Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Przepisy na przyrządzenie piersi z kurczaka?

03.08.2011 13:36
Misiak
😊
1
Misiak
118
Pluszak

Przepisy na przyrządzenie piersi z kurczaka?

Witam,

Jako że wątek kulinarny upadł (niestety) jakiś czas temu. Poszukuję fajnego, wyjątkowego przepisu na coś z piersią kurczaka (bo to mam w lodówce). Nie może to być spaghetti.

Szykuję kolację na randkę, ale mam ograniczony budżet :) Piersi już mam, przyprawy także, podstawowe produkty też. Mam także fix-a na kurczaka w sosie ziołowo-serowym, ale niestety do makaronu a zależy mi bardziej na ryżu.

Coś ciekawego zaproponujecie?
Może być lasagnia z kurczaka? :)

Pozdrawiam
Misiak

03.08.2011 13:38
😊
2
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

ja ostatnio robilem z czerwona fasola, kukurydza, papryka chilli, takie meksykanskie danie na patelni

03.08.2011 13:41
Nazgrel
😁
3
odpowiedz
Nazgrel
201
tgn

Ja tam gotuje ryż w ziołach prowansalskich i czerwonej papryce, dorzucam pieczone piersi z kuraka pokrojone w kostke, do tego pół puszki kukurydzy i pomidora. Zalewam oliwą i mam szame do pracy na cały dzień. MASA :D

03.08.2011 13:41
Misiak
😊
4
odpowiedz
Misiak
118
Pluszak

valem-> na bazie pomidorów czy śmietany?

nazgrel-> ale gotujesz na początku ryż w ziołach, a resztę w drgim garnku czy robisz bardziej zupkę gdzie ryż gotuje się ze wszystkim?

03.08.2011 13:46
tygrysek
😜
5
odpowiedz
tygrysek
249
porywacz zwłok

fix do potraw chińskich ale wcześniej pokrojonego kurczaka utop na kilka godzin w mleczku kokosowym lub też syropie ananasowym (sok z brzoskwiń też pasuje, ale nie próbowałem). w kokosie będzie mniej słodkie mięso niż w ananasie ale oba rozwiązania są wyśmienite
a wszystko na ryż i jesteś mistrzem kulinarnym

żeby wszystko wyglądało poważniej i masz fundusz to dokup marchewkę i kiełki fasoli mun. marchewkę w cieniutkich paseczkach wrzucasz do sosu na 5 minut przed podaniem a kiełki przed samym podaniem

sprawdzone :) był seks

03.08.2011 13:46
👍
6
odpowiedz
zanonimizowany767769
4
Generał

Nie znam się za bardzo na gotowaniu, ale zrób z tym sosem, jest naprawdę spoko:
http://spec.pl/kulinaria/potrawy/jak-zrobic-sos-beszamelowy

03.08.2011 13:47
sajes
7
odpowiedz
sajes
87
Jagiellonia Bialystok

http://www.youtube.com/user/paei100 Poszukaj na tym kanale, gość ma masę świetnych przepisów.

03.08.2011 13:49
Misiak
😊
8
odpowiedz
Misiak
118
Pluszak

tygrysek-> dzięki :D O taki coś mi chodziło :D Chyba to spróbuję :) Po prostu moja Pani zjeżdża po 5 tygodniach nieobecności i chcę ją zaskoczyć :)

03.08.2011 13:51
QamilekQ
😁
9
odpowiedz
QamilekQ
106
Wisła Kraków
03.08.2011 13:52
Nazgrel
😊
10
odpowiedz
Nazgrel
201
tgn

Misiak -> Właśnie jak tylko wleję wodę do garnka to leję do niej oliwy, solę i dorzucam przypraw - powstaje taki niby rosołek - jak ryż się w tym ugotuje to przesiąka smakiem przypraw i jest dużo lepszy niż normalny tylko z solą. A potem odcedzony ryż wrzucam do pojemnika, na to kurak i warzywa, mieszam, zalewam oliwą, mieszam, do lodówki na noc a potem tylko podgrzać i można wcinać.

03.08.2011 14:04
👍
11
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend

Sałata lodowa - 1główka
Fasolka czerwona - 1 puszka (bynajmniej nie jakiś Heinz w sosie)
Kukurydza - 1 puszka

ewentualnie do tego 1 puszka ananasa w kostce, ale można się bez niego obyć.

Kuraka ugotować i podziabać na kawałki łatwe do połknięcia (nie rozbabrać jednak mięsa na drobiny, bo będzie wyglądało obleśnie).
Sałatę podziabać ręką na kawałki.
Wrzucić to wszystko do dużej michy wraz z fasolką i kukurydzą i pomieszać.
Dodać trochę oliwy i ewentualnie przypraw (nie muszą być, ale jak ktoś lubi...)

Szamać. ;]

03.08.2011 14:07
😊
12
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

Misiak

pomidorow, no i jeszcze kurczak w curry

03.08.2011 14:13
Widzący
👍
13
odpowiedz
Widzący
247
Legend

Najszybszy z najszybszych: zielony marynowany pieprz (3,- za słoiczek) lekko rozgniatasz łyżką, pierś solisz i prószysz rozgniecionym pieprzem, lekko rozbijasz (najlepiej przez foliowy worek), wrzucasz na patelnię spory kawałek masła, na to rozbite piersi, smażysz delikatnie kilka minut. Podajesz z ugotowanym ryżem (do miski z ryżem możesz włożyć kilka plasterków pomarańczy wraz ze skórką, przed podaniem je wyjmujesz). Nakładasz na talerze, rzucasz jakieś ozdóbki i gotowe.

03.08.2011 14:14
14
odpowiedz
zanonimizowany782436
2
Generał

usmaż w panierce

03.08.2011 14:30
tygrysek
😉
15
odpowiedz
tygrysek
249
porywacz zwłok

żeby nie było
w soku tylko marynujesz a potem kurczaka na patelnie na olej i następnie po podsmażeniu fix

03.08.2011 14:30
tygrysek
👍
16
odpowiedz
tygrysek
249
porywacz zwłok

a, i przygotuj się na pryskanie więc głęboka patelka z przykrywką

03.08.2011 14:40
DarkStar
17
odpowiedz
DarkStar
175
magister inzynier

Wszystkie fixy, vegety i inne syfy na bazie glutaminianu sodu są zabójcami smaku potraw. Prawda jest taka, że najlepsza jest prostota tak jak przepis Widzącego.

03.08.2011 14:45
kaies
👍
18
odpowiedz
kaies
84
Ignacjusz

Możesz też zrobić smażone paski kurczaka z sosem szpinakowo-serowym.

Kroisz kurczaka w paski, marynujesz przez godzinke w curry, papryce słodkiej i pieprzu czosnkowym - smażysz do uzyskania lekko złocistego kuraka, ale nie może być zbyt usmażony bo będzie za suchy.
W misce przygotowujesz małe opakowanie śmietany 18%, wsypujesz 1-1,5 paczki sera Parmeggio (taki mocno zmielony) do tego jajko, troche pieprzu, troche soli.
Na patelni wrzucasz pół paczki mielonego szpinaku mrożonego, dorzucasz do smaku czonsku, troche soli.
Taką szpinakową paciaje wrzucasz do sosu, albo sos wlewasz na patelnie i podgrzewasz aż rozpuści się ser i uwolni cały smak.
Podawać z ryżem, makaronem - czym się chce.

Żeby wzbogacić sam smak ryżu, można też zrobić taki patent - do ugotowanego ryżu wkrajasz całego zielonego ogórka (kroisz go w kostkę), do tego troche pokrojonego ananasa. Zalewasz jakąś słodszą śmietaną i masz orzeźwiający i zadziwijąco pyszny dodatek.

03.08.2011 15:28
Misiak
😊
19
odpowiedz
Misiak
118
Pluszak

Kurczaki, fajne przepisy. Powiem Wam, że brakuje mi jednak wątku kulinarnego. Ehhh :)

wiedeński kurier-> ale jakiej panierce? do czego? W oparciu na bułkę, płatki? Użyć jajka czy wody? :)

03.08.2011 15:39
20
odpowiedz
zanonimizowany543063
38
Generał

Ja dziś jadłem na obiad sałatkę cezara, czyli kurczak grillowany pokrojony w paski, do tego parmezan, sałata lodowa (w oryginale powinna być rzymska, ja nie przepadam), odrobina przyrumienionego boczku i grzanki. Na to wszystko sos - 1 ząbek czosnku, 1-2 łyżki majonezu (użyłem kieleckiego, po czasie mógłby być jakiś łagodniejszy), 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka octu winnego ew sok cytrynowy, 1 łyżeczka worcester i pieprz :)

03.08.2011 15:48
Will Barrows
21
odpowiedz
Will Barrows
115
Senator

kurczak z sosem z twarogu + bialka jajek

03.08.2011 19:15
Misiak
22
odpowiedz
Misiak
118
Pluszak

up

03.08.2011 19:47
kapciu
23
odpowiedz
kapciu
195
kapciem

No to moje sposoby na kurczaka.
jestem totalnym noobem w kuchni ale mojej narzeczonej smakuje moj kurczaczek :)

zakupy robie w biedronce, wiec podate ostentacyjne ceny.
składniki
warzywa na patelnie - 4zeta
pierś z kurczaka - 6-8 zeta
sos słodko-kwaśny - 3 zeta za słoik
przyprawy - ok 1,5 za staszetke wyjdzie jakies 5-10 zeta

przygotowanie
ciachamy miesko w kostke, doprawiamy ziolami (prowansalskie, wloskie czy jakie kto chce). do tego wyciskamy 1-2 zabki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, curry lub przyprawa do kurczaka i obowiazkowo lubczyk! :P
podlewamy lekko oliwą wcieramy przyprawy w mieso, najlepiej rekoma.

odstawiamy na jak najdłuzej do lodówki - im dłuzej tym lepiej (max 1 dzień)

rozgrzewamy troszke oliwy lub oleju na patelni wrzucamy warzywa, dusimy je jakies 20 minut na wolnym ogniu
w miedzyczasie smażymy nasze miesko, lekko, jakieś 5-8 minut i probujemy miesko. jak sie rozplywa w ustach jest dobre. jak nie - smazymy dalej.

gdy warzywka juz zmiekna doprawiamy je jak tylko chcemy. ja sam uzywam przyprawy do ziemniakow, kostki cebulowej, pieprz i troche soli (uwaga by nie przesolic).
gdy warzywa sa juz prawie gotowe dodajemy do nich nasze miesko, pozniej nasz sos slodko-kwasny idusimy jeszcze razem pare minut.

danie mozna podawac z ryżem lub bez.

03.08.2011 19:59
kapciu
24
odpowiedz
kapciu
195
kapciem

i drugi przepis

składniki:
pierś z kurczaka
troche ziemniaków
pomidor
pare plasterków dobrej szyneczki (z tych drogich)
kilka plastrów sera gouda lub edamskiego
przyprawy

w pierś z kurczaka wcieramy nasze ulubione przyprawy - w moim przypadku ziola prowasanslaskie, lubczyk curry, sół i pieprz. skrapiamy to oliwą i odkladamy do lodówki na pare godzin.
obieramy pare ziemniaków, garnek z wodą, 1,5 lyzeczki soli i gotujemy.

nasze miesko nacinamy wzdłuz tak byu w każdej piersi powstała kieszonka. w nią wpychamy po 2-3 plasterki szynki, plasterek pomidora i kilka plasterków sera. powinna się z tego zrobić taka roladka.
uważamy by nie przesadzić z ilością by sie to nam nie rozwalilo na patelni.
przygotowujemy panierke. czyli jajko, bułka tarta. kazdą roladkę obtaczamy w bułce, w jajku znowu w bułce i na patelnie gdzie wczesniej grzejemy juz oliwę.
smazymy na wiekszym z minute a pozniej na baaaardzo wolnym ogniu. to juz trzeba robic na wyczucie - ale gdy zobaczymy ze serek zaczyna wyplywac znaczy ze powinno byc dobre.
teraz ziemniaki. gdy juz beda miekkie odcedzamy wode dodajemy lyzeczke maselka lub slodkiej smietany ubijamy.

podajemy z jakas salatka lub buraczkami lub ogorkami konserowymi.

smacznego! :)

03.08.2011 20:15
👍
25
odpowiedz
YogiYogi
127
Generał

Eee tam - ze smażonym do laski ?

Proponuje piersi z kurczaka w piekarniku:
- na kawalki folii aluminiowej kladziesz przyprawione piersi z kurczaka, na gorę każdej dajesz kawałek masła, zawijasz szczelnie każdą z osobana i do piekarnika na 30-45 minut - (musisz sprawdzac :) )

Potem wyjmujesz, rozpakowujesz - albo (jesli ladnie zapakowales w te folie) to podajesz do rozpakowania
Masełko daje fantastyczny, delikatny smak, mięso jest soczyste a na pewno nie przypalone.
Do tego ziemniaczki czy co tam chcesz.
Proste, nie upaprzesz sie, folie wyrzucasz.

03.08.2011 21:16
tmk13
👍
26
odpowiedz
tmk13
259
Generał

Polecam (zdaje się, że niepierwszy raz) blog foodwishes.com. Jeszcze nie zawiodłem się żadnym z przepisów, których wypróbowałem.

Oto dwa razy piersi, które przygotowywałem niedawno (dodam, że od niedawna staram się ograniczać dania z piersi w kostkach - ot, takie jednogarnkowe potrawy, które jeszcze najlepiej je się łyżką, wydają się pójściem na łatwiznę). Oba nadają się do ryżu. A myślałeś o bagietce?

http://foodwishes.blogspot.com/2011/04/prick-your-tongue-with-chicken-piccata.html
http://foodwishes.blogspot.com/2010/07/rochesters-famous-chicken-french.html

W tym pierwszym wystarczy łyżka soku z cytryny.

03.08.2011 21:30
27
odpowiedz
gandalf2007
78
Generał

Szaszłyki !!! A do tego sos na jogurcie czosnkowy z natką pietruszki

03.08.2011 21:59
📄
28
odpowiedz
zanonimizowany620918
22
Generał

Zrób kotlety schabowe z piersi kurczaka.

spoiler start


xD

spoiler stop

03.08.2011 22:20
Shifty.
29
odpowiedz
Shifty.
72
The North Pole

1. Kurczak po meksykańsku

Składniki:
piersi/udka z kurczaka, im więcej tym lepiej. :>
2 puszki czerwonej fasoli
2 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
125ml czerwonego wytrawnego wina
2 cebule
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej

Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, po czym przysmażamy na złoto i chrupiąco i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w plastry wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, fasolę, wino oraz koncentrat. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i zalewamy udka. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku. Temperatura 180C

2. Nuggetsy z kurczaka + sos czosnkowy własnej roboty

pierś z kurczaka
1 jajko
bułka tarta
przyprawy (sól, pieprz czarny i ziołowy, delikat do mięs Knorr)
2 ząbki czosnku

sos:
2 ząbki czosnku
majonez
jogurt naturalny
ketchup
sól, pieprz czarny
koperek

Kuraka kroimy na kawałki, doprawiamy, nacieramy zgniecionym czosnkiem i odstawiamy na parę chwil. Następnie moczymy w jajkum obtaczamy i smażymy na wrzącym i dość głębokim oleju - co by chrupiące i zbyt tłuste nie były.

Sos: Mieszamy majonez, jogurt i ketchup w proporcjach 3/2/1 łyżka, następnie dodajemy 2 dosyć spore zgniecione ząbki czosnku, doprawiamy do smaku przyprawami i koperkiem.

3. Kurczak w pesto

piersi z kurczaka
sos pesto
oliwa z oliwek
pomidor bez skórki i pestek w plasterkach ok 1cm
ser mozzarella (dużo)
pieprz
sól

przygotowanie:

Filet, dzielimy, czyscimy itd, obsypujemy soczyscie pieprzem i troche solą. Po tym zabiegu smarujemy go sosem pesto po obu stronach - reszte zostawić, przyda się później. Skrapiamy oliwą brytfannę, wkładamy przygotowanego kuraka.
Nagrzewamy piekarnik do 200-220 st. Brytfanna ze zwlokami na 10 minut do piekarnika.
W tym czasie kroimy pomidory oraz mozzarelle (mniej więcej tak by po 2 sztuki każdego wchodzily na jedną przygotowaną pierś).
Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika i na kuroka układamy w/w ser i pomidorki.
Resztę sosu wkładamy do brytfanny (dopiero teraz, żeby był bardziej wyraźny).
Wszystko na kolejne 7-10 minut do piekarnika ( serek ma się rozpuścić, pierś dojść, a pimidorki wtopić).
Wyjmujemy delikatnie, resztą sosu powstałego z pesto, oliwy polewamy młode ziemniaczki.

Do tego polecam jakąś grecką lub włoską sałatke z oliwkami.

nJoy! :)

PS. Pewnie już po kolacji, ale może na przyszłość się przyda. :P

03.08.2011 22:26
Misiak
😊
30
odpowiedz
Misiak
118
Pluszak

Dzięki Shifty-> kolacja dopiero jutro, bo z zagranicy cholerka się jedzie ponad 30 godzin :)

03.08.2011 22:52
31
odpowiedz
Lookash
155
Legend

Murinio -- Co, we wzorowej, patriotycznej rodzince matka nie nauczyła gotować? No tak, tradycja zobowiązuje, pewnie ojciec miał zawsze pod nos michę, to i syn ma lewe rączki do pichcenia :)

04.08.2011 16:25
Misiak
😊
32
odpowiedz
Misiak
118
Pluszak

tygyrsek-> zacząłem twój przepis wcielać w życie :D

Kurczak właśnie wylądował w mleczku. Zamiast marchwi i kiełków kupiłem mrożonki chińskie. które to w sobie mają.

eta: 5 hours

Forum: Przepisy na przyrządzenie piersi z kurczaka?