Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Siłownia w młodym wieku

21.03.2015 22:34
1
zanonimizowany602264
153
Legend

Siłownia w młodym wieku

No hej. Siedzę w domu, gniję przed komputerem, chciałbym coś zrobić. Myślałem dłuższy czas o siłowni. Problemem jest mój wiek - 17 lat. Według jednych za wcześnie, według innych idealny czas na ćwiczenia. No właśnie jak to jest? Rosnąć praktycznie przestałem 2-3 lata temu, stanąłem na 178 i ni cholery podskoczyć. Wątpię raczej, że jeszcze podbiję w górę. Słyszałem też o tym, by nie obciążać jeszcze kręgosłupa. Co jeszcze powinienem wiedzieć? Będę wdzięczny za wysilenie się w tym temacie. :)

21.03.2015 22:36
2
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

Idz, gowno prawda o nieobciazaniu kregoslupa :) Zaczniesz teraz, bedzie ci pozniej latwiej. Ogarnij diete to beda lepsze efekty

21.03.2015 22:37
3
odpowiedz
zanonimizowany740676
69
Legend

Można ćwiczyć nie niszcząc sobie kręgosłupa przerzucajac bezsensownie setki kg. Chcesz ćwiczyć czy narzrec się odżywek i być napompowanym jak Pudzian swego czasu. Basen, rower, rolki to moim zdaniem lepsze rozwiązanie niż siłownia.

21.03.2015 22:38
leem230698
4
odpowiedz
leem230698
129
Lewacki Wojownik

Olej te gadanie, bo jeśli już to tyczy się ono ludzi o wiele mlodszych niz 17 lat.

Również jestem przeciwnikiem odżywek i innych napompowywaczy. Jeśli idziesz na siłkę to wkładaj wszystko z siebie, a nie w siebie.

21.03.2015 22:42
5
odpowiedz
zanonimizowany602264
153
Legend

Nie mam zamiaru się faszerować. Napompowanym też nie chcę być. Po prostu chcę wytrenować te zarysy mięśni, jako tako wyglądać i czuć się dobrze.

21.03.2015 22:46
6
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

to ogarniaj diete i idz, i ciesz sie lepszym sapomoczuciem i zdrowiem :) jak odkad chodze, jeszcze ani razu nie bylem nawet przeziebiony :)

21.03.2015 22:50
baksleszek
7
odpowiedz
baksleszek
39
Mustard Race

"narzrec się odżywek i być napompowanym", "jestem przeciwnikiem odżywek i innych napompowywaczy", "Nie mam zamiaru się faszerować."

Chyba ktoś tu nie odróżnia soczków od odżywek, co jest złego w białeczu albo kreatynce? Ćwiczę od 2 lat, od pół roku wspieram się odżywkami (białko serwatkowe, monohydrat kreatyny i bcaa). Na początku (1-2 lata ćwiczeń) też polecam bez supli, bo i tak wszystko rośnie jak szalone, potem można z czystym sercem sięgnąć po suple. Polecam na YT kanał kulturystyki100pro, Paweł świetnie ogarnia temat naturalnej kulturystyki.

21.03.2015 23:44
8
odpowiedz
"fresz lama"
1
Legionista

17 to doskonaly wiek chyba ze masz choroby kregoslupa

Przy okazji odnosnie diety to jed...WPIERDALAJ proteiny tyle ile sie da (ryby, mleko, jajka itp, do tego oczywiscie soki tylko naturalne zadnej chemii)

6 powtorzen na sile, 15 powtorzen na objetosc miesni

Mleko i platki owsiane = najlepsze na przybranie wagi chyba ze juz jestes ciezki

22.03.2015 00:49
Child of Bodom
9
odpowiedz
Child of Bodom
148
Woo Hoo!

Dobry wiek, nieważne czy jeszcze rośniesz czy nie, bo całe to hamowanie wzrostu, to mit.

Najważniejsza dieta, to większość sukcesu, aczkolwiek na początku same ćwiczenia powinny być dobrym impulsem dla ciała, jednak bez bardzo dobrych genów nigdy nie osiągniesz zadowalającej sylwetki bez odpowiedniego żywienia.

Skup się na ćwiczeniach złożonych - przysiady, martwe ciągi, wiosłowania. To one są odpowiedzialne za największy wzrost muskulatury i siły, oczywiście przy odpowiedniej technice.

Profesjonaliści tacy jak wyżej wspomniani są tacy jacy są przez troszkę inne środki, niż suplementy i odżywki ze sklepu, bo jeśli ktoś sądzi, że dzięki nim może tak wyglądać, to zachęcam spróbować i w ogóle dowiedzieć się czym dana substancja jest. Już pomijając, że skuteczność większości promowanych "super-supli" jest zniwelowana praktycznie do zera i jest tylko wywalaniem kasy w błoto. Najlepszy suplement - odpowiednie odżywianie.

Na początek nauka techniki, podstawowy plan skupiający się na najważniejszych ćwiczeniach, na którym trenujesz całe ciało i do tego dobra micha. Nic więcej tobie nie potrzeba.

Na koniec, nie słuchaj specjalistów z internetu, bo 90% opinii jest nic nie warte, szczególnie w tak dynamicznym temacie jak sporty siłowe.

Polecam na początek lekturę:

http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=7862

Większość najważniejszych kwestii jest tam wyjaśnionych, w tym m.in. jak wygląda kwestia wprowadzania treningu siłowego dla młodej osoby. Wszystko oparte na badaniach naukowych, więc o wiele bardziej wiarygodne niż bajki z innych miejsc.

22.03.2015 02:03
10
odpowiedz
zanonimizowany602264
153
Legend

No tak, ale skoro większość kontuzji jest skutkiem złej techniki, to gdzie znaleźć tę dobrą? Internete niewiarygodne, 3/4 trenerów też.

22.03.2015 02:19
szympek1818
👍
11
odpowiedz
szympek1818
56
Generał

17 lat to według mnie najlepszy czas, by zacząć ćwiczyć zobaczysz, że dzięki temu będziesz miał lepszą kondycje w dorosłym życju. Oczywiście jeżeli będziesz dbał o siebie i nie będzies palił papierosów lub spożywał alkoholu i dbał o diete.

22.03.2015 08:40
Gonsiur
12
odpowiedz
Gonsiur
138
HUEHUEHUE

Oczywiscie, ze mozna. Nawet jesli hamowanie wzrostu to mit, to 'normalny' trening z glowa tego nie zrobi, poczatkowo bedzie wszystko i tak ladnie rosnac, nie bedzie trzeba sie kluc (dlatego poczatkowo anaboliki tylko w tabletkach, jak metanabol, bo wiadomo tabletkami sobie krzywdy nie da zrobic) i zajezdzac stawow ostrymi ciezarami ;).
Mozesz jeszcze wystrzelic, ale tez i niekoniecznie, bo sam praktycznie stanalem na 178 tylko w 5 klasie podstawowki ;).

22.03.2015 09:05
$ebs Master
13
odpowiedz
$ebs Master
108
Profesor Oak

No tak, ale skoro większość kontuzji jest skutkiem złej techniki, to gdzie znaleźć tę dobrą? Internete niewiarygodne, 3/4 trenerów też.

W necie mozna znalez duzo przydatnych informacji "na sucho", pooogladaj, popatrz na ulozenie ciala, ruchy itp. A na silowni po prostu powiedz ze jestes poczatkujacy i trener ci pokaze co robic i jak. Jak trafisz na fajna silke, gdzie ludzie faktycznie cwicza a nie lansuja sie, wystarczy jak zapytasz innych cwiczacych a tez ci pomoga.
Koniecznie poczytaj tekst z linka w poscie [9], duzo tekstu, ale duzo wiedzy.

Forum: Siłownia w młodym wieku