Ostatnie wątki na forum trochę mnie skłoniły do refleksji czy nie zmienić sobie swojego już trochę wysłużonego procka i5 6500. I tak sobie szukałem i w sumie sam nie wiem. Aktualnie w Morele.net trwa promocja na procka z tytułu za ok.650zł. Potrzebuje jakiegoś odpowiednika właśnie mojej i5. Nic z górnej półki czy czegoś do kręcenia nie potrzebuje. W sumie ten procek razem z jakąś podstawową płytą kosztowałby mnie niecały 1k zł. Ram póki co zostawiłbym swój, a z czasem kupiłnym szybszy. No chyba że macie jakiś fajny odpowiednik w Ryzenach bo tam już się pogubiłem co i jak. Powiedzmy, że maksymalnie co mógłbym dać za proc+płyta to 1300zł.
Ogólnie jest właśnie polecany ten procek do zestawów komputerowych jak ktoś nie ma kasy. 98% gier na nim przy odpowiedniej karcie graficznej powinny działać bez problemu. Jednak ten procek jest bardziej na teraz. Za kilka lat możesz mieć problem z płynnym działaniem nowszych gier.
Jako, że nie chce tworzyć nowego tematu to odświeżę ten. Ogólnie to zrezygnowałem z Intela na rzecz AMD. Obecnie czekam na zamówiony Ryzen 1600 AF (rewizja, a tak naprawdę jest to Ryzen 2600 z delikatnie zbitymi zegarami. Architektura Zen+ w 12nm się zgadza) z płytą B450 i RAM'em 3200Mhz. Wyszedłem z założenia, że będzie to bardziej opłacalne na dłuższą metę. Może i i5 10400f ma na chwilę obecną wyższą wydajność niż ten Ryzen 1600AF, ale i tak ten procek będzie póki co współpracował z RX 470 więc w zupełności wystarczy, a za rok, dwa lata będę mógł wymienić go na coś lepszego nie wymieniając RAMu czy płyty. Powinienem i tak odczuć kopa po przesiadce z i5 6500 i RAMu 2133Mhz.
Teraz pytanie jakby ktoś mi pomógł wycenić tą moją i5 6500 i całą resztę. Oczywiście wszystkie pudełka mam.
Procesor: Intel Core i5-6500, 3.2GHz+Boxowe chłodzenie (mój Spartan pasuje pod AM4)
Płyta główna: MSI B150M PRO-VDH
RAM: Kingston HyperX, DDR4, 8 GB (2x4), 2133MHz, CL14 oraz CORSAIR 16GB (2x8) 2133MHz Vengeance LPX (Ram Kingstona mogę sprzedać osobno bo jest nieużywana od 2 lat i leżała w szafie bo o niej zapomniałem)
Osobiście chcę to sprzedać jako komplet bo nie chce mi się bawić w osobną sprzedaż ale jak nie będzie wyjścia to trudno. Sam myślałem o kwocie 500zł ale nie wiem czy nie za dużo za komplet.
Sam bym wycenił mniej więcej tak. Jakbym sprzedawał osobno, a razem trochę mniej.
i5 250-300zł
płyta 150zł
Ram 16gb 150zł
Bardzo rozsądną cenę zaproponowałeś. Ja w maju za 630zł sprzedałem zestaw i5-6400 BOX + Gigabyte GA-B150-D3H + 2x4GB DDR4 2133MHz Corsair Vengeance. Na upartego swój zestaw mógłbyś wystawić nawet za 650-700 i powoli schodzić z ceny w razie braku zainteresowania. Ewentualnie możesz zrobić tak jak ja - zobacz na Allegro po ile chodzą takie części i na tej podstawie ustal ceny
Dzięki. Pomyślę bo w sumie mogę dać te 600-650 i w razie czego miałbym z czego zejść. Rozstrzał na allegro dość duży w przypadku i5 ale tak za 300zł myślę, że by poszedł. Ten model płyty jest tylko jeden na allegro i za 255 i już widzę poszedł. Teraz widzę ktoś wystawił dokładnie taki sam setup (proc+płyta) za 480zł. Zobaczę jak szybko zejdzie.