Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Procesor AMD Phenom II X6 1100T Black Edition 6 x 3300 MHz

16.05.2014 16:17
1
GANDI589
38
Pretorianin

Procesor AMD Phenom II X6 1100T Black Edition 6 x 3300 MHz

Witam. Piszę z prośbą o doradzenie, ale obiektywne, a nie przesadzone. Jestem osobą która doświadczenie jeśli chodzi o karty, procesory ma. Wiem, że wymagania na pudełkach są bardzo często zawyżone. I wiem, że ICORE 5 nie jest wcale konieczne żeby wszystko działało płynnie, wiem to z autopsji mając Phenoma i grając na nim na maksymalnych ustawieniach w gry.

Do rzeczy. Nie dawno zakupiłem kartę graficzną GTX 660 zmieniając ją na GTX 560 na którym działało mi wszystko, ale nie tak płynnie jak teraz - zmiany są bardzo odczuwalne między innymi w takim Crysis 3. Battlefield 4 jako jedyny nie działa mi na ultra. Gram w niego na HIGH z AA bardzo płynnie. Często mam 75 klatek i widzę, że bez problemu zadziała mi na ultra, ale chyba procesor nie daje rady. Widziałem na filmikach zresztą jak posiadaczom radeonów na podobnej mocy kartach co do GTX 660 działa na ultra, mają ten sam procesor co ja 955 3,20 GHz. Radeony z AMD lepiej scalują się i mniej obciążają procesor dzięki czemu nie potrzeba nawet do olbrzymich kart dużych procesorów. Mogłem wymienić na R 270, ale czas na wymianę minął w sklepie. Bardzo chciałem mieć kartę Nvidia z powodu bajerów jakie oferuje. I następny krok jaki chce postawić w kierunku modernizacji to kupno większego procesora i nie tylko. Dlatego prosze o obiektywne rady żeby nie okazało się, że gdy kupię daną część będzie ta sama wydajność. A niewiele będzie mnie jednak kosztować te modernizacje bo mogę poprzedni procesor sprzedać, który dobrze sprzedaje się, a ten, który chce kupić AMD Phenom II X6 1100T Black Edition 6 x 3300 MHz kosztuje z 455 zł na razie bo jest aukcja i to jedyna chyba ciekawa oferta więc proszę o szybką odpowiedź.
Wydaje mi się, że ten procesor może wiele wycisnąć z karty GTX 660, ma turbo core, dobrze się kręci, można go podkręcić do 4,2 GHz.

Kolejną rzecz jaką rozważam kupić jest system operacyjny. Słyszałem, że na WIN 8.1 lepiej działa BF 4, ale niestety, w pełni wykorzystać DIRECT 11.1 mogą tylko karty z serii 7000 radeon. Wygląda na to jakby BF 4 był konwersją na radeony :). Mantle, DIRECT 11.1. Ale kupno systemu opłacałoby mi się bo mogę sprzedać i WIN XP oraz WIN 7 wtedy to pokryje koszta WIN 8.1. Ale nim bym go kupił chce wiedzieć czy jednak opłaca się instalować jego. Czy wydajniejsza jest z nim praca i czy gry działają lepiej i co najważniejsze czy właśnie nie powoduje, że mniej jest klatek.

I kolejny zakup jaki rozważam to RAM. Obecnie mam 6B 1333 MHz i zastawiam się czy to mogłoby coś przyśpieszyć w BF 4 i ogólnie we wszystkich grach. Skoro w zalecanych jest 8B czy możliwe, że tyle wymaga fizycznie, realnie? Rozważam kupno markowego RAM wysoko taktowanego Corsair Dual 8GB (2x4GB) Vengeance CL9 1600MHz DDR3 Low Voltage. Słyszałem, że BF 4o 20% przyśpiesza dzięki lepszemu taktowaniu RAM. Jeśli to prawda to może warto kupić bo i tak to nie będei do jednej gry. Forstbite 3.0 to silnik na którym powstaną dwie gry jakie oczekuje DRAGON AGE III I MASS EFFECT 4 i myślę, że podobne będą miały zastosowania, może mniej będę obciążać procesor bo to nie gry multiplayerowe. Na przykład Batllefielda 4 kampania działa mi na ultra.

I chce zaznaczyć, że wszystko mi działa płynnie jedynie nie mogę grać płynnie na ultra w BF 4 co mnie dziwi skoro mam na high z AA4X 75 klatek często i spada od czasu do czasu do 60 czy mniej, ale przeważnie jest coś w tych granicach.

Może ewentualnie powinienem podkręcić jeszcze bardziej swój obecny procesor to 4,2 GHz, ale wtedy będę bawił się napięciami. Mam obecnie 3,60 Ghz i maksymalną temperaturę jaką osiągnął procesor to 63. To bezpieczna temperatura? Na stronie producenta było napisane maks 62, ale nie mam non stop 63 to jest maks do ilu doszło, a tak jest coś w granicach 50-60. Bez obciążenia 40.

16.05.2014 16:44
2
odpowiedz
GANDI589
38
Pretorianin

Moja konfiguracja:
WINDOWS 7 HOME EDITION 64 BIT
GIGABYTE GA-770T-USB 3.0
PHENOM 955 3,20 GHz - 3,60 GHz
ASUS DIRECTU CU II GTX 660 OC
6 GB 1333 MHz
Zasilacz Chieftec 500 WAT

Aha i jeszcze jedno czy moja płyta główna jak bym zakupił ten najmocniejszy sześciordzeniowy procesor na mój socket udźwignęłaby go? Proszę mi podać listę procesorów obsługiwanych przez moją płytę bo kiedyś taką listę znalazłem, ale nie wiem gdzie teraz jej szukać.

18.05.2014 10:15
3
odpowiedz
tybet2
159
Generał

Ten procesor jest spoko.
BF4 działa lepiej na Win8, ale to jedna z niewielu gier, jakie działają dobrze. JA bym nie kupował windowsa tylko do BF-a4, bo zwyczajnie aż taka dobra ta gra nie jest (delikatnie mówiąc.
RAM Ci nic nie da z punktu widzenia zwykłego gracza - w sensie nie będziesz miał więcej klatek na tyle, żeby to zauważyć.
Jeśli lubisz podkręcanie to oczywiście się baw w to:)

Na tej grafie nie widziałem, aby dało się grać na ultra. Kumpel ma podobny sprzęt i też mu karta graficzna nie wyrabiała.

19.05.2014 00:28
4
odpowiedz
GANDI589
38
Pretorianin

Dzięki za odpowiedż

19.05.2014 11:51
Fee
5
odpowiedz
Fee
32
syf

Obydwa te procki to już staruchy. Rzuć tylko okiem na te wykresy ->
1. http://gamegpu.ru/images/remote/http--www.gamegpu.ru-images-stories-Test_GPU-Action-Battlefield_4-test-bf4_proz_2.jpg
2. http://gamegpu.ru/images/remote/http--www.gamegpu.ru-images-stories-Test_GPU-Action-Battlefield_4_China_Rising_-test-bf_4_proz.jpg
Twój aktualny Phenom jest na dnie, a ten nowy dodaje tylko kilkanaście FPS-ów.

Tutaj masz test Crysis'a 3: http://gamegpu.ru/images/stories/Test_GPU/Action/Crysis%203/test/proz.jpg
Tutaj przyrost jest podobny.

Ten procesor nie jest przyszłościowy, raczej kupiłbym nową płytę główną z prockiem Haswella.

Forum: Procesor AMD Phenom II X6 1100T Black Edition 6 x 3300 MHz