Witam !
Ogłosiłem się na ogłoszeniach lokalnych, że szukam jakieś lornetki taniej a dobrej. Odezwał się koleś z takim czymś jak na zdjęciach. Chcę za to 20 złociszy.
Sierp i młot ? Radziecka ?
Jakie to może mieć parametry ? Co można wywnioskować po tych fotkach.
Właściciel nic nie wie o niej.
EDIT
Ale ona może być warta więcej niż 20 zł. Po prostu gość chcę tyle za nią bo nic o niej nie wie.
Sam kiedyś miałem taką ''za 20 złociszy''.
Broń się przed tym nogami i rękami. No chyba, że jest naprawdę produkcji radzieckiej, a nie od dzisiejszego ruska z bazaru.
Za czasów ZSRR , jeśli jest prawdziwa - to się nie zastanawiaj i bierz!
Choć jeśli tak pomyślę to w filmach tych Rosyjskich jak i nie tylko, a z udziałem Rosyjskich żołnierzy za czasów zimnej wojny to takiego fantu nie widziałem. Jakiś fejk chyba. Mimo to jak za 20zł to i tak się opłaca - położysz na półkę oko nacieszy.
Prawdziwe radzieckie armijne lornetki nie maja wybitych wielkich sierpow i mlotow. W zdecydowanej wiekszosci to kopie (w miare dokladne) produktow niemieckich z Jeny (Carl Zeiss Jena).
Z czerwonego zabarwienia soczewek na ostatnim zdjeciu to pewnikiem jakies chinskie 'cos', zrobione z plastiku - sorry, ale taka zmiana barwy swiatla, widoczna nawet na tak marnym zdjeciu, dyskwalifikuje jakikolwiek instrument optyczny z jakichkolwiek testow jakosciowych.
Imo nic nie warty shit.Dobre ruskie lornetki to sa wojskowe, albo normalne, a nie z odlanym logiem sierpa i mlota;)
Czyli jednak bujda. Tak coś przeczuwałem :)
Gość mówi, że takie coś jest napisane na niej:
9999 7X 1800
Ty czytasz co ludzie pisza, czy tylko posty produkujesz?
Nadzieja umiera ostatnia...
Ty czytasz co ludzie pisza, czy tylko posty produkujesz?
JA mam w domu od ponad 25 lat starą lornetkę marki Berkut, niezniszczalny sprzęt ;)
Taka jak tu-->
Przecież to bazarowy szajs co zresztą widać po zdjęciach (zwłaszcza ostatnim). Miałem kiedyś taką, często widuję na bazarkach po 25 zł w takim samym malowaniu... szkoda wysrać kase na takie coś bo to z lornetką nie wiele ma wspólnego, wręcz rozlatuje się w rękach. Kto miał prawdziwą lornetkę w dłoniach to wie o co chodzi i taki szajs omija z daleka. Tak więc daruj sobie a 20 zł zainwestuj w coś lepszego ;)
Obrzydliwa tandetna wspolczesna chinszczyzna. Warta 20 zl.
Nadzieja umiera ostatnia...
Ptake tym mozesz podgladac, ale ufo to juz raczej nie wypatrzysz.
bez kitu, wysiu po raz kolejny udowadnia, ze zna sie na wszystkim
http://allegro.pl/militaria-umundurowanie-i-wyposazenie-12083?string=lornetka
Dopłać parę złotych i kup coś fajnego.
Tak w ogóle to mój obecny sprzęt >>>
Połowa podobno dobrej lornetki, ale ostrość i zoom trochę słaby. 8x30. Kolega mi dał za darmo i od tamtej chwili patrzę na świat z innej perspektywy.
Oddał bym ci się za to coś.
Mam na stanie lepszą, prawdziwą wojskową, na jednym okularze ma nawet dodatkowa ruchoma soczewke do patrzenia w nocy, i ma celownik (dalmierz)jak w lunecie snajperskiej.
Skad jestes, i ile masz lat?
ja mam taką jak na zdjęciu w [13] prawdziwa rosyjska, właściwie to u rodziców jest, nie sadziłem że to coś jest warte chociaż 50zł :D
bardzo ciężka jest
Aż z ciekawości sprawdziłem ile jest warta lornetka tento 20x60 która leży sobie w spokoju u mnie na strychu, miło się zaskoczyłem :).
^Piekna armata :) Kiedys prawie ją kupilem.To chyba jeden z najlepszych zakupow jakosc/cena/srednica jaki mozna bylo dostac w polsce.