Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Rosyjski

27.07.2014 20:26
😊
1
Montera
63
Legend

Rosyjski

Czy jest jakaś książka, która pozwoli wejść w podstawy języka rosyjskiego osobie, która nigdy się go nie uczyła? :) Możecie coś polecić? Ogólnie znam dużo słów po rosyjsku czy potrafię powiedzieć kilka zdań, ale kompletnie nie umiem cyrylicy, zapisu itd. nie wspominając już o gramatyce. I nie, nie ma to nic wspólnego z ostatnimi wydarzeniami. Po prostu mam dużo znajomych, którzy świetnie operują rosyjskim, a niektórzy tylko nim + osoby, z którymi pracuję.

27.07.2014 20:53
2
odpowiedz
sebekg
112
Legend

Nie wiem po kiego tego się uczyć - Ja byłem zmuszony w szkole...

Nauczysz się pisać, alfabetu i w miarę czytać z książki za komuny.

Szukaj książki z brązową okładką z wilkiem i zającem.

27.07.2014 20:54
Megera_
3
odpowiedz
Megera_
148
Furia

"Od a do ja".

27.07.2014 20:59
4
odpowiedz
sebekg
112
Legend

numer aukcji 4419654883

27.07.2014 21:36
Belert
5
odpowiedz
Belert
182
Legend

oj bedzie ciezko to nie jest latwy jezyk do nauki samemu.
Znam go niezle a i tak zona mi mowi zebym przy niej nie mowil po rosyjsku bo kalecze go straszliwie.
Jak to mowi : tak to wszystko wymawiasz jakbys chcial rozmowcy zrobic przykrosc kaleczac ten piekny jezyk.
Kiedys rozmawialem z rosjaninem ,prawnikiem poslugujacym sie literackim jezykiem rosyjskim i bylo ciezko .wiele nie rozumialem .
To bardzo bogaty jezyk .
Jak pomysle jak nas katowali w szkole to az sie wzdrygam ale z drugiej strony rozmawiam w tym jezyku swobodnie .Po tylu latach.
Na pewno podstawa zebys te ich bukwy potrafil czytac , to nie bedzie mile mozg az sie wykreca z udreki :))
Gazeta to jeszcze moge czytac ale ksiazke - to poddaje sie .

28.07.2014 01:46
preDratronIX
6
odpowiedz
preDratronIX
88
Generau

Też myślę nad rozpoczęciem nauki rosyjskiego. Niedługo może zacznę szukać jakiś kursów w Warszawie. Jako iż jestem z Niemieckim trochę na bakier to postanowiłem też nauczyć sie innego języka i mam nadzieję, że pójdzie mi on lepiej niż niemiecki, który miałem w szkole...parę ładnych lat, ale w biednej formie.

28.07.2014 01:51
7
odpowiedz
zanonimizowany989367
3
Konsul

Belert: tak z ciekawości spytam- mieszkasz w Rosji albo Twoja żona jest Rosjanką?
Bo nie mogę sobie wyobrazić kontekstu, w którym byś przy niej mówił po rosyjsku :p

28.07.2014 08:06
legrooch
8
odpowiedz
legrooch
240
MPO Squad Member

Rosyjski jest dla mnie ze wszystkich słyszalnych języków chyba najładniejszy.
Szkoda, że nie mogę jak Belert komunikować się z kimś codziennie w domu, bo nie mam z kim :/

28.07.2014 09:28
Belert
9
odpowiedz
Belert
182
Legend

Bernardo: nie !!!!!!
moja zona jest nauczycielka rosyjskiego , a czesto bywam na ukrainie ,znajomi sa rosyjsko jezyczni choc mowia i po ukrainsku ( z zona ),samych rosjan spotykam najczesciej w egipcie ,tam ich pelno.
Czasem dla zartu w domu mowie cos do niej po rosyjsku i wtedy sie wkurza :)

28.07.2014 12:22
Herr Pietrus
10
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

rosyjski ładny?... cóż, kwestia gustu. włoski też wielu lubi a mnie wkur...a po prostu... w sumie, to faktycznie od włoskiego rosyjski lepszy.
No i nikt nie rozumie gdy za ładny uważam niemiecki... :P

28.07.2014 13:55
Jedziemy do Gęstochowy
11
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
183
KENDO DROGA MIECZA

Kup albo pożycz od kogoś ksiażki do nauki ruska w technikum lub liceum, polecam, ja sie wiele z nich nauczyłem, wszystko naprawde krok po kroku.

O sam chyba zacznę sobie ruski powtarzać w wakacje, zrobiłeś mi ochotę.

28.07.2014 14:04
12
odpowiedz
Child of Pain
191
Legend

Moze zajmiesz sie meczeniem Rosjan i na forum bedzie spokoj.

28.07.2014 15:01
Flyby
😃
13
odpowiedz
Flyby
247
Outsider

Wot mołojcy - Choroszo znat' jazyk swoich wragow

Forum: Rosyjski