Witajcie,
Mam problem z migającą kontrolką ciśnienia oleju w Renault Clio z 1998r. z benzynowym silnikiem 1.2. Zapala się ona co jakiś czas, głównie podczas skręcania, zawsze tylko na ułamek sekundy, a potem gaśnie. Dzisiaj sprawdzałem hamulce i podczas hamowania z pedałem w podłodze również się zapaliła, tym razem na całe hamowanie. Kiedy hamuję normalnie- problemu nie ma. O co może chodzić? Nie miałem niestety okazji sprawdzić poziomu oleju; czy to możliwe, że po prostu jest go trochę za mało?
Możliwe że pompka oleju kończy swój żywot co doprowadzi do zatarcia silnika. Najlepiej śmigaj do mechanika.
Nie miałem niestety okazji sprawdzić poziomu oleju; czy to możliwe, że po prostu jest go trochę za mało?
Mozliwe. Jak mozna "nie mieć okazji" sprawdzić oleju?
[3] Nie miałem czasu czekać, aż silnik ostygnie
Sprawdziłem dzisiaj i faktycznie było trochę za mało, więc dolałem. Mam nadzieję, że to rozwiąże problem
[4] czekasz 5-10 minut i sprawdzasz, to da radę znaleźć w ciągu dnia :)
[5] Wiesz, niby tak, ale jak się wraca do domu koło północy, a pogoda jest nie za piękna, to się człowiekowi nie chce ;p
Nie miałem czasu czekać, aż silnik ostygnie
Wiesz, niby tak, ale jak się wraca do domu koło północy, a pogoda jest nie za piękna, to się człowiekowi nie chce ;p
To trzeba było sprawdzić przed wyruszeniem w drogę, nie po. Zapalającą się kontrolkę przy skręcaniu czy hamowaniu łatwo wytłumaczyć - stan był na skraju dopuszczalnego i przy zmianie obciążenia, gdy olej się przelewał, raz było powyżej, a raz poniżej.