Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Przenoszenie aplikacji na Micro SD

21.04.2014 15:35
😱
1
Grubcio763
19
Ocalały z Pustki

Przenoszenie aplikacji na Micro SD

Witam, posiadam tablet Asus MeMo Pad 10 (ME102A) - Wersja 8GB z androidem 4.2.2
Mam pewną prośbę, poda mi ktoś jak ja mam do jasnej ciasnej przenieść apki z wewnętrznej pamięci na Micro SD, lub żeby aplikacje instalowały się same na Micro SD?!
Próbowałem już z tym jakimś SDK Android ale coś nie działa. Rootować też nie chce bo po tym podobno gwarancja jest nie ważna. Pomoże mi ktoś? Na samym tablecie mam wbudowane 8GB z czego i tak jest dostępne 4,59GB. I to ledwo mieści kilka lepszych gierek takich jak Asphalt 8, TWD itp.

21.04.2014 15:37
👍
2
odpowiedz
zanonimizowany956494
25
Legend

Zainstaluj sobie program Explorer (pewnie będzie w sklepie play) i z jego pomocą przenoś programy, gry i co tam jeszcze chcesz. Ja go używam cały czas i nie mam żadnych problemów.

21.04.2014 16:04
bisfhcrew
3
odpowiedz
bisfhcrew
173
oversteer
Image

Ustawiania > Aplikacje > Na karcie SD.
Tam masz wszystkie apki, które da się przenieść na kartę.

21.04.2014 16:12
luki431
4
odpowiedz
luki431
174
Love Hurts

Nie przeniesiesz aplikacji na micro SD bez zrobienia roota.Nie da się bo jest poblokowane systemowo.A przynajmniej ja nie znam sposobu jak można to zrobić;być może czegoś nie wiem.Tableta nie mam ale mam smartfona i jest to samo.Na karcie pamięci jedynie zdjęcia,muzyka i jakieś filmy.Aplikacje i gry instalujesz tylko w pamięci wewnętrznej urządzenia.Czyli jak masz 8 GB z czego połowe zajmuje system to do dyspozycji zostaje tylko około 4 GB.
Producenci robią to po to żeby naciągać ludzi na kupowanie coraz to lepszych i droższych sprzętów z większą pamięcią własną.Bo gdyby było inaczej kupiłbyś karte 64 GB i na niej instalował wszystko.A tak się nie da.Chcesz mieć dużo pamięci na gry i aplikacje?Musisz wywalić pieniądze na smartfon/tablet z wyższej półki co za tym idzie w odpowiednio wysokiej cenie.A sama karta pamięci jest tania tak więc co to dla nich za biznes?Żaden.Po to właśnie jest poblokowane.Z kolei jak zrobisz roota i w razie problemów oddasz do serwisu i zobaczą że grzebałeś w systemie to gwarancja staje się nieważna.Także jedynie wyjśćie to albo zadowolić się tym co jest dostępne albo kupić np.Galaxy s4 lub s5 i wtedy będziesz miał odpowiednio dużo miejsca na wszystko ale też i za odpowiednią cene.W sensie odpowiednio wyższą.

21.04.2014 16:18
5
odpowiedz
Piotrek.K
203
... broken ...

>>> luki431
Od ktorejs wersji Androida mozliwe jest przenoszenie aplikacji/gier na karte. Wtedy spora czesc danych jest na karcie, a mniejsza czesc w pamieci wewnetrznej. Nie da sie tak przeniesc aplikacji systemowych albo dzialajacych w tle jako uslugi, ale gry spokojnie 'przechodza' ;)

21.04.2014 16:18
6
odpowiedz
Grubcio763
19
Ocalały z Pustki

Okej dzięki bizon i luki431, jeżeli ta apka co mówi bizon nie zadziała, po czytam i zrobię tego roota :D
@up podobno dało się we wcześniejszych wersjach ja jak wejdę w Ustawienia>>Aplikacje to nic nie mam oprócz aplikacji, klikam na jedna z appek i tam nie ma Przenieś na SD a kiedyś podobno było ;p

21.04.2014 16:24
7
odpowiedz
zanonimizowany956494
25
Legend

Apka działa u mnie na Anroidzie 4.1.0 i wszystko fajnie ale przez pierwszy tydzień posiadania tabletu musiałem się nauczyć jak się przenosi pliki bo tam trzeba chyba coś zaznaczyć i w tedy przytrzymać na ty pliku i tam się takie menu pojawi czy jakoś tak....nie wiem nie pamiętam już :)

21.04.2014 20:24
bisfhcrew
8
odpowiedz
bisfhcrew
173
oversteer

Ja mam KitKata, więc nowszego androida mieć nie mogę a przenoszenie aplikacji jest.

Forum: Przenoszenie aplikacji na Micro SD