Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Samsung LC24FG73FQUXEN VS Eizo EV2450 - GRY

06.05.2018 00:52
kokoju
😁
1
kokoju
109
Handlarz z Neverwinter

Samsung LC24FG73FQUXEN VS Eizo EV2450 - GRY

Przede wszystkim witam wszystkich po długiej przerwie - oprócz wątku w którym wyraziłem swoją opinię na temat tego forum nie miałem okazji się od dawna udzielać, a już na pewno zakładać temat :) Ale jest ku temu dobra okazja także - do dzieła

Tak jak temacie - przyszedł czas że planuję wymienić BARDZO wysłużony monitor, a dokładnie jest to jakiś 23 calowy LG TV Monitor który dokładali mi do Cyfry+ lata temu, także czas najwyższy jednak schować go do szafy i iść dalej. Na monitor jestem w stanie przeznaczyć kwotę w okolicach 1200zł

Nowy monitor będzie w 80% wykorzystywany do grania (ale o tym więcej za chwilę) a w pozostałych 20% do przeglądania internetu, oglądania filmów na YouTube, Netflix, HBO GO itd. oraz do zabaw z Gimpem

Wracając jednak do gier - pisząc Gry nie mam na myśli CS GO, Doty, Lol'e, wszelkie MMO czy Battle Royale - w te tytuły po prostu praktycznie nie grywam. Od miesięcy ogrywam starsze, singlowe pozycje, teraz z 2013 roku. Rozstrzał gatunkowy jest spory bo są tu Saints Row 4, Fez, Spelunky, Pac-Man Championship, X-Com, ostatnio także Eldritch. Z nowszym tytułów to w tym momencie przede wszystkim Titan Quest Ragnarok, chociaż dodatek do kilkunastoletniej produkcji (nawet lekko odświeżonej) to może jednak średnio świeża pozycja...tym niemniej 200+ godzin już mam i dalej się dobrze bawię :D

Więc wracając do monitorów:

Posiadam w swoim PC RX'a 470 więc dzięki Samsungowi mógłbym wykorzystać 144hz z włączonym FreeSync. Ale jak już pisałem wyżej mam w tym momencie archaiczny ekran na którym wciąż gram więc w praktyce nawet nie miałem okazji nigdy bawić się czy to G-Sync czy FreeSync właśnie. Z tego powodu założyłem że kolory jakie daje matryca IPS Eizo, a czytałem że jest dobra, może zdziałać lepszy efekt w singlowych tytułach, chociażby izometrycznych RPG czy platformówkach. Podejrzewam że rogaliki 2d w pixel-arcie nagle nie zyskają na 144hz z FreeSync, no ale właśnie, może to tylko moje domysły bo się nie znam i nie miałem okazji wypróbować :)

W każdym razie tyle ode mnie, możliwe że ten Eizo w ogóle nie nadaje się do gier a może jednak w sytuacji takiej jaką nakreśliłem wyżej zda lepszy efekt niż Samsung. Ceny mają podobne, ale może istnieją jakieś ciekawsze alternatywy dla tych dwóch monitorów które znacie?

Czekam na sugestie i rozwianie wątpliwości, i z góry dziękuję za wszelką pomocną radę!

Forum: Samsung LC24FG73FQUXEN VS Eizo EV2450 - GRY