Witam, mam kikla pytań dla właścicieli psów, najlepiej Shih-tzu. Otóż już ponad rok mam psa shih-tzu, i ostatnio troche zacząłem sie martwić, miał już problemy z wypróznianiem, niedawno gorączke + zapalenie oskrzeli, został spokojnie wyleczony( antybiotyki, zastrzyki )
W dzień jest z reguł żywy, bawi się, wskakuje do mnie na kanape, chętnie wychodzi na spacer, nosek ma mokry i zimny, ALE często wręcz wychodzi mu coś nosa (smarki), często pociąga nosem, mlaska, oblizuje sie - zarówno w dzień jak i w nocy - czy to normalne? ale w nocy, nie jest w stanie sie ruszyć ze swojego ulubionego miejsca, i ma suchy i ciepły nos - oznaka gorączki czy w nocy to normalne u tych psów? Często wyciera pysk o dywany, kanape, je wszystko co mu dam, pije z reguły zawsze też, rzadko wymiotuje, prawie wcale, wychodze z nim 3-4 razy dziennie, w tym raz na ok 30min. i reszta ok 10min.
Troska przytłacza, temu też pytam, ciężko dokladnie znaleźć to w internecie, a nie chce co chwile biegać do weterynarza. Czekam niecierpliwie, pozdro!
[2] +1 000
[2] Po co przecierz golowe pogotowie weterynaryjne dziala 24/7 :P
Tak ogólnie...
To, że pies ma w nocy suchy nos to jest raczej normalne.
Psy o krótkim pysku (a shih-tzu takie jest) gorzej oddychają niż te "normalne". Bardziej sapią itp.
Wycieranie pyska o przedmioty... Jakoś tą mordę musi wytrzeć. Jeśli robi to po piciu, jedzeniu to raczej nic dziwnego w tym nie ma.
A wizyta u weterynarza na pewno nie zaszkodzi.
Syndrom brachycefaliczny, wskazanie do zabiegu chirurgicznego, w necie jest pełno informacji na ten temat, i przestańcie już z tymi suchymi/mokrymi nosami, bo to są poglądy jakieś średniowieczne.
Nie ma za co :)