Witam,
Przymierzam się do zmiany routera. Zależy mi przede wszystkim na zasięgu (duży dom około 250m, grube ściany), router od neostrady kompletnie nie zdaje egzaminu. Jestem dosyć zielony w temacie ale z tego co się orientuję musi obsługiwać technologię ADSL. Znalazłem coś takiego https://www.morele.net/router-tp-link-vdsl-adsl-ac1200-archer-vr400-1117843/?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral
Czy mając ten router będę w stanie podłaczyć internet bez używania dodatkowego modemu? Nie do końca to rozumiem ale wydaje mi się, że nie każdy router ma wbudowany modem. Inaczej mówiąc czy kupując tylko ten router będę w stanie skonfigurować sieć?
Czy ten router zapewni mi dobry zasięg w całym domu?
Oczywiście będę też wdzięczny za propozycje innych routerów.
Z góry dzięki za odpowiedź.
realny zasięg WiFi to około 50 metrów,
maksymalny teoretyczny to około 100 metów
jeżeli masz grube ściany to mniej.
nawet jak będziesz w zasięgu to sygnał będzie słaby co spowoduje mniejszą prędkość.
weź ten router który daje neostrada i załóż extendery
jednen podłącz do routera i włóż do prądu, po kablach napięcia 220v sygnał zostanie rozporwadzony po całym domu, a w pokojach załóż w gniazdkach urządzenia zamianiające sygnał z powrotem na WiFi
kriskow11 --->
nie
choć jak postawisz odpowiednio dużą antenę i drugą taka na księżycu to myślę że możesz połączyć się nawet z astronautami
Router gamingowy Asus reklamuje sie Się na 900 m taka ciekawostka
tu masz artykuł
tylko musisz poszukać takiego urządzenia które do jednego nadajnika pozwala podłączyć kilka odbiorników
bo tu jets tylko para do wzmocnienia sygnału w jednym miejscu