Witam,
Jako że wątek kulinarny upadł (niestety) jakiś czas temu. Poszukuję fajnego, wyjątkowego przepisu na coś z piersią kurczaka (bo to mam w lodówce). Nie może to być spaghetti.
Szykuję kolację na randkę, ale mam ograniczony budżet :) Piersi już mam, przyprawy także, podstawowe produkty też. Mam także fix-a na kurczaka w sosie ziołowo-serowym, ale niestety do makaronu a zależy mi bardziej na ryżu.
Coś ciekawego zaproponujecie?
Może być lasagnia z kurczaka? :)
Pozdrawiam
Misiak
ja ostatnio robilem z czerwona fasola, kukurydza, papryka chilli, takie meksykanskie danie na patelni
Ja tam gotuje ryż w ziołach prowansalskich i czerwonej papryce, dorzucam pieczone piersi z kuraka pokrojone w kostke, do tego pół puszki kukurydzy i pomidora. Zalewam oliwą i mam szame do pracy na cały dzień. MASA :D
valem-> na bazie pomidorów czy śmietany?
nazgrel-> ale gotujesz na początku ryż w ziołach, a resztę w drgim garnku czy robisz bardziej zupkę gdzie ryż gotuje się ze wszystkim?
fix do potraw chińskich ale wcześniej pokrojonego kurczaka utop na kilka godzin w mleczku kokosowym lub też syropie ananasowym (sok z brzoskwiń też pasuje, ale nie próbowałem). w kokosie będzie mniej słodkie mięso niż w ananasie ale oba rozwiązania są wyśmienite
a wszystko na ryż i jesteś mistrzem kulinarnym
żeby wszystko wyglądało poważniej i masz fundusz to dokup marchewkę i kiełki fasoli mun. marchewkę w cieniutkich paseczkach wrzucasz do sosu na 5 minut przed podaniem a kiełki przed samym podaniem
sprawdzone :) był seks
Nie znam się za bardzo na gotowaniu, ale zrób z tym sosem, jest naprawdę spoko:
http://spec.pl/kulinaria/potrawy/jak-zrobic-sos-beszamelowy
tygrysek-> dzięki :D O taki coś mi chodziło :D Chyba to spróbuję :) Po prostu moja Pani zjeżdża po 5 tygodniach nieobecności i chcę ją zaskoczyć :)
Misiak -> Właśnie jak tylko wleję wodę do garnka to leję do niej oliwy, solę i dorzucam przypraw - powstaje taki niby rosołek - jak ryż się w tym ugotuje to przesiąka smakiem przypraw i jest dużo lepszy niż normalny tylko z solą. A potem odcedzony ryż wrzucam do pojemnika, na to kurak i warzywa, mieszam, zalewam oliwą, mieszam, do lodówki na noc a potem tylko podgrzać i można wcinać.
Sałata lodowa - 1główka
Fasolka czerwona - 1 puszka (bynajmniej nie jakiś Heinz w sosie)
Kukurydza - 1 puszka
ewentualnie do tego 1 puszka ananasa w kostce, ale można się bez niego obyć.
Kuraka ugotować i podziabać na kawałki łatwe do połknięcia (nie rozbabrać jednak mięsa na drobiny, bo będzie wyglądało obleśnie).
Sałatę podziabać ręką na kawałki.
Wrzucić to wszystko do dużej michy wraz z fasolką i kukurydzą i pomieszać.
Dodać trochę oliwy i ewentualnie przypraw (nie muszą być, ale jak ktoś lubi...)
Szamać. ;]
Misiak
pomidorow, no i jeszcze kurczak w curry
Najszybszy z najszybszych: zielony marynowany pieprz (3,- za słoiczek) lekko rozgniatasz łyżką, pierś solisz i prószysz rozgniecionym pieprzem, lekko rozbijasz (najlepiej przez foliowy worek), wrzucasz na patelnię spory kawałek masła, na to rozbite piersi, smażysz delikatnie kilka minut. Podajesz z ugotowanym ryżem (do miski z ryżem możesz włożyć kilka plasterków pomarańczy wraz ze skórką, przed podaniem je wyjmujesz). Nakładasz na talerze, rzucasz jakieś ozdóbki i gotowe.
usmaż w panierce
żeby nie było
w soku tylko marynujesz a potem kurczaka na patelnie na olej i następnie po podsmażeniu fix
Wszystkie fixy, vegety i inne syfy na bazie glutaminianu sodu są zabójcami smaku potraw. Prawda jest taka, że najlepsza jest prostota tak jak przepis Widzącego.
Możesz też zrobić smażone paski kurczaka z sosem szpinakowo-serowym.
Kroisz kurczaka w paski, marynujesz przez godzinke w curry, papryce słodkiej i pieprzu czosnkowym - smażysz do uzyskania lekko złocistego kuraka, ale nie może być zbyt usmażony bo będzie za suchy.
W misce przygotowujesz małe opakowanie śmietany 18%, wsypujesz 1-1,5 paczki sera Parmeggio (taki mocno zmielony) do tego jajko, troche pieprzu, troche soli.
Na patelni wrzucasz pół paczki mielonego szpinaku mrożonego, dorzucasz do smaku czonsku, troche soli.
Taką szpinakową paciaje wrzucasz do sosu, albo sos wlewasz na patelnie i podgrzewasz aż rozpuści się ser i uwolni cały smak.
Podawać z ryżem, makaronem - czym się chce.
Żeby wzbogacić sam smak ryżu, można też zrobić taki patent - do ugotowanego ryżu wkrajasz całego zielonego ogórka (kroisz go w kostkę), do tego troche pokrojonego ananasa. Zalewasz jakąś słodszą śmietaną i masz orzeźwiający i zadziwijąco pyszny dodatek.
Kurczaki, fajne przepisy. Powiem Wam, że brakuje mi jednak wątku kulinarnego. Ehhh :)
wiedeński kurier-> ale jakiej panierce? do czego? W oparciu na bułkę, płatki? Użyć jajka czy wody? :)
Ja dziś jadłem na obiad sałatkę cezara, czyli kurczak grillowany pokrojony w paski, do tego parmezan, sałata lodowa (w oryginale powinna być rzymska, ja nie przepadam), odrobina przyrumienionego boczku i grzanki. Na to wszystko sos - 1 ząbek czosnku, 1-2 łyżki majonezu (użyłem kieleckiego, po czasie mógłby być jakiś łagodniejszy), 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka octu winnego ew sok cytrynowy, 1 łyżeczka worcester i pieprz :)
No to moje sposoby na kurczaka.
jestem totalnym noobem w kuchni ale mojej narzeczonej smakuje moj kurczaczek :)
zakupy robie w biedronce, wiec podate ostentacyjne ceny.
składniki
warzywa na patelnie - 4zeta
pierś z kurczaka - 6-8 zeta
sos słodko-kwaśny - 3 zeta za słoik
przyprawy - ok 1,5 za staszetke wyjdzie jakies 5-10 zeta
przygotowanie
ciachamy miesko w kostke, doprawiamy ziolami (prowansalskie, wloskie czy jakie kto chce). do tego wyciskamy 1-2 zabki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, curry lub przyprawa do kurczaka i obowiazkowo lubczyk! :P
podlewamy lekko oliwą wcieramy przyprawy w mieso, najlepiej rekoma.
odstawiamy na jak najdłuzej do lodówki - im dłuzej tym lepiej (max 1 dzień)
rozgrzewamy troszke oliwy lub oleju na patelni wrzucamy warzywa, dusimy je jakies 20 minut na wolnym ogniu
w miedzyczasie smażymy nasze miesko, lekko, jakieś 5-8 minut i probujemy miesko. jak sie rozplywa w ustach jest dobre. jak nie - smazymy dalej.
gdy warzywka juz zmiekna doprawiamy je jak tylko chcemy. ja sam uzywam przyprawy do ziemniakow, kostki cebulowej, pieprz i troche soli (uwaga by nie przesolic).
gdy warzywa sa juz prawie gotowe dodajemy do nich nasze miesko, pozniej nasz sos slodko-kwasny idusimy jeszcze razem pare minut.
danie mozna podawac z ryżem lub bez.
i drugi przepis
składniki:
pierś z kurczaka
troche ziemniaków
pomidor
pare plasterków dobrej szyneczki (z tych drogich)
kilka plastrów sera gouda lub edamskiego
przyprawy
w pierś z kurczaka wcieramy nasze ulubione przyprawy - w moim przypadku ziola prowasanslaskie, lubczyk curry, sół i pieprz. skrapiamy to oliwą i odkladamy do lodówki na pare godzin.
obieramy pare ziemniaków, garnek z wodą, 1,5 lyzeczki soli i gotujemy.
nasze miesko nacinamy wzdłuz tak byu w każdej piersi powstała kieszonka. w nią wpychamy po 2-3 plasterki szynki, plasterek pomidora i kilka plasterków sera. powinna się z tego zrobić taka roladka.
uważamy by nie przesadzić z ilością by sie to nam nie rozwalilo na patelni.
przygotowujemy panierke. czyli jajko, bułka tarta. kazdą roladkę obtaczamy w bułce, w jajku znowu w bułce i na patelnie gdzie wczesniej grzejemy juz oliwę.
smazymy na wiekszym z minute a pozniej na baaaardzo wolnym ogniu. to juz trzeba robic na wyczucie - ale gdy zobaczymy ze serek zaczyna wyplywac znaczy ze powinno byc dobre.
teraz ziemniaki. gdy juz beda miekkie odcedzamy wode dodajemy lyzeczke maselka lub slodkiej smietany ubijamy.
podajemy z jakas salatka lub buraczkami lub ogorkami konserowymi.
smacznego! :)
Eee tam - ze smażonym do laski ?
Proponuje piersi z kurczaka w piekarniku:
- na kawalki folii aluminiowej kladziesz przyprawione piersi z kurczaka, na gorę każdej dajesz kawałek masła, zawijasz szczelnie każdą z osobana i do piekarnika na 30-45 minut - (musisz sprawdzac :) )
Potem wyjmujesz, rozpakowujesz - albo (jesli ladnie zapakowales w te folie) to podajesz do rozpakowania
Masełko daje fantastyczny, delikatny smak, mięso jest soczyste a na pewno nie przypalone.
Do tego ziemniaczki czy co tam chcesz.
Proste, nie upaprzesz sie, folie wyrzucasz.
Polecam (zdaje się, że niepierwszy raz) blog foodwishes.com. Jeszcze nie zawiodłem się żadnym z przepisów, których wypróbowałem.
Oto dwa razy piersi, które przygotowywałem niedawno (dodam, że od niedawna staram się ograniczać dania z piersi w kostkach - ot, takie jednogarnkowe potrawy, które jeszcze najlepiej je się łyżką, wydają się pójściem na łatwiznę). Oba nadają się do ryżu. A myślałeś o bagietce?
http://foodwishes.blogspot.com/2011/04/prick-your-tongue-with-chicken-piccata.html
http://foodwishes.blogspot.com/2010/07/rochesters-famous-chicken-french.html
W tym pierwszym wystarczy łyżka soku z cytryny.
Szaszłyki !!! A do tego sos na jogurcie czosnkowy z natką pietruszki
Zrób kotlety schabowe z piersi kurczaka.
spoiler start
xD
spoiler stop
1. Kurczak po meksykańsku
Składniki:
piersi/udka z kurczaka, im więcej tym lepiej. :>
2 puszki czerwonej fasoli
2 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
125ml czerwonego wytrawnego wina
2 cebule
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, po czym przysmażamy na złoto i chrupiąco i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w plastry wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, fasolę, wino oraz koncentrat. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i zalewamy udka. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku. Temperatura 180C
2. Nuggetsy z kurczaka + sos czosnkowy własnej roboty
pierś z kurczaka
1 jajko
bułka tarta
przyprawy (sól, pieprz czarny i ziołowy, delikat do mięs Knorr)
2 ząbki czosnku
sos:
2 ząbki czosnku
majonez
jogurt naturalny
ketchup
sól, pieprz czarny
koperek
Kuraka kroimy na kawałki, doprawiamy, nacieramy zgniecionym czosnkiem i odstawiamy na parę chwil. Następnie moczymy w jajkum obtaczamy i smażymy na wrzącym i dość głębokim oleju - co by chrupiące i zbyt tłuste nie były.
Sos: Mieszamy majonez, jogurt i ketchup w proporcjach 3/2/1 łyżka, następnie dodajemy 2 dosyć spore zgniecione ząbki czosnku, doprawiamy do smaku przyprawami i koperkiem.
3. Kurczak w pesto
piersi z kurczaka
sos pesto
oliwa z oliwek
pomidor bez skórki i pestek w plasterkach ok 1cm
ser mozzarella (dużo)
pieprz
sól
przygotowanie:
Filet, dzielimy, czyscimy itd, obsypujemy soczyscie pieprzem i troche solą. Po tym zabiegu smarujemy go sosem pesto po obu stronach - reszte zostawić, przyda się później. Skrapiamy oliwą brytfannę, wkładamy przygotowanego kuraka.
Nagrzewamy piekarnik do 200-220 st. Brytfanna ze zwlokami na 10 minut do piekarnika.
W tym czasie kroimy pomidory oraz mozzarelle (mniej więcej tak by po 2 sztuki każdego wchodzily na jedną przygotowaną pierś).
Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika i na kuroka układamy w/w ser i pomidorki.
Resztę sosu wkładamy do brytfanny (dopiero teraz, żeby był bardziej wyraźny).
Wszystko na kolejne 7-10 minut do piekarnika ( serek ma się rozpuścić, pierś dojść, a pimidorki wtopić).
Wyjmujemy delikatnie, resztą sosu powstałego z pesto, oliwy polewamy młode ziemniaczki.
Do tego polecam jakąś grecką lub włoską sałatke z oliwkami.
nJoy! :)
PS. Pewnie już po kolacji, ale może na przyszłość się przyda. :P
Dzięki Shifty-> kolacja dopiero jutro, bo z zagranicy cholerka się jedzie ponad 30 godzin :)
Murinio -- Co, we wzorowej, patriotycznej rodzince matka nie nauczyła gotować? No tak, tradycja zobowiązuje, pewnie ojciec miał zawsze pod nos michę, to i syn ma lewe rączki do pichcenia :)
tygyrsek-> zacząłem twój przepis wcielać w życie :D
Kurczak właśnie wylądował w mleczku. Zamiast marchwi i kiełków kupiłem mrożonki chińskie. które to w sobie mają.
eta: 5 hours