Od blisko tygodnia mam wyciskarke owocowo-warzywna w związku z tym poszukuje sprawdzonych przepisów na takowe soki.
Obecnie pije głównie marchew z jabłkiem który wyjątkowo mi odpowiada, ale może ktoś z was ma podobne urządzenie i podzieli się swoimi doświadczeniami? Będę bardzo wdzięczny.
Jak lubisz eksperymenty i nie brzydzisz sie, to sprobuj buraka z selerem. Moze nie brzmi zachecajaco, ale raz na miesiac polecam wypic. Samo zdrowie.
A oprocz tego wiadomo, najwiecej z marchewka sie robi. Mozna tez samo jablko, albo dodatki do marchewki z jablkiem i tutaj pasuje juz bardzo duzo. Banany, brzoskwinie, truskawki, maliny. Co dusza zapragnie.
Ewentualnie sprobuj zrobic cos cytrusowego, na przyklad miks pomaranczy z grejfrutem i czerwona pomarancza. Pychotka
EDIt: dales za duzo banana w stosunku do reszty. Trzeba zachowac proporcje, jak wrzucisz 4 marchewki i dwa jablka, to na to tylko jeden banan dochodzi. Tak samo z truskawkami, bo wyjdzie ci koktajl
Z granata będę niedługo robić lemoniade jeżeli można tak to nazwać przy okazji obiadu z meksykańskim motywem kulinarnym. Jak mi zostanie to spróbuje bo bardzo lubię ten owoc
pomarańcza + grejfrut + kiwi
pomarańcza + mandarynka
jabłka + mięta
gruszka + imbir
jabłka + imbir
pomarańcza + marchewka + imbir
Jabłko + Burak :)
Jak możesz zdradzić to napisz jaka marka i model wyciskarki. Przyznam, że nie raz myślałem o zakupie :)
Łyczek - coś takiego (wygląda identycznie jak moja, tylko "marka" inna) http://allegro.pl/50-soku-wiecej-wyciskarka-wolnoobrotowa-camry-i5237309147.html
A jakieś warzywne znacie?
Pomarańcze(i inne cytrusy) ze skórka czy obrane?
Łyczek - najlepiej Hurom 2G
Ostatnio probowalem soku z pokrzyw :). Troche jak z marchwi, tylko nieco bardziej pikantny ;)
Podobno bardzo dobre soki wychodzą też ze szpinaku. Ja bardzo lubię też sok z natki pietruszki (pietruszka, woda, odrobina cytryny). Smakuje trochę podobnie do kiwi :)
Medico della Peste ---> O mamo ... Rozumiem, że porządny sprzęt kosztuje, ale żeby wyciskarka kosztowała ponad 2000 zł to dla mnie lekka przesada :) To zdecydowanie nie dla mnie cena. Sprzęt chyba to gastronomii się bardziej nadaje niż do domowego użytku - chyba że pijesz 3-4 razy dziennie sok :)
Łyczek - zdecydowanie do domowego użytku. Te wyciskarki nie nadają się do gastronomii. Jest droga, ponieważ ma elementy z ultemu, porządną obudowę ze stali a nie jakiegoś badziewia i gwarancję na 10 lat.
To jest niezły wynalazek
http://www.kwestiasmaku.com/drinki/drinki_bezalkoholowe/smoothie_z_jarmuzu/przepis.html
Do tego polecam różne wariacje w trójkącie jabłko, burak, seler.