Witam, posiadam tablet Asus MeMo Pad 10 (ME102A) - Wersja 8GB z androidem 4.2.2
Mam pewną prośbę, poda mi ktoś jak ja mam do jasnej ciasnej przenieść apki z wewnętrznej pamięci na Micro SD, lub żeby aplikacje instalowały się same na Micro SD?!
Próbowałem już z tym jakimś SDK Android ale coś nie działa. Rootować też nie chce bo po tym podobno gwarancja jest nie ważna. Pomoże mi ktoś? Na samym tablecie mam wbudowane 8GB z czego i tak jest dostępne 4,59GB. I to ledwo mieści kilka lepszych gierek takich jak Asphalt 8, TWD itp.
Zainstaluj sobie program Explorer (pewnie będzie w sklepie play) i z jego pomocą przenoś programy, gry i co tam jeszcze chcesz. Ja go używam cały czas i nie mam żadnych problemów.
Ustawiania > Aplikacje > Na karcie SD.
Tam masz wszystkie apki, które da się przenieść na kartę.
Nie przeniesiesz aplikacji na micro SD bez zrobienia roota.Nie da się bo jest poblokowane systemowo.A przynajmniej ja nie znam sposobu jak można to zrobić;być może czegoś nie wiem.Tableta nie mam ale mam smartfona i jest to samo.Na karcie pamięci jedynie zdjęcia,muzyka i jakieś filmy.Aplikacje i gry instalujesz tylko w pamięci wewnętrznej urządzenia.Czyli jak masz 8 GB z czego połowe zajmuje system to do dyspozycji zostaje tylko około 4 GB.
Producenci robią to po to żeby naciągać ludzi na kupowanie coraz to lepszych i droższych sprzętów z większą pamięcią własną.Bo gdyby było inaczej kupiłbyś karte 64 GB i na niej instalował wszystko.A tak się nie da.Chcesz mieć dużo pamięci na gry i aplikacje?Musisz wywalić pieniądze na smartfon/tablet z wyższej półki co za tym idzie w odpowiednio wysokiej cenie.A sama karta pamięci jest tania tak więc co to dla nich za biznes?Żaden.Po to właśnie jest poblokowane.Z kolei jak zrobisz roota i w razie problemów oddasz do serwisu i zobaczą że grzebałeś w systemie to gwarancja staje się nieważna.Także jedynie wyjśćie to albo zadowolić się tym co jest dostępne albo kupić np.Galaxy s4 lub s5 i wtedy będziesz miał odpowiednio dużo miejsca na wszystko ale też i za odpowiednią cene.W sensie odpowiednio wyższą.
>>> luki431
Od ktorejs wersji Androida mozliwe jest przenoszenie aplikacji/gier na karte. Wtedy spora czesc danych jest na karcie, a mniejsza czesc w pamieci wewnetrznej. Nie da sie tak przeniesc aplikacji systemowych albo dzialajacych w tle jako uslugi, ale gry spokojnie 'przechodza' ;)
Okej dzięki bizon i luki431, jeżeli ta apka co mówi bizon nie zadziała, po czytam i zrobię tego roota :D
@up podobno dało się we wcześniejszych wersjach ja jak wejdę w Ustawienia>>Aplikacje to nic nie mam oprócz aplikacji, klikam na jedna z appek i tam nie ma Przenieś na SD a kiedyś podobno było ;p
Apka działa u mnie na Anroidzie 4.1.0 i wszystko fajnie ale przez pierwszy tydzień posiadania tabletu musiałem się nauczyć jak się przenosi pliki bo tam trzeba chyba coś zaznaczyć i w tedy przytrzymać na ty pliku i tam się takie menu pojawi czy jakoś tak....nie wiem nie pamiętam już :)
Ja mam KitKata, więc nowszego androida mieć nie mogę a przenoszenie aplikacji jest.