JW, cholernie trudny wybór.
Powiedziałbym że to żaden wybór - jeżeli masz możliwość kupna RTX3080 około MSRP to bierz ją.
Jeżeli nie, i tylko myślisz o kupnie którejś z tych kart, to bierz sama PS5, a z upgradem kompa poczekaj aż ceny się "uspokoją".
Tylko ile można czekać? Za 6 tysi mam albo albo. Nie wiem tylko czy dla trzech exow i kablowego VR (które nie wiadomo, kiedy się pojawi) warto pakować się w dodatkowe pudło stojące jakim jest PS5.
Wciąż, w takim razie brałbym TYLKO PS5. Nie wiadomo ile będzie się czekać, ale wspierać patologię i kupować sprzęt z przebitką 50% jest "słabe". Plus, niedługo premiera RTX3090TI, być może Nvidia zaskoczy jakimiś nowy blokadami na scalperów (wątpię) i być może będzie można wszystkie karty kupić znacznie bliżej MSRP.
No na pewno nie brał bym PS5, bo jaki jest sens kupowania czegoś do grania bez gier i porządnej biblioteki. To co wyszło w tej chwili na tę konsolę ograsz w ciągu 1-2 miesięcy i będziesz ją później tylko wycierał co tydzień z kurzu.
A jaki jest sens przepłacania za kartę graficzną? Na PS5 ogra także multiplatformy, a sytuacja na rynku GPU jest tak posrana że tylko największemu wrogowi bym polecał kupno karty graficzny teraz.
Tak jak pisałem, jeżeli ktoś ma opcję kupna GPU w okolicach MSRP to nawet bym się nie zastanawiał, ale w obecnych czasach mimo bycia PC masterrace to i tak radził bym po prostu kupić PS5 i przeczekać - jak ceny spadną to i tak część kasy odzyska sprzedając ta PS5.
Na PS5 brakować mi będzie takich gier jak Starfield czy Stalker 2. Jak będą w Xcloudzie to mogłbym pomyśleć. Generalnie kupiłem póki co znacznie taniej 2080Ti. :)
Ogarnij się, zgaszą ci prąd albo przywalą w najbliższych miesiącach ceny za energię o kilkaset procent i będziesz w czarnej dupie.
cholernie trudny wybór.
Jakie wy macie w ogóle problemy i dylematy tylko pozazdrościć.
Zależy jaki masz monitor, jak conajmniej 1440p to 3080, jak full hd albo 2560x1080 to 3060 + ps5.
Projektor 3840x2160
Dla mnie wybor banalny. To dlatego, ze nie mam konsolniczych zapedow.
Ja bym brał 3080 o ile reszta bebechów będzie fajnie współgrać bo jak masz jakiś i3 i 8 gb ram z dyskiem hdd to lepiej odpuścić i wybrać konsole.
I5 9600k@5ghz , 16 GB ram