Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Serek wiejski...

14.02.2013 19:01
boskijaro
😍
1
boskijaro
82
Nowoczesny Dekadent

Serek wiejski...

Zawsze po otwarciu serka wiejskiego, gdy widzę że jest on taki "zgęstniały" (taki w bryłach prawie) a nie ciekły, "chlupoczący" zastanawiam się czy jest zdatny do spożycia, czy poza nieco innym smakiem ma dalej wszystkie swoje odpowiednie właściwości? Data do spożycia to jeszcze dobrych kilka dni, taka konsystencja to pewnie wynik nie trzymania go w odpowiednich warunkach w sklepie ... może ktoś kto się zna się wypowie?

14.02.2013 19:05
Roniq
👍
2
odpowiedz
Roniq
110
Unknown

Taki najlepszy :)

14.02.2013 19:14
maciejkami
3
odpowiedz
maciejkami
69
Jónior

Właśnie lepsze takie "twarogowe" gródki, niż woda zabarwiona na biało.

14.02.2013 19:29
4
odpowiedz
mich83
121
Generał

Serek wiejski ma grudki w jakimkolwiek sklepie bys go nie kupił ( więc raczej nie jest to sprawa złego przetrzymywania ) taki juz jego urok.

14.02.2013 19:31
EnX
5
odpowiedz
EnX
174
White Dragon

Tradycyjny serek wiejski, powinien być w grudkach, w "mlecznej" zalewie. Jeżeli w opakowaniu jest tylko gęsta masa, to znaczy że produkt był przechowywany w nieodpowiednich warunkach.

14.02.2013 20:11
ma_ko
👍
6
odpowiedz
ma_ko
61
 

grudki only

14.02.2013 20:48
😐
7
odpowiedz
zanonimizowany566741
69
Senator

Człowieku, przecież serek wiejski właśnie taki ma być? Z księżyca żeś się urwał?

14.02.2013 21:12
8
odpowiedz
zanonimizowany849979
6
Generał

Eee, to może być w ogóle bez gródek?

14.02.2013 21:25
Dennoss
9
odpowiedz
Dennoss
171
Stellaron Hunter
Image

14.02.2013 21:37
pablo397
10
odpowiedz
pablo397
138
sport addicted

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cottage_cheese

powinny byc ziarniste grudki plywajace w zalewie - ich gęstość zalezly od ilosci serka w serku :) natomiast nie moze to byc zbita, jednolita twarda masa.

dlatego patrz zawsze na date - jak juz pozostalo, powiedzmy 3 dni do konca to nie bierz - na 95% serek nie byl przechowywany w temperaturze odpowiedniej dla utrzymania tak dlugiej daty waznosci i skwaśniał.

ja zawsze grzebie na półkach i wyciągam te z konca, z najnowszej partii :)

14.02.2013 21:39
boskijaro
11
odpowiedz
boskijaro
82
Nowoczesny Dekadent

[10] czyli jednak miałem rację :) widzę ogarnięty jesteś w tych sprawach

14.02.2013 21:43
Deton
12
odpowiedz
Deton
207
Know thyself

Obstawiam, że chodzi o to, ze ma typowe grudki dla serka wiejskiego plus dodatkowo jest zgęstniały i inny w smaku.
Takie rzeczy tylko w "lekkim", w półtłustym praktycznie nie występuje.
Do jedzenia się nadaje, nie ma się po tym nieprzyjemności, ale smakuje to obrzydliwie więc takiego nie jem i staram się kupować półtłuste.

14.02.2013 21:45
Roniq
13
odpowiedz
Roniq
110
Unknown

natomiast nie moze to byc zbita, jednolita twarda masa.

Jeśli wyrzucasz taki serek to marnujesz pożywienie.

No chyba że jest kwaśny.

14.02.2013 22:19
szymon_majewski
14
odpowiedz
szymon_majewski
114
Legend

Ja do niedawna doprawialem kazdy serek wiejski sola cebulowa od Kamisa, choc od jakiegos czasu nie mozna jej dostac w zadnym sklepie. Dlatego przerzucilem sie na Vegete. Po rozmieszaniu jest wowczas ok.

14.02.2013 22:27
15
odpowiedz
zanonimizowany555134
125
Generał

Ja zawsze wybieram serek nieco gęstszy, lekko kremowy. Gdy sobie trzepnę opakowanie i słyszę, że chlupie i jest z tych bardziej rzadkich to szukam dalej.

szymon_majewski --> to ciekawe jak smakuje, może kiedyś odważę się spróbować takiej wersji. Dawniej dosypywałem sobie cukru, teraz jedząc w ten sposób prędzej bym się zrzygał, więc najczęściej jadam bez dodatków, chyba że czasem w ciągu dnia dodam sobie łyżkę miodu, wtedy też jest nieźle.

14.02.2013 22:31
😉
16
odpowiedz
zanonimizowany777435
34
Senator

Masz na myśli gzikę ?

14.02.2013 22:31
szymon_majewski
17
odpowiedz
szymon_majewski
114
Legend

Orange - vegeta to akurat moje upodobanie, bo bardzo ja lubie, a niekoniecznie wszyscy musza byc sympatykami tego rozwiazania. Ale sol cebulowa jesli uda sie dorwac to goraco polecam. Oczywiscie nie przesadzic z dozowaniem, bo bedzie za slony i niejadalny

14.02.2013 22:51
Deton
18
odpowiedz
Deton
207
Know thyself

Jeśli wyrzucasz taki serek to marnujesz pożywienie.
No chyba że jest kwaśny.

No shit. Wyschnięty, twardy chleb też jesz, czy marnujesz pożywienie?

14.02.2013 22:55
19
odpowiedz
zanonimizowany555134
125
Generał

szymon_majewski --> też vegetę lubię (z frytkami na przykład), więc z twarożkiem może by mi podeszło. :D

15.02.2013 01:39
Ruston
😃
20
odpowiedz
Ruston
37
Shodan

Serek wiejski -> Zdecydowanie wersja "z grudkami".
Amen.

PS : Czemu ostatnio jest wysyp takich beznadziejnych tematów ?! No ludzie .. : D

15.02.2013 06:02
zloteuszy
21
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

Kurwa wiedzialem zeby tu nie wchodzic

Forum: Serek wiejski...