bo moje sa **ujowe niezbyt chude i sie lamią
to dodaj proszku do pieczenia
a najlepiej maślanki trochę do mleka i proszku do pieczenia
w tedy nie będą cienkie
ps
proporcje z tego co pamiętam powinny być pół na pół mleko/mąka
W internecie jest 1000 przepisów i komentarzy do nich
a i jak ciasto ma odstać pół godziny to ma odstać
Na litr mleka 2 jajka, mąki tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany, mity o odstaniu ciasta, odstawić na bok. Sól i cukier do smaku.
Kluczem do wszystkiego jest dobra patelnia, musi być płaska jak...patelnia, super jak jest teflonowa, świetne są też cienkie płytkie stalowe patelnie a nawet aluminiowe, nie palić pod patelnią super ognia, rozgrzać i zmniejszyć ogień, do natłuszczania najlepszy jest kawałek słoniny na widelcu, ale można też polewać olejem, tyle że dobrze zlać nadmiar do jakiegoś naczynia. Potem można nim znowu natłuścić patelnię. Po pierwszych dwóch naleśnikach, można ogarnąć już jaki płomień trzeba trzymać pod patelnią i ile ciasta na nią wylewać.
Polecam bliny.
Bliny - składniki:
25 dag mąki pszennej25 dag mąki gryczanej
3 szklanki mleka
8 dag masła
3 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
2 jaja
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia
Dodatki (do wyboru):
słoiczek kawioru
półtorej szklanki gęstej kwaśnej śmietany
15 dag stopionego masła
tubkę pasty kawiorowej
20 dag wędzonego łososia w cienkich plasterkach
4 jaja
3-4 filety z matiasa
2 słoiczki anchois
2 cebule
2 cytryny
szczypiorek
Drożdże włóż do ogrzanego kubka, wsyp łyżeczkę cukru i chwilkę ucieraj łyżką. Dodaj 2-3 łyżki przesianej mąki pszennej i cały czas mieszając, dolewaj po odrobinie ciepłego mleka. Wystarczy kilka łyżek. Mieszaj i rozcieraj łyżką ewentualne grudki tak, by rozczyn był idealnie gładki i uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Przykryj kubek ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce. Przesiej oba rodzaje mąki do dużej miski lub garnka, wsyp troszkę soli i wymieszaj. Jaja rozbij nad półlitrowym kubkiem - spłyną do niego białka, a żółtka przełóż do mniejszego kubeczka i utrzyj z resztą cukru. Na lekko rozgrzanej patelni roztop masło. Odczekaj jeszcze parę chwil i sprawdź, czy rozczyn już dojrzał. Jeśli tak właśnie jest, przelej go do miski z mąką. Zanim zaczniesz dodawać pozostałe składniki, upewnij się, czy nie są za chłodne. Drewnianą łyżką wymieszaj starannie mąkę z rozczynem, dodaj żółtka, ciepłe masło i cały czas mieszając, powoli wlewaj podgrzane mleko. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolite, gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.Teraz przykryj miskę czystą lnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu, żeby ciasto wyrosło. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, zamieszaj je delikatnie. Ubij z białek sztywną pianę, a potem drewnianą łyżką bardzo uważnie i starannie wymieszaj ją z ciastem. Posmaruj patelnię sklarowanym masłem lub olejem i postaw na średnim ogniu. Gdy się mocno rozgrzeje, wlej na nią dwie łyżki ciasta i rozsmaruj je łyżką po całym dnie patelenki. Po chwili, gdy spód lekko się zrumieni, a na wierzchu pokażą się pęcherzyki, podważ placek drewnianą łopatką lub widelcem, przewróć i usmaż z drugiej strony. Gotowy przełóż do nagrzanego ceramicznego naczynia lub na talerz, a na patelnię wlej trochę tłuszczu i po chwili rozsmaruj kolejną porcję ciasta. Z tej ilości ciasta wyjdzie ci około 30 placuszków o średnicy 12 cm. Usmażone układaj w stertkę, jeden na drugim, i trzymaj w cieple.
[5] ---> Dzięki mi też się przyda dobry przepis na naleśniki. Przetestuje to co napisałeś.
Żadnej wody, tylko mleko.
Dla puszystości koniecznie oddzielić białko i je dobrze ubić i dodać przed smażeniem.
pewnie ciasto masz za gęste więc wychodzą grube i się łamią
jeśli chodzi o przepis to chyba nie ma prostszego, mąka, jajka, mleko i mieszamy, grunt to dobrać proporcje tak żeby ciasto było rzadkie i polecam smażyć na odrobinie masła :)
Dodaj sobie do mleka wody mineralnej, tylko niestety nie pamiętam w jakiej ilości. No i dobrze jak byś miał słoninę do smażenia.
Zawsze możesz obtoczyć jajkiem i bułką tartą.
2 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli i cukru
mąka pszenna tortowa (dodawać tak aby ciasto nie było za geste w moim przypadku to rzadkie ciasto robię :))
Olej na patelnie, ale kilka kropel aby nie pływało w oleju :)
mleko, maka , jajko, wlej mleko, wsyp make, wbij jajko i mieszaj, jak za rzadkie dodaj maki, jak za geste mleka, dobrze wymieszaj i gotowe.