Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pytanie do osób co skorzystały z dotacji unijnych

27.03.2011 16:28
1
zanonimizowany505389
42
Senator

Pytanie do osób co skorzystały z dotacji unijnych

Witam,
szybkie pytanko:

Wypisuję właśnie wniosek o rozpoczęcie działalności gospodarczej i jutro chcę go zawieźć, więc pytam się:

Jeżeli chcę przeznaczyć, powiedzmy, 3200 złotych na komputer to czy wystarczy, że się napisze 'komputer - 3200 zł', czy dokładnie wymienić każdą część?

Bo w sumie jak złoży się komputer i się go dostanie to faktura będzie na te 3200, więc nie powinno być problemów, ale czy tak jest w rzeczywistości?

Z góry dzięki za odpowiedź!

27.03.2011 16:49
2
odpowiedz
zanonimizowany436564
57
Legend

Tak wystarczy i powodzenia, napisz czy dostałeś tą mityczną dotacje;))) Chętnie bym poczytał jakieś badania, ile zwycięskich firm przetrwało dłużej niż wymagany okres czasu.

27.03.2011 16:49
3
odpowiedz
zanonimizowany786505
0
Konsul

Wez 5 tysiecy na komputer.

27.03.2011 16:56
4
odpowiedz
pani_jola
172
Generał

Pisz ogólnie. Ja w swoim napisałem dokładną wersję programu z wersją i gdy przyszło do zakupu okazało się, że wyszła nowa wersja. Trzeba potem pisać aneksy, jeździć, tracisz czas. Czyli jak masz do kupienia Adobe flash-napisz program graficzny.
W przypadku komputera, napisz zestaw, bo pewnie do tego będzie jeszcze monitor, myszka itd. I pamiętaj, że komputer to nie jest to samo co laptop.

27.03.2011 19:02
maviozo
😊
5
odpowiedz
maviozo
238
autor zdjęć

Tak wystarczy i powodzenia, napisz czy dostałeś tą mityczną dotacje;)))
Czemu mityczną? Ja dostałem :)

27.03.2011 19:09
legrooch
6
odpowiedz
legrooch
240
MPO Squad Member

napisz czy dostałeś tą mityczną dotacje;)))

Kilku znajomych również dostało bez problemów.

27.03.2011 19:14
Luremaster
7
odpowiedz
Luremaster
119
Pierwszy Sekretarz

Dotacje to gigantyczny odsiew gdzie sprawdza sie skomplikowane wnioski. Jesli pomocy w tej sprawie szukasz na forum od gier to moge powiedziec ze daj sobie spokoj - nie dostaniesz zadnej dotacji. To nie jest zabawa dla dzieci.

27.03.2011 21:16
8
odpowiedz
pani_jola
172
Generał

Luremaster--> jeśli przejdzie formalny odsiew, bo jakimś cudem uda mu się napisać ten wniosek to może mieć szanse na dotacje. Panuje słabszy okres na innowacyjne pomysły. Inkubatory mają problem ze znalezieniem wniosków ciekawych, ale i kłopoty są ilościowe-bardzo mała ilość wniosków napływa. Wnioskuję po rozmowie z 3 takimi inkubatorami, które muszą się napocić, żeby znaleźć coś ciekawego za co można zapłacić. Program 8.1 już zebrał najlepsze pomysły na początku, więc autor nawet mając problemy z napisaniem wniosku, ale posiadając jakąś dobrą ideę może coś zawalczyć.
Ale mając taki problem na początku, może nie dać rady. Jest trochę pracy przy rozliczaniu się z pieniędzy oraz załatwianiu tych pieniędzy na początku, bo dotacje dostaje się dopiero jak wydasz ze swoich(teraz dają zaliczki, więc może być łatwiej z załatwianiem kredytu). A młody przedsiębiorca, który dopiero zakłada firmę spotyka w bankach duże bariery.

27.03.2011 21:45
davhend
9
odpowiedz
davhend
85
Jungler

Ja też dostałem x lat temu.

27.03.2011 21:57
10
odpowiedz
zanonimizowany436564
57
Legend

Spoko, kto dostał tym bardziej gratuluję, jeszcze zależy z jakiego programu, z 8.2 czyli ten cały ebiznes może nie było tak trudno, sądząc po różnego rodzaju ściemach spotykanych w internecie, które w sumie dawno przestały istnieć, ale mniejsza o to, kto dostał fundusze to i jego.
Natomiast 6.2 to prawdziwa poezja. Projekt pod nazwą "Kapitał ludzki", przykładowe czynniki oceny bez których pozytywnego zaliczenia można się ugryźć poniżej pleców i pomysł na biznes nie ma żadnego znaczenia, gdyż poniższe to grubo ponad połowa punktacji, a ocena samego pomysłu jest właściwie subiektywna i oceniana przez dwie osoby bez większego obeznania więc po równo. Czyli dostajesz jak jesteś jednocześnie:

- Kobieta niepełnosprawna /mężczyzna niepełnosprawny
- Mieszkaniec/mieszkanka terenu gminy wiejskiej, miejsko –
wiejskiej lub miasto do 25 tys. mieszkańców
- Kobieta/mężczyzna po 45 roku życia
- Kobieta/mężczyzna do 25 roku życia
- Kobieta w tym zwłaszcza powracająca oraz wchodząca po raz
pierwszy na rynek pracy po przerwie związanej z urodzeniem i
wychowywaniem dziecka
- Kobieta/mężczyzna pochodzący/a z powiatu o najwyższym
wskaźniku bezrobocia, tj....
- Kobieta/mężczyzna pochodzący/a z powiatu o peryferyjnym
położeniu, tj.....

27.03.2011 22:11
11
odpowiedz
zanonimizowany505389
42
Senator

Luremaster - easy cowboy. Zapytałem się na forum o grach o banalną rzecz, dostałem wskazówkę i dziękuję serdecznie. Mam jeszcze kilka innych pytań, ale o nie, będę się jutro pytał w UP, bo jest tam osoba, która pomaga w pisaniu wniosków, więc sobie z tej pomocy skorzystam.

27.03.2011 22:16
maviozo
👍
12
odpowiedz
maviozo
238
autor zdjęć

Żebyś się nie zdziwił. Ostatnio zaniosłem kolejny wniosek do miejsca składania ofiar. Na biurku wielka wizytówa "etat opłacony z dofinansowania", na laptopie babki wielka nakleja "dofinansowano ze środków UE". Zadałem pytanie dotyczące jednego pola we wniosku, ona nie wie. Ona tylko przyjmuje wnioski bez sprawdzania, regulamin jest na stronie. Pytam się czy po rozpatrzeniu oni dzwonią, czy jak to dalej formalnie przebiega. Ona na to, że to też na stronie, mogę ewentualnie przyjść zapytać, ale broń Boże zadzwonić, bo przez telefon ona nie powie.

27.03.2011 22:18
13
odpowiedz
zanonimizowany505389
42
Senator

Spoko, rozmawiałem z panią przez telefon, to sama mi proponowała, że w urzędzie można uzyskać pomoc i skonsultować się, więc powinno być okej. :)

Forum: Pytanie do osób co skorzystały z dotacji unijnych