem ale nigdy nie widzialem jeszcze mozliwosci uregulowania przelewem).
dodam od siebie ze jak cena tych gier przekroczy 30 funtow to masz voucher na 3 funty:
TRIPLE3
a jak 40 to wpisz: SS4
SanthiX<<
Poza tym zwróć uwagę na Usually dispatched within a month
łoooo racja - dzięki starrry!! wiszę Ci piwo!
W takim razie zamówię chyba na allegro tego Demon'sa - nie będę przecież czekał miesiąć :)
Miniu<<
Dzięki za info..w takim razie z zakupów nici - czekam za moim prepaidem.
Dzięki wszystkim za aktywność! hehe
Jesli chcesz moge Ci sprzedac Demon's Souls w folii nowke sztuke niesmigana za rowne 8 dyszek (juz z kosztami wysylki :)). Wersja EU - jesli ma to dla Ciebie jakies znaczenie.
>> yestri
Napisalem... GG numer zaczynajacy sie od 2629[...]
Ach ten VAT - amazon dolicza, brytyjski też - to ich zasrany obowiązek naliczyć VAT z kraju kupującego.
Hut/Zavvi ma siedzibę poza UE - czyli VAT musiałby ci doliczyć urzad celny, ale zwykle tego nie czyni, choc teoretycznie tkaie zakupy zwolnieniom nie podlegają...
Herr Pietrus - Na Amazonie.co.uk VAT jest juz wliczony w cene.
The Hut Group ma swoja siedzibe w Northwich w UK.