Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pytanie odnośnie gotowych zestawów PC

24.02.2020 18:00
Ski_drow
1
Ski_drow
127
Senator

Pytanie odnośnie gotowych zestawów PC

Witam, jak w temacie mam namyśli gotowe zestawy PC ze sklepów x-kom i komputronik.Czy mogę śmiało kupić taki komputer i wierzyć, że wszystko będzie śmigać ? Mam na myśli sprzęty od 4000zł do max 5000zł.Pytam ponieważ potrzebuję gotowy sprzęt i nie mam czasu składać tego samemu.Z góry dzięki za odpowiedzi.

24.02.2020 18:08
2
2
odpowiedz
1 odpowiedź
pc_mistrz
0
Legionista

Nie oplaca sie. Przeplacisz i to grubo.

Przeciez nic nie musisz skladac. Wybierasz czesci i oni za oplata (okolo100zł) zloza Ci wszysko przed wysylka.

post wyedytowany przez pc_mistrz 2020-02-24 18:09:20
24.02.2020 18:42
2.1
1
zanonimizowany1118678
56
Generał

Jednak podziękowałbym za takie złożenie które trzeba poprawiać.
Samemu najlepiej to zrobić.
Nie jest to trudne, w necie jest masa poradników.
Nie zajmuje to tak dużo czasu jak by się mogło wydawać

post wyedytowany przez zanonimizowany1118678 2020-02-24 18:47:24
24.02.2020 18:12
3
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Likfidator
120
Senator

Kupując gotowy komputer stracisz więcej czasu i nerwów niż składając samodzielnie.
https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_luty_2020

Tutaj masz rozpiskę co się opłaca. Możesz poczekać kilka dni na marcowe zestawienie. Kupujesz wymienione części i składasz.

Składanie komputera trwa dosłownie 20 minut. Jak ostatnio to robiłem, to aż odpaliłem stoper w telefonie:

1. Bierzesz płytę i montujesz CPU. Patrzysz czy rogi się zgadzają, wkładasz i naciskasz dźwignię.
2. Jak nie korzystasz z gotowej pasty, która jest na CPU, to nakładasz swoją pastę. Wystarczy niewielka kropka na środku.
3. Mocujesz system chłodzenia, 4 zatrzaski i gotowe.
4. Wkładasz pamięć RAM, jeśli płyta ma więcej niż 4 sloty, to pamiętaj, aby włożyć do slotów o tym samym kolorze, by dual-channel zadziałał.
5. Bierzesz dysk SSD, wkładasz do slotu M.2 i przykręcasz śrubkę.
6. Otwierasz obudowę i montujesz taką płytę kilkoma śrubami do obudowy.
7. Instalujesz zasilacz i prowadzisz kable. Najlepiej kupić zasilacz modularny, to kilkadziesiąt złotych więcej, a odpinasz wszystkie zbędne kable.
8. Montujesz GPU w slocie PCI-E x16 i podłączasz zasilanie.

Gotowe. Wystarczy podłączyć zasilanie, monitor i klawiaturę i sprawdzić czy działa.

W tym nie sposób się pomylić, bo wszystko jest oznaczone kolorami, a sloty są tak zrobione, że podzespołów nie da włożyć się na odwrót.

Do tego na wszystko masz filmy na youtubie. Złożenie komputera jest prostsze niż wymiana żarówki w światłach samochodu.

Składając sam, wszystko poprowadzisz ręcznie i z uwagą. Gotowe zestawy są robione na szybko i byle jak. Do tego np. komputronik bardzo źle dobiera podzespoły.

25.02.2020 07:52
Matysiak G
3.1
2
Matysiak G
154
bozon Higgsa

Jak się znasz, to wszystko jest łatwe.

Mam dla Ciebie dowcip.

Komenda policji zleciła badanie poziomu inteligencji u funkcjonariuszy. Badanie polegało na wkładanie klocków różnych kształtów do pudełka z odpowiadającymi im otworami. 5% mundurowych wykazało się inteligencją niezbędną do wykonania zadania. 95% - odpowiednią siłą.

Reasumujac, jeśli ktoś kupuje podzespoły za parę tysięcy, a nie wie co robi, lepiej niech zapłaci fachowcowi za montaż.

24.02.2020 18:18
Ski_drow
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
Ski_drow
127
Senator

Likfidator

Dzięki za wyczerpującą odpowiedż, ale to nie o to chodzi, że nie umiem złożyć komputera uwierz mi, ale o to, że chcę gotowca który będzie śmigał i będzie wydajny od zaraz.

post wyedytowany przez Ski_drow 2020-02-24 18:18:35
24.02.2020 18:21
Mr. JaQb
4.1
1
Mr. JaQb
115
Legend

To zrób jak pisze kolega w [2], zamów części wraz z montażem. Przecież jak kupujesz u nich taki produkt to nie ma szans, żeby cokolwiek nie działało.

24.02.2020 18:23
4.2
6
pc_mistrz
0
Legionista

Wybranie czesci na podstawie polecanych zestawow zajmie Ci moze 3-5 min dluzej. Zaplacenie za zlozenie przed wysylka 10 sekund. Otrzymasz PC znacznie lepszy w tej samej cenie. Kupowanie gotowcow to wyrzucanie pieniedzy w bloto.

24.02.2020 18:29
Ski_drow
👍
5
odpowiedz
Ski_drow
127
Senator

Ok, dzięki panowie za odpowiedzi.

24.02.2020 18:33
6
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
Likfidator
120
Senator

ale o to, że chcę gotowca który będzie śmigał i będzie wydajny od zaraz

Tylko problem w tym, że te gotowce są po prostu źle składane. Byle jak, bo przez nędznie opłacanych ludzi. Gotowce mają kable położone byle jak. Jak składasz sam, to prowadzisz je pod płytą główną, żeby obieg powietrza był jak najlepszy.

Był niedawno wątek, jak ktoś tu kupił PC ze złożeniem i mu komputer nie działał, bo w transporcie uszkodziło się najprawdopodobniej GPU, albo gniazdo GPU na płycie. Potem szukanie problemów, sprawdzanie komponentów itd.

Jak zamawiasz w częściach, to wszystko jest porządnie fabrycznie zapakowane i ryzyko uszkodzenia jest minimalne.

Komputerów stacjonarnych po złożeniu nie powinno wysyłać się kurierami. Karty graficzne są ciężkie i w większości obudów nie mają dodatkowych zabezpieczeń, przez co nawet małe rzucenie paczki może uszkodzić komputer.

Dlatego, po prostu radzę, że samodzielne złożenie jest proste, zajmuje mało czasu i najmniej problematyczne.

24.02.2020 18:38
Ski_drow
6.1
Ski_drow
127
Senator

Ok, a czy jest jakakolwiek szansa, że do 5k złoże zestaw z RTX 2060, czy max to 1660TI ?

24.02.2020 18:40
6.2
2
pc_mistrz
0
Legionista

W PC za 5k sie wrzuca minimum RTX 2070.

post wyedytowany przez pc_mistrz 2020-02-24 18:43:42
24.02.2020 18:48
Ski_drow
6.3
Ski_drow
127
Senator

Wyleciałem z rynku PC lata temu jeśli chodzi o takie sprawy.Jak pisałem ze złożeniem nie ma problemu znam się na tym, ale od dawna korzystam głównie z laptopów, więc dlatego ta tematyka jest mi z deksza obca.

post wyedytowany przez Ski_drow 2020-02-24 18:48:16
24.02.2020 18:52
6.4
1
Mejkel97
22
Chorąży

Potwierdzam otrzymałem zepsuty sprzęt od X-komu, ostatecznie to nie karta graficzna była wadliwa a sama płyta główna.

24.02.2020 20:32
7
odpowiedz
zanonimizowany12249
164
Legend

Chcesz byle jaki zestaw kup gotowca, chcesz max wydajnosci w danej cenie skadaj sam, lub ze zlozeniem w sklepie. Zawsze tak bylo i bedzie, a co do jakosci zestawow coz ja nigdy nie kupowalem dla siebie wiec ciezko mi oceniac cokolwiek.

post wyedytowany przez zanonimizowany12249 2020-02-24 20:33:40
24.02.2020 20:51
Wrzesień
8
odpowiedz
Wrzesień
67
Idiot Doom Spiral

Ze swojej strony zalecam mocną podejrzliwość w stosunku do komputronika. Lat temu ok. 10 kupiłem złożony z wybranych przeze mnie części komputer i wszystko było fajnie, dopóki coś nie zaczęło szwankować. Ponieważ gwarancja była tak skonstruowana, że trzeba było oddać cały zestaw, zaniosłem komputer do salonu, gdzie mili panowie przyjęli go do sprawdzenia i ewentualnej wymiany podzespołów. Nie będę tutaj przytaczał całej historii, ale okazało się, że komputer w tym celu wysyłany jest na drugi koniec Polski, gdzie DWA RAZY wymieniono mi zupełnie nie to, co trzeba. Dopiero za trzecim razem, jak już mocno wpieniony sam im powiedziałem co się najprawdopodobniej zepsuło i co mi mają wymienić udało się to w końcu załatwić. Oczywiście było to dosyć dawno i może sprawa serwisu wygląda teraz zupełnie inaczej, ale polecam zorientować się jakoś wcześniej, co by nie popełnić mojego błędu, bo szkoda czasu i nerwów.

24.02.2020 21:06
BartekTenMagik
9
1
odpowiedz
BartekTenMagik
77
Opiekun Przestrzeni

Z tego o co mi się wydaje to do gotowców nie dostajesz ładnych ozdobnych oryginalnych pudełeczek (potem jak ulepszasz PC to łatwiej z pudełkiem sprzedać stara część). Oraz chyba z Outletów (zwrotów) są składane w jakimś stopniu. Gdzies ktoś pisał o takich rzeczach.

25.02.2020 08:08
10
odpowiedz
zanonimizowany1285878
24
Senator

Wszytko zależy od tego kto Ci będzie składał ten sprzęt. Można trafić jak ja kulaąą w płot. Zestaw skompletowałem sobie sam i zamówiłem wraz z montażem na morele. Nie polecam nikomu. Komputer jest po dwóch naprawach pogwarancyjnych i w zasadzie kwalifikuje się do trzeciej ale chyba sobie odpuszczę i oddam do miejscowego serwisu. Do tego korespondencja serwisowa oraz głupoty i kłamstwa jakie mi pisano były żenujące. Nie wiem jak w innych sklepach ale od trele morele radzę trzymać się z daleka.

post wyedytowany przez zanonimizowany1285878 2020-02-25 08:08:57
05.03.2020 14:22
Eluveitien
👍
12
odpowiedz
Eluveitien
93
Konsul

Ja mam kompa kupionego od NTT. Przy zakupie tylko wybierasz szczegóły takie jak ile ramu chcesz, jakiej pojemności dysk, chłodzenie i obudowe. Sami składają. I chyba robią to dobrze, bo ja problemu ze swoim nigdy nie miałam. Sprawdz sobie na ich stronie :)

Forum: Pytanie odnośnie gotowych zestawów PC