Z racji iż został już tylko tydzień do imprezy, to przypominam miłośnikom lotnictwa o kolejnym show w Radomiu (oby bez takich sensacji, jak ostatnim razem).
Program zapowiada się fascynująco (m.in: genialne zespoły akrobacyjne francuzów "Patrouille de France" i włoski "Frecce TriColori", dynamiczne pokazy dwóch Spitfireów i Dakoty z UK, seksowne Guźce :3 - szkoda że znowu tylko statycznie) i szkoda tylko że z zaprezentowanej ekipy rosyjskiej znowu nikt się nie pojawi, bo wtedy byłby już lotniczy orgazm.
Miał także pojawić się w przelocie B-52, ale ostatecznie odpadł.
Tak czy siak warto się tam pojawić. ;)
udri -> ciekawe czym tym razem: odrzutowcem czy dwupłatowcem ?
Oczywiście nikomu śmierci nie życzę, ale skoro w ostatnich latach tyle tych wypadków było na takich imprezach to znaczy, że coś jest nie tak.
Ja mam kupiony bilet na niedziele. Mam nadzieje że w sobotę nikt sie nie rozbije...
Radom?! A to tam, gdzie otwarcie galerii handlowej zostało określone jako wydarzenie historyczne dla miasta... . Mnie tam nie będzie i pewnie ktoś też się rozwali znowu.
Radom to gdzie tak właściwie jest? Gdzieś koło Okęcia, skoro latają samoloty?
I na Okęciu będą statyczne, a w powietrzu (dynamicznie) te po starcie?
Czekam na ruskich :)
No ja nie dojade ale czy można aby gdzieś obstawiać czy sie rozwali?
Co 2 lata się coś rozwala, szkoda że w tym roku mnie nie będzie, ale cóż, liczę na ciekawe filmiki
Jak zwykle będę. Ale bilety kupuję na miejscu. Małe szanse, żeby miało ich zabraknąć. Żeby wyłapać dobre miejsce przy pasie startowym trzeba będzie pewnie czatować od rana.
Pewnie sie pojawie, tylko niechciałbym znowu z parkingu iść 5 km i stać w kolejce po bilet 2h, do tego brak zasięgu...
Bac02 --> W kosztach parkingów (tych oficjalnych, płatnych) są też bilety komunikacji miejskiej, więc możesz stanąć i na 2 końcu miasta, a dojedziesz MPK bezpośrednio pod lotnisko.
2007 - katastrofa, 2009 - katastrofa, 2011-?
ale chyba jak by i w tym roku była jakaś znowu katastrofa to już by chyba odwołali tą całą imprezę na zawsze.
Miałem w tym roku jechać na te pokazy,ale co najwyżej pojadę sobie do sklepu i z powrotem:(
ja byłem 2009 jak ten koleś spadł w las akurat dojeżdzałem a tu cofają bo masakra, kurwa.
w tym roku pewnie pojadę bo to jest zajebista sprawa. już 3 raz jade
ps czy na miejscu można kupić te bilety?
Szkoda tylko , ze znowu 50% nie doleciało :/
Ale to standart
Miał być B 52 , tak szumnie zapowiadany , ale znowu farmerzy nas olali , jak zawsze zreszta
http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-14602900
:/
Przykre.
Oby u nas wszystko dobrze się skończyło.
Przykre jednak jest też to, że ostatecznie jeszcze nie wiem czy pojawię się w Radomiu.
Jego mać!
The LasT Child > Dobre :D Usmiałem się do łez. Co ciekawe do dzisiaj mnie jeszcze w tej "galerii" nie było :P
<--------------
legrooch > To takie fajne miasto na południu woj. mazowieckiego. 220 tys mieszkańców, niezła infrastruktura, brak korków, jest gdzie pójść aby coś zjeść czy pozwiedzać. Już kojarzysz? :P
Narmo > Z tego co wiem jeśli ma się w planie przyjazd lepiej bilet kupić wcześniej. Kasy mają ustawione tak, że osoby z zakupionymi biletami będą mogły przemknąć obok tych czekających w kolejce po bilet.
To takie fajne miasto na południu woj. mazowieckiego. 220 tys mieszkańców, niezła infrastruktura, brak korków, jest gdzie pójść aby coś zjeść czy pozwiedzać. Już kojarzysz? :P
Kojarzę to jedno rondo na krzyż, dwie anteny i jakieś slamsy w drodze na Kielce :P
legrooch > Haha :D A wiesz co to jest obwodnica miejska? To taka droga dzięki której jadąc jako ruch tranzytowy dzięki dwóm rondom i czterem skrzyżowaniom ze światłami przelatujesz przez miasto bez problemów (nie mylić z obwodnicą ekspresową, która także będzie na zachodzie Radomia jako S7). To taki wynalazek dzięki któremu nie przejeżdżasz przez miasto jak w Lublinie pomiędzy bazarem a zamkiem. W takim razie Kraków to ciemnica z Galerią Centrum - bo tak go mogę ocenić przejeżdżając przez niego pociągiem. Jak rozumiem w ten sam sposób "oceniasz" wszystkie odwiedzane miasta także te gdzie jedziesz obwodnicą "S" jak np. Kielce :P
A tutaj usytuowanie parkingów i jednocześnie linii autobusowych dowożących do lotniska >
Więcej infa: http://www.mzdik.pl/index.php?id=106
220 k ludzi i dopiero pierwsze centrum otwarte?:D myślałem, że trochę mniejszy Radom jest.
nie obrażaj Słomczyna:D
Psycho_Mantis ->
http://radom.gazeta.pl/radom/1,48201,9387599,Tlum_z_krzykiem_wbiegl_do_Galerii_Slonecznej__FILMY_.html
Trzeci akapit:
- Pamiętam, jak otwierali te większe supermarkety w Radomiu. Wtedy wydawało mi się, że to były tłumy, ale to, co tu widzę, przerosło moje wyobrażenia - komentuje pani Jadwiga. Niektórzy starali się uwiecznić tę chwilę i nagrywali to, co się dzieje, na telefony komórkowe, robili zdjęcia. - Takiego wydarzenia długo nie będzie, to po prostu moment historyczny. Wreszcie mamy porządną galerię w Radomiu - ocenia Sebastian.
niezła infrastruktura, brak korków,
Remont kilometrowego odcinka ul 1905r. trwał od października 2009 do czerwca 2011 ;). Przez ten czas ktokolwiek chciał się przedostać w centrum na południe, borki, wośniki, pruszaków musiał stać w korku na limanowskiego, wjazdowej lub okulickiego/kieleckiej.
Podobnie było z rondem wyjazdowym na Rzeszów.
Brak obwodnicy (chyba, że tak nazwiesz w większości jednopasmową Aleję Wojska Polskiego/Kozienicką/Żółkiewskiego, która kończy się w połowie miasta i wjeżdża w centrum miasta nazwiesz obwodnicą lub ulicę Kielecką, która przechodzi obok centrum i popołudniami stoi czasami nawet od fabryki Zbyszka).
O braku autobusów nocnych nie wspomnę.
jest gdzie pójść aby coś zjeść
No tak, są takie miejsca. Teatralna, Czarne pożądanie, Pizzeria Quattro lub Włoch na rynku (jeśli to ten co był kiedyś na Słowackiego).
czy pozwiedzać.
muzeum gąski i esterki!!!
TLC ----> poszukaj sobie filmików jak wyglądało otwarcie Blue City w Warszawie i wtedy oceniaj otwarcie Galerii Słonecznej w Radomiu.
Czemu tak narzekasz na Radom?
Ktoś Ci tutaj jakąś krzywdę zrobił czy co?
Miasto jak każde inne, da się żyć, a jak się nie podoba to zawsze można się z niego wyprowadzić.
Przynajmniej benzynę mamy jedną z najtańszych w kraju :P
A co do Air Show to mam jakieś złe przeczucia.
Wczoraj rozwalił się jeden z Red Arrows, a dzisiaj kolejna informacja http://www.tvn24.pl/-1,1714723,0,1,tragiczny-final-akrobacji-katastrofa-na-oczach-tlumu,wiadomosc.html
oby Radom nie był następny w kolejce.
Łykacie Gruchę, jak młode pelikany. :D
Mnie tam przykładowo cała ta dziura zwana Radomiem interesuje tyle, że jest na przyległym do niej lotnisku największy air show w Polsce...
Samego miasta nigdy nie zwiedzałem i z tego co widziałem w internete, zbyt wiele do zwiedzania i tak bym nie miał...
The LasT Child > Ale cię ktoś skrzywdził. Skroiły cię tu kiedyś "warchoły" :D
Jeśli ktoś ma problemy konsumenckie i robi tylko zakupy w ęą Zara albo innej sieciówce i biedny musiał co weekend jeździć do Wawy na zakupy to jest kogoś problem. Taka osoba będzie wnioskować by wmurować pamiątkową tablicę z infem o otwarciu GS jako moment przełomowy dla miasta. Dla mnie i wielu moich znajomych to po prostu kolejne konsumpcyjne miejsce. I mówić szczerze nie miałem czasu ani ochoty się tam jeszcze udać.
Remont kilometrowego odcinka ul 1905r. trwał od października 2009 do czerwca 2011 ;). Przez ten czas ktokolwiek chciał się przedostać w centrum na południe, borki, wośniki, pruszaków musiał stać w korku na limanowskiego, wjazdowej lub okulickiego/kieleckiej.
Podobnie było z rondem wyjazdowym na Rzeszów.
Tak, w Radomiu korków NIE MA. To że sobie poczekasz dwa cykle na czerwonym to nie jest korek - sorki :D Jeśli chodzi o budowę Słowackiego czy 1905r. nie moja wina że ex dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg i Komunikacji był jaki był - CZYŻ nie? ;) Natomiast problem był na początku zamknięcia 1905r. Potem ruch się unormował w miarę. Nie można tego nazwać "tragedią" porównując to do innych największych miast Polski (przypomnę, że Radom po względem liczby mieszkańców jest 14.).
I najważniejsze: remonty i zamknięcia dróg to okres przejściowy nie permanentny. Wszystkie w/w utrudnienia się zakończyły.
Brak obwodnicy (chyba, że tak nazwiesz w większości jednopasmową Aleję Wojska Polskiego/Kozienicką/Żółkiewskiego, która kończy się w połowie miasta i wjeżdża w centrum miasta nazwiesz obwodnicą lub ulicę Kielecką, która przechodzi obok centrum i popołudniami stoi czasami nawet od fabryki Zbyszka).
Tak, to się nazywa obwodnica miejska. W dupach się wszystkim poprzewracało, że wyobrażają sobie "obwodnice" jako ekspresowe 2x3. Wprowadzenie ruchu 1905r. miało na celu pozyskanie funduszy zewnętrznych dla jej remontu. Po wybudowaniu obwodnicy południowej "pętla" będzie zamknięta. Od zachodu Kielecka i Czarnieckiego: http://www.inwestycje.radom.pl/0_dane/z_0044/0_0044_1.php Od północy Żółkiewskiego, a od wschodu Wojska Polskiego: http://www.inwestycje.radom.pl/0_dane/z_0003/0_0003_1.php
DK 12 przez 1905r stanie się fikcją: http://www.inwestycje.radom.pl/0_dane/z_0067/0_0067_1.php
DK12 trafi na obwodnicę południową (procedura przetargowa): http://www.inwestycje.radom.pl/0_dane/z_0082/0_0082_1.php
Prócz tego jest obwodnica śródmiejska: http://www.inwestycje.radom.pl/0_dane/z_0048/0_0048_2.php
O braku autobusów nocnych nie wspomnę.
Zgadza się bo są tutaj dwa autobusy prawie całodobowe: szkieletowa 7 i 9.
No tak, są takie miejsca. Teatralna, Czarne pożądanie, Pizzeria Quattro lub Włoch na rynku (jeśli to ten co był kiedyś na Słowackiego).
No tak, prócz tego Legenda, Casablanca, Panie i Panowie, Marcus, Olivio, Parkowa i mnóstwo, mnóstwo innych smakowitych lokali. Swoją drogą te zaczęły się otwierać na ul. Rwańskiej. Ostatni tydzień to nowy lokal na Moniuszki: PRL czyli (chyba) Pewien (Pewny?) Radomski Lokal. Nieważne :)
muzeum gąski i esterki!!!
Muzeum Malczewskiego w gmachu pijarów, kamienice na Malczewskiego, Piłsudskiego, głupie rogatki (z 5 zachowały się trzy), gmach Corazziego czyli b. Urząd Wojewódzki, gmach sądu, budynek NBP, Muzeum Wsi Radomskiej w którym co niedzielę latem jest jakaś impreza no i cała masa kościołów w tym 650 letnia fara. Ta :P
Konkludując: ja nie mam problemów z moim miastem bo je po prostu lubię widząc jego wady i problemy. Ty z nim jakiś problem masz. Może to typowe polskie maruderstwo - nieważne. Miałem sporo gości z innych miast z całej Polski i wszystkim się Radom podobał chociaż po prostu z nimi szedłem coś gdzieś zjeść. Z drugiej strony nawet na Kraków, Warszawę czy Poznań mógłbym popsioczyć. A już w szczególności na Lublin w którym studiowałem (i Ty narzekasz na kom. miejską w Radomiu :P). Ergo: Wyluzuj :D
Wracając do tematu: na Air Show się nie pojawię - nie mam jak. Ale zapraszam. W tym roku mi czarne myśli nie towarzyszą a przyznam szczerze że w 2009 mi towarzyszyły i wiemy jak to się skończyło :P
Kyahn: Miasto jak każde inne, da się żyć, a jak się nie podoba to zawsze można się z niego wyprowadzić.
Dokładnie. Jak sie nie podoba wypierdzielać do rajów w Wawie czy Berlinie. Malkontentów nam nie potrzeba :P
legrooch -> Jakieś złe wspomnienia z Radomiem? Czy może twoja buźka dostała trochę negatywnych aspektów od przeciętnego Radomiaka? Czy może jesteś na tyle zakompleksiony swoim miejscem zamieszkania/pochodzenia że musisz wyrażać te swoje prymitywne "hejty"?
super byl jak przy otwarciu gs mochery sie rzucily na rtv euro agd, bo 100 pierwszych osob mikrofale dostawal...