Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: "Nic nie powiem bez adwokata"

14.04.2011 14:54
Parheliy
1
Parheliy
55
Captain Trips

"Nic nie powiem bez adwokata"

W zagranicznych serialach jak zatrzymują gościa, to nie musi nic mówić bez obecności swojego adwokata.

No właśnie, a jak to jest w Polsce?

14.04.2011 14:59
2
odpowiedz
zanonimizowany636606
89
Generał

vide wszelkie komisje sledcze, Rywin etc.
Afera hazardowa... winnych brak, sprawy nie ma.
Nawet w obecnosci adwokata mowili, ze nic nie mowili.

A skad szary obywatel ma wziac tysiace na adwokata?
Pomysl.

14.04.2011 15:03
.:Jj:.
😁
3
odpowiedz
147
    ENNIO MORRICONE    

Setak=> o czym Ty mówisz?

14.04.2011 15:04
😜
4
odpowiedz
zanonimizowany784149
52
Generał

To tylko filmy...

14.04.2011 15:04
Parheliy
5
odpowiedz
Parheliy
55
Captain Trips

Setak ::> Stary, daj spokój, są ludzie, którzy zarabiają pieniądze, więc sam pomyśl i nie wyskakuj mi z "szarym obywatelem".

Chodzi mi o to, że na przykład zatrzymują mnie i chcą przesłuchiwać w jakiejkolwiek sprawie, a ja odmawiam i nie powiem nic bez adwokata. Jest taki przepis?

14.04.2011 15:05
Soulcatcher
6
odpowiedz
Soulcatcher
280
ESO

Zawsze możesz powiedzieć że nie jesteś w chwili obecnej w stanie zeznawać ponieważ źle się czujesz i jesteś zbyt poruszony oraz że prosisz o pomoc prawną ponieważ nie jesteś w stanie ocenić czy to co powiesz nie będzie działało na twoją niekorzyść.

14.04.2011 15:07
Soulcatcher
7
odpowiedz
Soulcatcher
280
ESO

Parheliy ---> nie powinieneś mówić "nic nie powiem bez adwokata" ale możesz powiedzieć to co powyżej ci napisałem lub po prostu "bardzo się teraz źle czuję i nie jestem w stanie odpowiadać na pytania".
Jakkolwiek nie powinieneś liczyć wtedy na sympatię ze strony policji.

14.04.2011 15:11
Klaczki
😜
8
odpowiedz
Klaczki
104
In Search Of Sunrise

Jakkolwiek nie powinieneś liczyć wtedy na sympatię ze strony policji.

a policja nie omieszka wspomniec o tym prokuraturze i... saneczki ;)

14.04.2011 15:14
😁
9
odpowiedz
zanonimizowany636606
89
Generał

haha odezwali sie gimnazjalisci nie majacy pojecia o prawie... a sorry, sa pewnie jacys studenci prawa.
Bez obecnosci adwokata nic nie musisz mowic., Masz takie prawo i tyle.
Na przyklad taki jj uzbieral 100 pln z kieszonkowego i on juz moze sobie pozwolic na adwokata.
Masz pojecie kolego ile adwokat bierze za podjecie takiej pierdolowatej sprawy?
A po drugie znajdz takiego, ktory bedzie mial ochote marnowac czas nad papierami w pierdolowatej sprawce.

14.04.2011 15:18
10
odpowiedz
147
    ENNIO MORRICONE    

Setak=> zazwyczaj jak ktoś kogoś wyzywa od gimnazjalistów to sam nim jest.

Wracając- wyjaśnisz co mają te brednie o Rywinie i biednym społeczeństwie do przepisów prawa o które pytał autor wątku?

14.04.2011 15:37
11
odpowiedz
zanonimizowany3127
63
Senator

Setak -->
Sprawdz artykuly 78 do 89.
http://lex.pl/kodeksy/?akt=97.89.555.htm
Instytucja funkcjonuje jakos od czasow Sredniowiecza, tak ze to zadna nowosc, wypadaloby wiedziec.

14.04.2011 16:10
12
odpowiedz
Hajle Selasje
102
Eljah Ejsales

Chodzi mi o to, że na przykład zatrzymują mnie i chcą przesłuchiwać w jakiejkolwiek sprawie, a ja odmawiam i nie powiem nic bez adwokata. Jest taki przepis?

Zatrzymanemu na jego żądanie należy niezwłocznie umożliwić nawiązanie w dostępnej formie kontaktu z adwokatem, a także bezpośrednią z nim rozmowę; zatrzymujący może zastrzec, że będzie przy niej obecny.

Przed pierwszym przesłuchaniem należy pouczyć podejrzanego o jego uprawnieniach: do składania wyjaśnień, do odmowy składania wyjaśnień lub odmowy odpowiedzi na pytania, do składania wniosków o dokonanie czynności śledztwa lub dochodzenia, do korzystania z pomocy obrońcy, do końcowego zaznajomienia z materiałami postępowania, jak również o uprawnieniu określonym w art. 301 oraz o obowiązkach i konsekwencjach wskazanych w art. 74, 75, 138 i 139. Pouczenie to należy wręczyć podejrzanemu na piśmie; podejrzany otrzymanie pouczenia potwierdza podpisem

Na żądanie podejrzanego należy przesłuchać go z udziałem ustanowionego obrońcy. Niestawiennictwo obrońcy nie tamuje przesłuchania.

14.04.2011 16:20
jarekao
👍
13
odpowiedz
jarekao
162
PAX

Jeżeli chodzi Ci o doprowadzenie na rozprawe jako świadka, to sąd może nałożyć na Ciebie grzywne do 10k lub aresztować Cię do 30 dni, aby wymusić zeznania. Gdy sprawa dotyczy osoby najbliższej masz prawo odmówić składania zeznań.
Jeżeli chodziło Ci o przesłuchanie w charakterze "osoby podejrzanej", bądź "podejrzanego" to przesłuchanie jest możliwe z udziałem ustanowionego obrońcy. (tak jak kolega wyżej napisał ;))

14.04.2011 16:29
boskijaro
14
odpowiedz
boskijaro
82
Nowoczesny Dekadent

A mnie zastanawia dlaczego korzystają z tej opcji osoby które są niewinne i nie mają nic do ukrycia. Jeżeli są w stanie powiedzieć prawdę, to jak można ją wykorzystać przeciwko nim? Inna sprawa gdy ktoś jest faktycznie jakoś zamieszany, to wtedy rozumiem.

14.04.2011 16:46
15
odpowiedz
zanonimizowany656413
16
Generał

Jeśli jesteś o coś oskarżony to NIC nie musisz mówić, jeśli nie stać cię na obrońcę dostajesz patałacha z urzędu...

14.04.2011 16:56
16
odpowiedz
zanonimizowany775707
0
Generał

Jak jesteś przesłuchiwany jako świadek, to musisz gadać, chyba, że możesz odmówić składania zeznań. Jako podejrzany masz prawo nie składać zeznań i nie odpowiadać na pytania.

Forum: "Nic nie powiem bez adwokata"