Czy korzysta ktoś z routera TP-LINK TL-WR740N ? Czy można go polecić? Co jest potrzebne do konfiguracji? Jakie wymogi muszę spełnić? Czy jest to trudne?
Pytam ponieważ nigdy nie miałem do czynienia z tymi urządzeniami i stąd tyle pytań :D
Konfigurowanie routera trudne nie jest, wręcz banalnie proste. Wszystko masz w instrukcji, a na dodatek jest "szybka instalacja", gdzie za rączkę kreator prowadzi.
Firmy TP-Link nie polecam - niestety, ze względu na cenę kupiłem chyba ze 4 ich routery i wszystkie z czasem pracowały coraz bardziej niestabilnie - pewnie kwestia użytych najpodlejszej jakości podzespołów. WiFi o słabym zasięgu, też wolne i niestabilne. Po długiej walce zrezygnowałem w ogóle z używania tych urządzeń. Już Pentagram, czy Netgear są lepsze, a niewiele droższe.
Mam już parę lat ten ruter i jakoś nie mogę narzekać. Konfiguracja jest w sumie prosta. Na płycie masz kreatora i robisz wszystko co trzeba. W internecie jest dużo poradników "krok po kroku", bo nie możesz zapomnieć o ustawieniu odpowiedniego zabezpieczenia. Nie ma strach. Wszystko prowadzi za rączkę.
[link] Po wpisaniu w gogle: Podstawowa konfiguracja routera TP-Link TL-WR740N
Dziękuję za odpowiedź. A powiedz czy potrzebują takie dane jak IP, MASKA, DHCP, DNS, Bramkę ?
[4] - oczywscie ze potrzebujesz - ale uzyskujesz je albo od Twojego dostawcy internetu albo zczytujesz z konfiguracji aktualnego routera. Naprawde nie ma sie czego bac. Jak Ci nie wyjdzie za pierwszym rzaem to moze bedziesz musial spedzic godzinke czy dwie nad konfiguracja ale w koncu to ruszy. Uszy do gory i do boju!
Ja nic nie potrzebowałem. Wszystko wykryło automatycznie. Z naklejki pod ruterem spisujesz sobie parę parametrów, które mogą się przydać przy konfiguracji np. kanał np. 6 itp. ... Reszta sama, nie miałem pojęcia o jakichś tam bramkach z Vectry.
A co muszę dostać od dostawcy internetu ? Internet mam obecnie normalnie podłączony kablem ethernetowym do komputera. Będę mógł podpiąć sobie router ?
To tak jak ja. Też mam kabel i od swojego dostawcy internetu nic nie brałem.
[7] - skad Ci sie te internet w domu bierze? Ten kabel wychodzi ze sciany czy z modemu? jezeli nic nigdy nie konfigurowales i "dziala" to prawdopodobnie wystarczy podpiac go pod port WAN na routerze, ustawic DHCP ( o ile domyslnie ustawione nie jest ) i wszystko bedzie smigalo automatycznie.