Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Produkcja,software,sprzęt...muzyka.Czyli produkujący DJ część 1

17.02.2011 08:24
ch18
👍
1
ch18
72
DJ
Image

Produkcja,software,sprzęt...muzyka.Czyli produkujący DJ część 1

Didżej lub DJ, dyskdżokej (ang. Disc Jockey – Dee Jay) – osoba zajmująca się dobieraniem oraz odtwarzaniem i miksowaniem muzyki na żywo, w celu rozbawienia publiczności. DJ najczęściej stara się stworzyć płynność muzyczną w swoim występie, łącząc ze sobą różne utwory muzyczne, a nawet dodając efekty dźwiękowe, sample, utwory typu acapella. DJe turntabliści posługują sie także skreczem.

MIDI skrót od Musical Instrument Digital Interface – system (interfejs, oprogramowanie i zestaw komend) służący do przekazywania informacji pomiędzy elektronicznymi instrumentami muzycznymi.

Przydatne strony:
www.ftb.pl
www.djshop.pl
www.itunes.com
www.beatport.com
http://www.djmag.pl/

Wątek dopiero co powstaję więc proszę o dalsze uwagii dotyczące wstępniaka.Zapraszam do dyskusji:)

Co myślicie o Pioneer djm600??Gdyż zastanawiam się nad jego kupnem

17.02.2011 17:25
ch18
😊
2
odpowiedz
ch18
72
DJ

Tutaj macie video poradniki o produkcji w abletonie:)

17.02.2011 17:49
3
odpowiedz
zanonimizowany531845
37
Generał

DJ nie zawsze produkuje muzykę tak jak producent, więc powinno się zmienić tytuł :p Proponuje "DJing i Produkcja muzyki". Można też dodać listę stałych bywalców z linkami do myspace'ów itp. Przydałby się też regulamin, w którym koniecznie znalazłby się punkt: "Nie krytykujemy nikogo ze względu na gatunek muzyczny, jaki tworzy". Chociaż to się wydaje logiczne..

Ja na razie się niczym nie pochwalę, bo jestem zbyt krytycznie nastawiony do swojej twórczości i udostępnię coś dopiero wtedy, gdy uznam, że mi się podoba.

17.02.2011 17:53
ch18
4
odpowiedz
ch18
72
DJ

Ok wszystko zrobię tylko w następnej części lub jutro jak wykupię abonament.Ja także narazie nie mam zbyt bogatej twórczości gdyż skupiam się na tworzeniu setów:))

17.02.2011 20:28
ch18
5
odpowiedz
ch18
72
DJ

Chłopaki co myślicie o djm 600??Czy jest wart swojej ceny??

28.03.2011 18:52
6
odpowiedz
zanonimizowany560752
43
Generał

szkoda , że temat nie żyje : )

ja mam takie pytanie czy sama klawiatura sterująca starczy, żeby pograć sobie na żywo? tzn żeby nie było opóźnień? czy trzeba dokupić jakaś droga karte zewnętrzna (mam laptopa z karta zintegrowana)

28.03.2011 22:41
7
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend

O jaki temat. ;]

Salado >>> Ale jaka "klawiatura sterująca"?
O czym Ty niby?
Chodzi Tobie o klawiaturę polifoniczną midi czy didżejski kontroler?

To pierwsze cholernie przydatne przy produkcji muzyki, obsługa DAWów wszelakich, syntezatorów i innych VSTi wygodna wtedy jak cholera.
To drugie też przydatne i jeśli mówiąc "granie na żywo" masz na myśli klub, to o ile takowy sam nie posiada odpowiedniego miksera/kontrolera, no to wiadome że nie da rady zbytnio grać obsługując się tylko laptopem. Nie te czasy, bo pamiętam imprezy z graniem na żywo nawet z Amigi. ;)

29.03.2011 15:43
8
odpowiedz
zanonimizowany531845
37
Generał

[7] Z samym kontrolerem i kartą też się da coś zagrać na żywo. Obejrzyj sobie występy np. Daedelusa.

Klawiatura sterująca nie koniecznie musi być syntezatorem z wyjściem midi. Są klawiatury sterujące, które same z siebie nie wydają żadnego dźwięku i przystosowane są jedynie do pracy z komputerem. np Akai Lpk czy CME M-Key

29.03.2011 16:08
9
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend
Image

Gmp3 >>> Przecież napisałem dokładnie do czego służy klawiatura midi i bynajmniej nie do "bycia syntezatorem" a do jego obsługi. Na screenie masz syntezator i teraz powiedz czy lepiej go się obsługuje edytorem klawiatury, klawiaturą komputera czy jednak klawiaturą midi? I o to mi chodziło szerloku, a nie o "klawiaturę nie wydającą żadnego dźwięku samą przez się". ;)

Pewnie że można grać nawet i mając tylko organki w łapach.
Jednak do wygody grania jako DJ, kontroler lub mikser jest niezbędny tak samo jak jakieś źródło dźwięku, które ułatwia manipulację utworem. W praktyce wystarczy nawet jakiś koślawy behringer BCD za 200zł i laptop z wgranym nawet Virtual DJ'em...

29.03.2011 17:18
😜
10
odpowiedz
zanonimizowany531845
37
Generał
Image

Mówiąc syntezator miałem na myśli urządzenie tego typu ->
A takie urządzenie zazwyczaj można podczepić do komputera poprzez midi i wtedy służy za klawiaturę sterującą.

Zresztą jak inaczej według ciebie klawiatura midi może być polifoniczna? Skoro sam piszesz, że jest jedynie do obsługi VSTi?

Forum: Produkcja,software,sprzęt...muzyka.Czyli produkujący DJ część 1