Próbował ktoś z was tego? Na pewno w czymś jest haczyk.
Ktoś wie? :S
Nie ma haczyków...
Ale po co używać programów?
Przecież program "państwowy" robi to samo, i od razu wysyła i potwierdza złożenie zeznania.
Jak wyżej..
e-Deklaracje, polecam.. Czwarty rok już będę się przy jego pomocy rozliczał :)
Haczyk taki, że w większości tego typu programów nie można zmienić z góry narzuconego numeru KRS fundacji, na rzecz której przekazuje się 1% swojego podatku.
Nieważne ...
Jeszcze nigdy nie rozliczałem PITu przez internet. Na czym to w skrócie polega i jaka jest różnica?
Oczywiście nie chodzi mi o samo wysyłanie tylko cały proces, włącznie z rozliczeniem
A, musisz wpisać dochód (albo przychód? Już nie pamiętam dokładnie..) z roku poprzedniego, w celu weryfikacji..
Jeśli się pomylisz, system niemalże od razu odeśle informację zwrotną o pomyłce i będziesz mógł dokonać poprawki (taa, raz mi się przytrafiło..)
Asdasdad caly program prowadzi Cie za raczke przez caly proces rozliczania sie, wiec nie ma sie czym martwic :)
ehhh xd
Ale przecież nie ma problemu z tym KRS
możesz się rozliczyć programem a potem to wszystko wpisać do "papierowego" rozliczenia i git
Jak to nie ma problemu jak większość ludzi w ogóle na to nie patrzy :).
Na tej samej zasadzie tegoroczne zmiany w VAT mają zwięszyć wpływy z podatku - W niektórych przypadkach przy niezapłaconej fakturze podatnik MA PRAWO zmniejszyć podatek należny, ale kupujący MA OBOWIĄZEK zmniejszyć podatek naliczony do odliczenia.
Różnica wynikająca z tego że ludzie nie zrobią korekty zmniejszającej VAT który muszą zapłacić ( a jest ich wbrew pozorom większość) to czysty zysk dla państwa. A tym 1% nie przejmuje się prawie nikt, jeśli jest coś wpisane to ok, nieważne co, a jeśli nie to też ok.
Dobra, wszystko mam, wiem i rozumiem :)
Serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Od czasu kiedy obywatele mogą sami przekazać 1% podatku, jak grzyby po deszczu wyrosło wiele fundacji, z których są też niestety i nieuczciwe, które działają pod przykrywką i piorą brudne pieniądze. Dlatego lepiej sprawdzić komu chcemy przekazać pieniądze i samemu zdecydować, niż dawać je pierwszej lepszej, która udostępnia program do rozliczania.