Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Samsung Wave S8500 - czy ciągle warto?

02.11.2011 11:43
erton
1
erton
63
Fink

Samsung Wave S8500 - czy ciągle warto?

Zbliża się moment wymiany telefonu i widzę, że w t-mobile w końcu pierwszy Wave jest w rozsądnej cenie. Jego konkurentami są modele z ligi Wildfire S - gorsze telefony, ale z Androidem. Czy ktoś z szanownych formuowiczów ma doświadczenia z Bada OS i poradzi mi, czy jest sens pakować się w (podobno) umierający system?

W tej chwili mam Galaxy i5700 na Androidzie 2.1 (nie chce się bawić w kombinowanie, najważniejsza dla mnie jest stabilność i niezawodność). Zasadniczo telefon jest sporym rozczarowaniem, wszystko działa wolno, dotyk kiepski, ekran kiepski. Z tych całych Androidowych wodotrysków to używam tylko GPS-a i paru pierdołowatych aplikacji w stylu fajny budzik, wikipedia, facebook itp. Chyba te rzeczy znajdę w Bada? Wave kusi jakością wykonania, procesorem, wyświetlaczem, jakością zdjęć i filmów (ważne dla mnie).

Drugi scenariusz to zakup telefonu na allegro - tutaj nowy Wave zaczyna oscylować w cenach 600-700 zł. Widzicie jakąś rozsądną alternatywę w Androidzie?

02.11.2011 13:21
Lindil
2
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Używam Wave II, więc generalnie to ten sam telefon tylko z większym wyświetlaczem. Nie mam porównania jeśli chodzi o system, ponieważ jedyny androidowy telefon jaki miałem w rękach to ZTE Blade, a to i tak tylko chwilkę. Jednak w jakości wykonania, wyświetlaczu oraz szybkości działania różnica jest wielka - na korzyść Wave oczywiście.
GPS w badzie jest w formie programu naviekspert (nie podoba mi się, płatny + doczytywanie map z sieci) oraz Google Maps w przeglądarce. Budzik oczywiście jest, jakaś aplikacja do facebooka też, chociaż w życiu nie użyłem. Wikipedia przez przeglądarkę, która ma parę wad, jednak większość zniknie w badzie 2.0.
Zdjęcia i filmy są pewnie ok (nie jestem koneserem, nie widzę różnicy między moimi a średnim aparatem cyfrowym), nagrywanie w 720p wymaga wyłączenia w telefonie praktycznie wszystkiego ale działa.
Ilość aplikacji podobno faktycznie nie powala, ale dla mnie nie ma różnicy, czy nie używam 5 milionów, czy 15 tysięcy programów. Jako telefon z opcją przeglądania internetu, sprawdzania poczty i nawigacji Wave sprawdza mi się świetnie.

02.11.2011 16:23
3
odpowiedz
asdasd793
35
Generał

jesli nie zalezy Ci na aplikacjach to bierz s8500. telefon ten bije na glowe i5700 pod kazdym wzgledem(oprocz kosztow zakupu) bada jest przejrzysta i intuicyjna. duzo fajnych rozwiazan. ogolem elegancko, a facebooka to ma pelna wersje w przegladarce internetowej:)

Forum: Samsung Wave S8500 - czy ciągle warto?