Cześć.
Chce kupić laptopa Samsunga RF511 i7-2630QM 6GB GT540.Chciałbym się dowiedzieć jakie są wady i zalety te laptopa i czy opłaca się go kupować.A może ktoś ma jakoś lepszą alternatywe do tego laptopa.Np. jakiegoś DELLa.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź
Nie wiem jak samsung i dell działają ale polecam jeszcze Asusa nie przegrzewa się chodzi cichutko i ogólnie jest wypasik mam ten sam procek co w tym samsungu i grafe i wszystko hula aż miło.
A możesz podać jaki masz dokładnie model tego Asusa?
Core i7 przy GT540 jest aż za mocny, ogólnie i7 nadaje się tylko i wyłącznie do lapka jak masz zamiar korzystać z aplikacji wykorzystujących procesory 4-rdzeniowe (których, jak strzelam, jest zapewne niewiele). Różnice w grach, w fps, pomiędzy i3-i5-i7 przy tej samej karcie graficznej są marginalne. GT540 obecnie jest już kartą średnią, chociaż wcale nie złą.
Ja sam zdecydowałem się na i5, czyli "złoty środek" i mocniejszą kartę od GT540, a też w to celowałem na początku. Zastanów się jeszcze do czego Ci będzie potrzebny lapek - jak do gier to stawiaj na mocniejszą kartę, procek styknie nawet i3 (a i5 będzie w sam raz).
Pallar Anders Visa masz racje GT540 to średniak ale jak narazie mi wystarcza dużo gier chodzi ładnie na High detalach np.Skyrim jeśli chodzi o takiego Battlefield 3 to gram na średnich bez ściny także nie jest tak żle.
To jakie to są aplikacje żeby można było wykorzystywać w pełni to i7??I jaką karte graficzną byś polecił?
Ski_drow
Wiem, widziałem gameplay'e z GT540 z w/w gierek i się mocno wahałem czy kupić ją czy coś mocniejszego i wybrałem jednak mocniejszą kartę i nie żałuję.
BandE
Poszukaj czegoś z Radeonem HD6770 lub HD6850 (wydajnościowo niemal identyczne) lub z GeForce'ów model GT555 (tylko musisz wczytać się w specyfikację bo są dwie wersje - w tańszych laptoach jest wersja okrojona, zbliżona wydajnością do GT540 i mocniejsza, która jest na równi, bądź chyba wyprzedza w/w Radeony).
Co do aplikacji to nie mam pojęcia, ja takich nie znam, nie korzystam, dlatego wziąłem i5 - a sam korzystam z Photoshopa i Lightrooma, w sumie nie wiem, może one potrafiłyby wykorzystać quada, ale uwierz mi, Core i5 to potęzny procek. Zależy też z czego się na niego chcesz przesiąść? Ja z Dual Core 1,5GHz -> Core i5 2,4GHz (w trybie TurboBoost zwiększa taktowanie do 3GHz).
Polecam notebookcheck.pl i tam są rankingi - można obejrzeć wydajność CPU oraz GPU (w konkretnych grach jak i w benchmarkach 3D).
Tak na prawde to laptopa potrzebuje do normalnego użytkowania.Bo mam PS 3 i tam gram więc jakoś na grafice mi za bardzo nie zależy.Ale chociaż gram w Football Manager.To nie wiem czy tam mi będzie grafika potrzebna.Najważniejsze żeby laptop był szybki i się nie mulił.Może masz jakąś propozycje dla mnie??
Co to w ogóle znaczy 2630QM 4x2,00GHz TURBO BOOST DO 2,90GHz 6MB Cache??
A najbardziej nie rozumiem 6MB Cache.
Może mi ktoś pomóc?