Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Robienie kondycji.

09.10.2013 11:55
1
Faat
46
Pretorianin

Robienie kondycji.

Czolem, od grudnia zaczynam treningi bjj i potrzebuje zlapac jakas kondycje. NIENAWIDZE biegac i biegal nie bede, w jaki inny sposob mozna podciagnac swoja forme? Basen, rower? Moze cos innego? Z gory dzieki :)

09.10.2013 12:07
2
odpowiedz
mnkh
19
Konsul

Z takim podjsciem to se odpusc jakiekolwiek treningi, bo nic ci one nie dadzą.

09.10.2013 12:10
Sensai3D
3
odpowiedz
Sensai3D
146
Generał

Basen jest zawsze dobry.

09.10.2013 12:11
4
odpowiedz
Faat
46
Pretorianin

Nie licze na glupawe komentarze, a odpowiedz jak zrobic kondycje. Wiem, ze bieganie jest bardzo wazne w takich przypadkach, ale nie mam zamiaru odpuszczac treningow, bo nie lubie biegac.

09.10.2013 12:12
5
odpowiedz
Faat
46
Pretorianin

No wlasnie ciekawi mnie kwestia basenu, bo slyszalem od jednych, ze jest naprawde dobry, a od innych, ze troche przereklamowany. Chetnie bym zapoznal sie z opinia osoby zaznajomionej z tematem, chodzi mi o kondycje i wzmocnienie ramion i ogolnie obreczy barkowej.

09.10.2013 12:13
6
odpowiedz
mnkh
19
Konsul

Nie wiem czy wiesz ale rozgrzewka sie składa miedzy innymi z biegania, kilometr na rozgrzewke minimum. Ludzie u mnie z sekcji bjj mają ciezka rozgrzewke.

09.10.2013 12:15
yasiu
7
odpowiedz
yasiu
199
Legend

mnkh - niekoniecznie...

a w bjj kondycję złapiesz trenując - głównie walcząc, bo wtedy schodzi najwięcej energii. Basen, rower, bieganie - coś tam dadzą ale nie przygotują cię w 100% do tego co czeka na macie :)

09.10.2013 12:16
8
odpowiedz
Faat
46
Pretorianin

mnkh - Dzieki za odpowiedzi, zdaje sobie sprawe z rozgrzewki i tego co sie w niej znajduje, trenowalem jakis czas temu bjj i tajski, teraz planuje taki sam zestaw. Do biegania prawdopodobnie z czasem sie przekonam, ale chodzi mi o cos, co po dluuuugiej przerwie pozwoli mi lagodnie sie wprawic :)

09.10.2013 12:17
9
odpowiedz
mnkh
19
Konsul

yasiu, ale jest tak ze jak przychodzi osoba bez jakiejkolwiek kondycji, to ona jest wymeczona po samej rozgrzewce, nawet nie dochodzi do sparingow. Taczanie sie po ziemi jest rowniez mega wycieczające, wiec proponuje biegac i cwiczyc crossfit do tego grudnia :).

09.10.2013 12:18
Sensai3D
10
odpowiedz
Sensai3D
146
Generał

Zawsze trochę rozciągniesz i wzmocnisz mięśnie, popracujesz nad oddychaniem i odciążysz kręgosłup i stawy. Na barki najlepiej pływać na plecach.

Też nigdy nie lubiłem biegać, a pływam całkiem dobrze. Kwestia jeszcze czy dasz rade zrobić trochę basenów i czy masz dobrą technikę. Jeśli nie to może warto zacząć od jakiś zajęć z nauki pływania.

09.10.2013 12:19
11
odpowiedz
Faat
46
Pretorianin

Yasiu - dokladnie, tez uwazam, ze kondycja od biegania nie zawsze daje oczekiwane rezultaty w parterze. Wiadomo, ze warto biegac, ale szukam jakis ciekawych cwiczen, ktore pomoga :)

09.10.2013 12:21
graf_0
12
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Faat - co za różnica co wybierzesz?
Mają być ćwiczenia aerobowe i tyle.
Jeśli będą długie i intensywne to dobrze. nie trzeba od razu planu treningowego tworzyć.

jak będziesz tylko żabką spokojnie pływał to wiele nie zyskasz.
Jak będziesz przez godzinę napieprzał kraulem aż ci oddechu zabraknie - to zadziała.

09.10.2013 12:21
13
odpowiedz
Faat
46
Pretorianin

Sensai3d > Plywam dosyc dobrze, zdecydowanie lepiej czuje sie plywajac niz biegajac, ostatnio plywalem ze znajomym to kilkadziesiat basenow przeplynalem. Dziwnym trafem plywac moge, ale gdy zaczynam biegac to czuje sie dziwnie i poprostu nie ma szans, aby sie przelamac.

graf_0 > Kraul czy plywanie na plecach? Co bardziej polecasz?

edit:
Sensai3D> Dokladnie, grajac w pilke moglem biegac, bez pilki to zupelnie inna bajka.

09.10.2013 12:26
Sensai3D
14
odpowiedz
Sensai3D
146
Generał

Też zawsze miałem to samo, mogłem pływać ponad godzinę a z bieganiem lipa, chyba, że grałem w gałe.

Oba style są dobre. Możesz sobie też od czasu do czasu zrobić cały basen pod wodą.

09.10.2013 12:30
yasiu
15
odpowiedz
yasiu
199
Legend

Teraz mam dużo pracy, jak nie zapomnę to napiszę ci, jaki robimy sobie trening w ramach wytrzymałości siłowej.

mnkh - pewnie... nawet osoba z kondycją od biegania po średniej zaprawie zaczyna umierać. Ale po to są treningi i po to zaciska się zęby i jedzie dalej, żeby z tygodnia na tydzień było coraz lepiej :)

09.10.2013 12:31
graf_0
16
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Faat - ma być intensywnie.
Sporty walki są wybitnie intensywne i wymagające tlenowo.
Dlatego przygotowanie też ma być wyczerpujące.

09.10.2013 12:31
17
odpowiedz
Faat
46
Pretorianin

Dobra w takim razie dzieki za pomoc, poczytam jeszcze inne fora i napewno wybiore cos ciekawego :) Jezeli ktos ma jeszcze cos do dodania w temacie kondycji, bjj, tajskiego i ogolnie sztuk walki to chetnie poczytam :) Pozdrawiam wszystkich

yasio > Byloby super :) Chetnie zaznajomie sie ze wszystkimi mozliwymi pomocami w temacie przygotowan, dzieki z gory.

09.10.2013 12:39
18
odpowiedz
zanonimizowany942696
4
Pretorianin

Cztery litery: HIIT.

W miesiąc lepsza kondycja, niż po pół roku biegania.

09.10.2013 12:48
yasiu
19
odpowiedz
yasiu
199
Legend

Kondycja a wytrzymałość siłowa to chyba jednak nie to samo. W BJJ - nie tylko zresztą - nie tylko chodzi o utrzymanie oddechu, tylko o to, żeby mięśnie - i to praktycznie wszystkie - potrafiły pracować na maksymalnym wysiłku dość długo.

Jak to u nas wygląda - oczywiście przykładowo, bo dwóch takich samych treningów nie ma - około 15 minut rozgrzewki. Trucht, rozgrzanie stawów, parę pompek, generalnie nic co mającego odrobinę kondycji zniszczy.

A potem, różne ilości powtórzeń, różne czasy przerwy...

Przysiady... pompki - w seriach po 10, 20... brzuszki, w seriach po 40-50 i zaraz po nich odgięcia w takiej samej serii... dalej, sprint przez salę, kilka razy... dalej - skoki przez salę, kilka razy... dalej - trzymanie nóg 10 centymetrów nad ziemią leżąc na plecach - jak najdłużej... dalej - podciąganie na drążku - dwie, trzy serie po trzy podciągnięcia z pełnego wyprostu... taczki przez salę... pozycja do taczki, ale skaczemy na rękach przez salę... bierzemy kolegę na barana i delikatny trucht dookoła sali...

No i na koniec obowiązkowe walki. To nie jest trening ściśle kondycyjny, bo sama kondycja nic ci nie da. Tak samo jak sama technika czy sama siła - to musi ze sobą grać.

W domu albo w biurze robię sobie drążek, przysiady, pompki, brzuszki. Używam schodów, nie windy, niosąc dziecko na barana robię odpoczynek 10 minut po tym, kiedy pierwszy raz o nim pomyślę... i takie tam.

Forum: Robienie kondycji.