Pytanie do golowych grafikow Ninja
Postanowilem zaczac tworzyc rysunki wektorowe (postacie, GUI, szblony) i mam pytanie. Czy warto kupic Adobe Illustator i to w nim zaczac przygode z wektorami czy Photoshop ktory mam bedzie wystarczajacy.
Bardziej chodzi mi o to co bardziej sie oplaca na dluzsza mete. Z tego co widzialem to wiekszosc profesjonalistow korzysta jednak z illustraotra zamiast photoshopa. Jednak to z photoshopem jestem bardziej zaznajomiony i pewniej sie czuje. Czy sa jakies znaczace roznice ktore przekreslaja photohop w stosunku do illustratora czy sa to bardziej kosmetyczne roznice i zarowno w PS jak i AI mozna tworzyc super rysunki vectorowe?
typowo do vectorów jest Illustrator - w photoshopie możesz sobie jedynie pen toolem tworzyć, co nie jest takie łatwe, można też konwertować raster na vectory, ale wszystko to półśrodki
produkty adobe zwykle mają wersje trail na ileś dni - możesz wypróbować illustratora
polecam też adobe ideas na iPada - rysujesz jak w photoshopie, ale na vectorach - potem można sobie dokończyć w illustratorze