Przerejestrowanie auta, a OC
Jako, ze juz dawno kupowalem auto obecne nie pamietam jak to jest z tym. Jak kupie od goscia auto, to ile moge jezdzic na jego blachach i jego ubezpieczeniu ? Miesiac ? Czy dluzej ? Czy moze moge rejestrowac i wstawic swoje blachy i dalej bede mial jego OC ? Bo AC rozumiem, ze nie przechodzi na mnie ?
Masz miesiac
Musisz przerejestrować na siebie, w przypadku OC załatwisz to podczas jednej wizyty u agena.
Twoje OC jest Ci potrzebne przy odbiorze dowodu rejestracyjnego.
Przynajmniej tak musiał postąpić mój brat, który kupił samochód z opłaconym OC do kwietnia przyszłego roku.
Masz miesiąc na przerejestrowanie auta.
Nie musisz zmieniać OC, może przejąć od poprzedniego właściciela.
I jak to moge przejac ?
Jeśli jest opłacone to po prostu znajdź agenta firmy, w której auto jest ubezpieczone. Wszystko się załatwi i dostaniesz nowy kartonik(na twoje nazwisko);)
miesiac? ja kupilem auto w styczniu z dlugim okresem OC i dalej jezdze z dowodem rej. sprzedawcy i umowa kupna w portfelu :P
edit: miesiac to jest na opłaty skarbowe, nie trzeba sie przerejestrowywać, mozna nawet sprzedać auto i typ po Tobie bedzie musial jezdzic ze starym dowodem i dwoma umowami kupna (stary wlasciciel-ja, ja-nowy wlasciciel)
Ke? Znaczy co, można przez miesiąc jeździć z cudzym OC? I jakby co to on traci zniżki?
Jak to w ogóle niby działa, 20 latek kupi samochód od jakiegoś dziadka i będzie miał OC za ułamek stawki która sam by musiał wyłożyć? Przecież pierwsze co się robi po sprzedaży auta to dzwoni do ubezpieczalni żeby odzyskać pieniądze za niewykorzystany okres...
Tak było kiedyś, teraz zwrot zależy od kupującego, jeśli wypowie umową OC w 30 dni.
14 dni na zapłacenie podatku
30 dni na przerejestrowanie auta
w okresie między wydaniem miękkiego a twardego dowodu musisz przepisać na siebie umowę OC a jeśli sprzedający odpowiednim dokumentem pozbawił Ciebie OC to musisz zawrzeć nową umowę. jeśli sprzedający rozwiąże umowę OC z powodu sprzedaży auta to i tak od daty sprzedaży/kupna auta masz 30 dni ochrony, czyli OC jest nadal ważne
Kharman - przez te 30 dni to jest ochrona OC pojazdu zawarta z funduszem gwarancyjnym notabene. jak przepiszesz na siebie OC to następuje rekalkulacja i może się okazać, że dopłacić trzeba będzie lub ubezpieczyciel będzie musisz zwrócić pieniądze. nie wszyscy rozwiązują umowę OC bo się ludzie w trakcie sprzedaży różnie dogadują. zamiast opuszczać cenę auta dorzuca się OC dla zachęty