Witam!
Mam do Was małe pytanko. Jak sądzicie, na jakich detalach pójdzie mi Shogun 2?.
Procesor: intel 4x3.2Ghz
Karta Graficzna: Asus 512mb DDR2
2GB Ram DDR3
System: Windows 7
Z góry dzięki za odpowiedź. Pytam bo przymierzam się do kupna, a na przykład Ramem ledwo wymagania minimalne spełniam. Zaś kartą graficzną trochę nadrabiam. Nie mówiąc o procku :).
To co nam podałeś jest bardzo ograniczone.
Znamy praktycznie tylko markę Twoich podzespołów a nie ich konkretny model.
Obstawiam że pograsz na średnich ustawieniach w niższej rozdzielczości lub średnio-niskich ustawieniach w full HD. Zakładając że procesor to jakiś i5/i7 a karta graficzna GF 9800GT/Radeon 4850.
Najprostszym rozwiązaniem będzie ściągnięcie dema :-)
A widziales 9800 na pamieciach ddr2? Ja obstawiam low enda, w takim razie shogun bedzie cial
jikan, na niskich detalach nie powinno być problemu.
I3 jest czterordzeniowy.
Bo:
1. Jak wytłumaczysz że system wykrywa 4 rdzenie.
2. Jak wytłumaczysz że technik z firmy mojego ojca tak powiedział [najprawiają podzespoły dla Asusa]
3. Bo tak pisze na pudełku? o_0
[8]---> Po pierwsze nie pisze, a jest napisane.
A po drugie, każdy model i3 jest dwurdzeniowy, przykro mi.
spoiler start
W takim razie , pogratulowac techników Twojego taty.
spoiler stop
Jest 2 rdzeniowy, ale 4 wątkowy. Jak nie rozróżniasz to google wita. W praktyce masz dwa rdzenie, które są wydajniejsze o jakieś 20%, bo dzielą tok wykonywanych zadań na 4 wątki. Dzięki temu wykonywane są 4 polecenia na raz, a nie dwa jak bez hyperthreading.
Ja gram na radku 5670
bawiłem sie ustawieniami, na niskich gra wygląda kiepsko (brak cieni a morze bez komentarza).
Na średnich, wysokich i bardzo wysokich na statycznych screenach nie ma różnicy (zdziwiłem się), ale w grze jest różnica - animacje, jakość, miękkość, szczegóły, nie jakaś ogromna ale jest (choć między wysokimi a bardzo wysokimi można dyskutować).
Jako że nie można włączyć AA inaczej niż przez sterowniki karty graficznej ustawiłem sobie grę na:
Średnie podnosząc filtrowanie tekstur, włączając ssao i dof (ale to chyba działa tylko na polu bitwy), rozmiar jednostek na "duży" (nie ultra) i trochę poprawiając "średnie" cienie.
Ciesze się że gra nie wymaga HD59xx albo 480gtx żeby wyglądała przyzwoicie. Co prawda na własnej bitwie z maksymalną ilością jednostek (4vs4, każdy pełna armia) płynność nieco kuleje (a jak dam przyspieszenie czasu to jest dramat).