Zawsze zastanawiałem się co siedzi w głowach tumanów, którzy z własnej inicjatywy tworzą korki przed zwężeniem z dwóch pasów do jednego, ślimacząc się kilometrami jednym pasem, wypatrując tylko "chamów" znających zasadę jazdy na suwak. I ktoś w końcu zrobił wywiad z takim januszem :)
Oto zawodowiec z 40 letnim stażem:
https://www.youtube.com/watch?v=_dgMf52TRzg#t=69
Sporo jeżdżę i niestety jest to nagminne, wciąż w naszym kraju jest to traktowane jako "cwaniactwo", przy czym udowodnione zostało wiele razy, że jazda na suwak zapewnia płynność ruchu w tego typu sytuacjach. Co więcej, często się zdarza spotkać pseudo zawodowców w tirach, którzy blokują wolny pas.
Polecam dla niekumatych: https://www.youtube.com/watch?v=z1DsrJblNn8
I paru organizatorów ruchu, czyli prawdziwa "jazda polska":
https://www.youtube.com/watch?v=EjXbJT0itjc
https://www.youtube.com/watch?v=U8qY8b0Pc9A#t=96
Hit, jest to naprawdę godny, wysokopoziomowy cebulak, nagrać takiego to wyczyn.
Powtórzę to samo co napisałem wcześniej: https://www.gry-online.pl/forum/tiry-blokujace-2-pasy-ruchu-przy-korku/zbc42954
To i ja dorzucę swoje trzy grosze :)
Według mnie wcale najgorsi nie są Janusze, frajerzy czy cwaniacy, tylko Ci, co by chcieli a boja się. Jedzie niby tym lewym, ale do samego zwężenia boi się dojechać i już kilkaset metrów wcześniej zwalnia, zatrzymuje się i błaga o wpuszczenie. Niestety, najczęściej chwilę później jak już znajdzie się na prawym zapomina o uprzejmości i kolejnych z lewego pasa nie widzi. No bo jak to, przecież to cwaniaki, które chcą zajechać szybciej niż on.
Złożoność natury ludzkiej w swojej najlepszej formie. Nawet jeśli Janusz zostałby wyedukowany w materii jazdy na suwak, nawet gdyby narysowali mu, wyrzeźbili w drewnie, wyświetlili na filmie dlaczego idea zamka błyskawicznego jest lepsza niż wleczenie się jednym pasem...wciąż w pustej łepetynie tłukłoby mu się pytanie:
Na który pas prowadzi ta droga....?
Lać bydlaków pałą przez łeb, bo inaczej się nie nauczą.
jak zwykle wszystko na opak
liczy się ile samochodów 'wyjeżdża' z korka, a nie w niego wjeżdża, taki 'szeryf' korek może tylko wydłużyć metrycznie, na pewno nie zwolni przepustowości, a znając polskich kierowców, to nawet może polepszyć :P
suwak ładnie wygląda na papierze, ale problemem nie są szeryfowie (kiedyś dojedzie do zwężenia i będziecie mieli swój suwak), tylko nieprzepuszczający ignoranci z jedynie słusznego pasa
ja jako, ze jezdze czesto na suwak mam jeszcze odczucie, ze jak juz dojade do konca zwezenia i chce sie wlaczyc to wieeeele samochodow musi przejechac zanim wpuszcza.... ciezko nauczyc ludzi jazdy, jesli wszyscy innych swoja miara mierza.
a i jeszcze lubie jak ktos na mnie z tylu trabi, ze nie wjezdzam na skrzyzowanie gdy nie ma z niego zjazdu jeszcze... tez bardzo czeste.
Żeby suwak spełnił swoją rolę, to każdy powinien kończącym się pasem dojechać do samego końca. U nas każdy jak widzi kilometr wcześniej zwężkę to od razu panika i kierunek na prawy pas (ten jadący dalej). Wtedy ten stojący na prawym na końcu jest cały czas wyprzedzany przez jadących z tyłu i faktycznie powoduje to, że stoi dużo dłużej niż powinien. Janusze próbują okiełznać ten burdel na swój sposób i faktycznie dzięki temu każdy stoi uczciwie tyle ile powinien. U nas normą jest że prawy cały zawalony, a lewy pusty.
Jakbym umiał robić animacje to bym to ładnie przedstawił, ale nie umiem to nie zrobię :)
dokładnie tak, podpisuję się pod postem [3]
Żeby suwak spełnił swoją rolę, to każdy powinien kończącym się pasem dojechać do samego końca. U nas każdy jak widzi kilometr wcześniej zwężkę to od razu panika i kierunek na prawy pas
Pewnie dlatego, ze bydlo jadace drugim pasem zrobi wszystko, aby go nie wpuscic, przeciez to "cwaniaczek".
Hihi, ten profesjonalista z 40letnim stażem /w tym także zagramanicom!/ to jest miszcz.
Co z kolei przypomina mi, że mądre głowy powinny w końcu ustalić wiek, od którego prawo jazdy jest bezwzględnie i dożywotnio zabierane. Stare dziadki na drogach to jest koszmar.
Żeby suwak spełnił swoją rolę, to każdy powinien kończącym się pasem dojechać do samego końca. U nas każdy jak widzi kilometr wcześniej zwężkę to od razu panika i kierunek na prawy pas
Pewnie dlatego, ze bydlo jadace drugim pasem zrobi wszystko, aby go nie wpuscic, przeciez to "cwaniaczek".
Tylko co to da, że się będzie próbował przebić na prawy pas w środku kolejki zamiast przy zwężeniu? Tak czy tak nie będą chcieli wpuścić ;)
Przebija sie wczesniej, jak jeszcze kolejka nie stoi, tylko sa odstepy :) W naszych warunkach przy kolejce jest juz za pozno :D
Co z kolei przypomina mi, że mądre głowy powinny w końcu ustalić wiek, od którego prawo jazdy jest bezwzględnie i dożywotnio zabierane. Stare dziadki na drogach to jest koszmar.
mysle, ze to samo tyczy sie kobiet. Im tez powinno sie z definicji prawka nie dawac.
starszy czlowiek starszemu nierowny. Po prostu badania lekarskie co kilka lat lub jak zgodnie z obecnymi (?) zmianami prawko odnawiane co 10 lat.
No ok, to w takim razie od pewnego wieku badania lekarskie, ale co roku.
A młodszy człowiek młodszemu człowiekowi też nierówny, mimo to granica minimalna ustalona, pfff.
akurat granica minimalna jest oczywista, bo nie ma dojrzalych <18 latkow... a jak sa, to jest to granica wieku w wielu dziedzinach ustalona i mozna powiedzmy uznac, ze tak jest bo jest.
a sa dziadkowie ktorzy sa w pelni sprawni w wieku 90 lat.