Rozgryzłem zagadkę testu na półkule mózgowe. Kręcąca się Pani z wysunięta nogą, która jednym kręci się w lewo a zachwile w prawo, a drugim odwrotnie. Otóż ta animacja tak jest zrobiona, że tam Pani co ileś obrotów poprostu zmienia kierunek obrotu.
http://forum.ks-ekspert.pl/topic/125331-w-ktora-strone-obraca-sie-kobieta/
ale zdajesz sobie sprawe, ze to nie jest zagadka i tam nie ma co zgadywac?
Na moje to kręci się w prawo... Chociaż nie xD
[1] Ma racje
Brawo ;)
Prowokacja czy naprawdę myślisz, że w tej animacji faktycznie zmienia się kierunek obrotu? :) Ciekawy eksperyment, zwłaszcza jak każdy poda swój pierwszy typ. Przy odrobinie wprawy i "opatrzenia się" można sobie zmieniać kierunek obrotu "na zawołanie" :)
Hmm, tylko ja o tym wiedziałem, jak to drugi raz zobaczyłem? Widocznie jestem zajebisty, no cóż.
Czyli skupiając się mniej lub bardziej na obrazku, jestem w stanie świadomie pobudzać mocniej jedną półkulę od drugiej.
jak zaczynam patrzeć, to kręci się różnie. Jak chce to obrazek kręci się w drugą stronę. Dla mnie to zwykłe złudzenie optyczne.
Tak jak już przy takich dziwnych rzeczach jesteśmy, widzicie stereogramy? Ja próbowałem "nauczyć" kolegów i żaden nie potrafi tego zobaczyć.. przecież to nic trudnego.
To chyba działa podobnie jak sześcian w przestrzeni widziany od przodu. Może on być raz bliżej, a raz dalej.
Co wy ryjecie? Przecież ona cały czas kręci się w lewo...Tzn. w lewo z mojej perspektywy a z perspektywy tancerki w prawo...
edit. Ej, teraz kręci się w drugą mańke..WTF?
Czyli tylko u mnie ona zawsze, od kiedy pamiętam kręci się w jedną stronę?
O, Connor ma tak samo, nie jestem jedyny. Nigdy nie potrafiłem zobaczyć w tym teście nic więcej : )
bisfhcrew ==> Widzę stereogramy :) Kiedyś miałem taką fajną książkę gdzie było ich dość dużo. Pamiętam, że niektóre były łatwiejsze, a innych za Chiny nie mogłem zobaczyć. Ogólnie to fantastyczny efekt. Szkoda tylko, że oczy mogą potem rozboleć lub przez jakiś czas można mieć kłopot ze złapaniem ostrości (przynajmniej u mnie)
Dycu ==> A w którą stronę się wg Ciebie kręci? W swoje lewo (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara patrząc z góry na czubek głowy) czy prawo (zgodnie z r.w.z.)? Popatrz sobie np. na wysuniętą nogę, a raczej jej odbicie w podłodze - to często pomaga "przełączyć kontekst" w mózgu ;)
Dobre, teraz jak się skupie to potrafie zmieniać kierunek obrotu O.o Nie wiem na czym to polega...Jak spojrze na odbicie to mi zmienia kierunek...
[14] Gówno prawda..Skoro tak to dlaczego na zawołanie kiedy chce zmieniam sobie kierunek? Poczytaj sobie o tym teście...
faktycznie podobnie jak Dycu dla mnie kreci sie tylko i wylacznie w prawa strone ale jak sie dobrze wpatrzę w odbicie na podlodze to da sie zauwazyc ze moze tez sie krecic w lewo - ale bez tego za chuja bym tego nie spostrzegl
Naiwniaki nic nie potraficie zmienić, żadnego kierunku obrotu, poprostu ona kręci się raz w lewo raz w prawo.
xyz ==> Niby jak ma się kręcić raz tak a raz tak? To zwykły animowany GIF składający się z zaledwie 34 klatek. Przeanalizuj sobie wszystkie klatki, a zobaczysz, że to jest prosta zapętlona sekwencja, a nie żadna czarna magia zmieniająca kierunek obrotu co losową ilość czasu ;)
Prosto to sprawdzić, wystarczy patrzeć na to w dwie osoby. Ja widziałem obrót w jedną stronę a kolega w drugą więc to nie animacja, która zmienia kierunek obrotu.
http://www.youtube.com/watch?v=i-yhtXAzYwc&feature=related
To fajne, kręci się w obie jednocześnie w różną stronę.
Da się jeszcze tak, że obie kręcą się w tą samą stronę, ale mam problem żeby nad tym zapanować.
Stereogramy FTW!
A jak ktoś myśli że ta baletnica jest ukartowana to mówię mu z pełną odpowiedzialnością że mogę nią machać w którą stronę chcę, kiedy chcę i jak długo chcę :)
Jak spojrzę na nogi, to kręci się w lewo, jak na cycki, to w prawo. Wiem, co uczuciowego jest w cyckach, ale co logicznego jest w nogach?
BULLSHIT FUCKING CUNT!!!!!!
Ale słabi jesteście... Nie umiecie zmienić kierunku za pomocą mózgu? Już dawno opanowałem tą umiejętność. Nieuki...
spoiler start
Wystarczy się skupić :P
spoiler stop
Kręci się w lewą stronę. Wystarczy przyjrzeć się odbiciu/cieniowi stopy, który z tej perspektywy widać jedynie wtedy, gdy stopa znajduje się dalej od obserwatora. Wtedy wyraźnie widać, że cień przesuwa się z prawej na lewą. Ot, zagadka rozwiązana. Dopiero niedawno widziałem gdzieś tę animację z usuniętym cieniem.
Jak się patrzę na odbicie to w moje prawo, a jak się patrzę gdziekolwiek indziej to w moje lewo. :P
Dexiu - Po cieniu widać że możliwe jest zobaczenie kręcenia sie w obie strony - owszem, nie zaprzeczam, ale dla mnie ciągle obraca się w swoje prawo - i inaczej być nie chce. Mimo że funkcjonowanie tego jest proste i potrafię to zrozumieć - to nie potrafię zobaczyć.
A co do stereogramów - jak to działa? Bo mam coś takiego:
I widzę tam wielką paciaję - co trzeba zrobić : )?
Kręci się w prawo.
Ci co mówią ze w lewo popełniają typowy błąd logiczny.
obraca się cała w prawo, jak wskazówki zegara, po okręgu, zawsze będzie się u dołu okręgu wydawało że np. wskazówka idzie w druga stronę, tak więc gdyby ona rzeczywiście kręciła się w lewo to byłoby na odwrót.
Edit. słowa powyżej nieaktualne - ona rzeczywiście zmienia kierunek co parę chwil.
O, Connor ma tak samo, nie jestem jedyny. Nigdy nie potrafiłem zobaczyć w tym teście nic więcej : )
Mam tak samo. Zawsze kręci się w prawo.
Dycu - Trzeba trenować!
Ale na serio, chyba najlepszym nauczycielem nie jestem, bo prawie nikomu kogo tej sztuki uczyłem nie udało się posiąść odpowiedniego poziomu wtajemniczenia.
Szkoły są różne, wpatrywać się za obrazek ("przez niego"), zmieniać odległość oczu od obrazka (w wersji papierowej łatwiej , w elektronicznej sam musisz manipulować swoim ciałem), zrobić swoistego "zeza".
Znam takich którzy to opanowali a pierwsze kroki stawiali wpatrując się w obrazki po... 15 minut! (a i tak często nic nie widzieli).
Jeszcze można spróbować wpatrywać się w jakiś odległy punkt a później bezpośrednio przenosić wzrok na obrazek.
U mnie w chwili obecnej działa to tak: patrzę na obrazek, zmieniam ogniskową oczu i w sekundę widzę co mam zobaczyć :D
Psa stereogramicznego udało mi się jakoś zobaczyć przez chwilę. Ale strasznie oczy męczy, koszmar : )
Ja widzę tylko i wyłącznie jak kręci się w stronę swojej prawej ręki, nawet po obejrzeniu filmiku z [19] nie jestem w stanie zmienić kierunku jej obrotu. Czy to oznacza, że jestem dziwny?
Ja też nie mogę obczaić jak się kręci w lewo ciągle tylko w prawo. Może mój mózg już siada? Za dużo gier...
Po 5 minutach gapienia się, jak już przestałem się skupiać żeby zmieniła obrót, nagle zaczęła się kręcić w lewo. Teraz nie mogę zmienić na prawo. ; [
Na filmie w [19] łatwo zmieniać kierunek, wystarczy patrzeć raz na jedną raz na drugą co kilka sekund.
Czy to złudzenie dowodzi , że nasz mózg jest prymitywnym narzędziem postrzegania ?
DEXiu - Faktycznie można "zmieniać jej kierunek obrotu na zawołanie". Ja sobie zrobiłem tak, że raz w lewo, raz w prawo po jednym obrocie.
Spróbujcie patrzeć na cień stopy, wtedy jest najłatwiej.
bisfhcrew - Ha, łatwe to jest, bez problemu mogę widzieć to w taki sposób, że kręcą się obie w tym samym kierunku.
Nie patrzcie na to jak na płaską figurę, spójrzcie na to wyobraźnią 3D.
Kręci się i w prawo i w lewo zmiana jest losowa w czasie.
Póki co to zmiana jest losowa w Twoim mózgu;]
Tu coś prostszego:) Wielu i tak się będzie kłócić, że kropki znikają naprawdę a nie w naszej głowie:P
http://adonai.pl/relaks/zludzenia/?id=55
I drugie bazujące na budowie oka.
http://adonai.pl/relaks/zludzenia/?id=17