Witam.
Robilem format laptopa (Asus F5SL). Wszystko ladnie, zainstalowalem z plytki Windows Home Edition (innej nie mialem). Nastepnie sterowniki ze strony producenta:
[link] (Widze ze administracja GOLa dalej w formie, bo nawet link do supportu asusa usuwa.... )
Karta graficzna i dzwiekowa dzialaja. Wszystko gralo do czasu gdy napotkalem na stery do karty sieciowej. Zainstalowalem te z zakladki "wireless" i "modem". No i internet przez kabel dziala, ale przez wifi juz nie. Wyglada to tak, ze laptop laczy sie z routerem (TP-Link). I pisze ze "polaczona" ale jest "ograniczenie lub brak lacznosci" i ze moge nie miec dostepu do niektorych zasobow sieciowych. Jak wchodze we wlasciwosci to w miejscu gdzie sa ikony dwoch komputerow i ilosc pakietow wyslanych/odebranych to jeden z tych komputerow jest szary i widac obok niego klodke. Tak samo jak wejde w ustawienia karty sieciowej. Wszedzie przy tych adresach (bramy, maski itp) pisze ze niedostepny. Ale jak w chodze w ipconfig to wszystko sie zgadza (przepisalem te adresy z dzialajacego laptopa i porownalem je w ipconfig Asusa - wszystko sie zgadza). Oprocz tego sprawdzalem w BIOSie (advanced->onboard devices) czy przypadkiem karta sieciowa jest wylaczona. Ale nic co by pasowalo do niej nie znalazlem. Byl tylko touchpad i cos jeszcze (wszystko wlaczone).
No ja juz probowalem wszystkiego, od tygodnia przekopuje fora ale nic nie znalazlem. Aha i dodam, ze siec widze tylko wtedy jak w ustawieniach zaawansowanych dam, zeby windows wyszukiwal sieci a nie sterownik Atheros.
Pytanie nastepne: jak wejsc w ustawienia routera?
spoiler start
Tak w ogole to sorry za brak polskich znakow, ale pisze z innego laptopa do ktorego klawiatury nie jestem przyzwyczajony
www . asus . com /pl/supportonly/F5SL/#support_Download
spoiler stop
Co do pierwszego problemu z siecią: zawołaj fachowca, skoro przez tydzień szukasz odpowiedzi to nie wróży nic dobrego.
Akurat siec ma to do Siebie, że ciężko ja naprawiać na odległość.
Do konfiguracji routera wchodzisz wpisując w przeglądarce Twoja bramę domyślną.
Domyślne hasło i nazwę użytkownika (adres zresztą też) masz na spodzie routera.
Siwy - ale w ustawieniach routera jak dotąd nic nie grzebałem, bo nie mogłem się tam dostać. Wpisywałem adres bramy ale na starym laptopie (popsutym) nie działało wiec sobie odpuściłem. Dopiero teraz, na podłączonym, działa. Może tutaj coś pozmieniać?
To nie jest kwestia "coś pozmieniać", tu trzeba wszystko posprawdzać zaczynając od przeprowadzania porządnej konfiguracji. A waląc tak na ślepo to sobie możesz szukać rozwiązania problemu do końca świata.
Ciężko Ci pomóc bo mamy szczątkowe informacje.
Jak wygląda adresacja na kompach i jakie adresy Ci daję router?
Jeśli chodzi o adresy to tak jak wspominałem: na każdym kompie, wliczając zepsutego laptopa, są takie same. Z tą różnicą, że na zepsutym w ipconfig jest wszystko OK, ale jak wchodzę w sterownik karty sieciowej to pisze, że są niedostępne. Obstawiałbym tu winę sterownika. Instalowałem je dosyć chaotycznie i przy próbach wcześniejszych napraw mogłem coś namieszać. Więc może kolejny format i instalacja po kolei tak jak należy?
tą różnicą, że na zepsutym w ipconfig jest wszystko OK
tzn? Skąd masz pewność o poprawności konfiguracji?
Obstawiałbym tu winę sterownika. Instalowałem je dosyć chaotycznie i przy próbach wcześniejszych napraw mogłem coś namieszać.
Co oznacza chaotycznie?
To, że coś namieszałeś jest niemal pewne.
Weź pod uwagę fakt, że w w tym samym modelu laptopa mogły występować moduły wifi różnych producentów i na stronie ze sterownikami, może być kilka sterowników do WiFi.
Więc może kolejny format i instalacja po kolei tak jak należy?
Chce Ci się ładować system od zera to czemu nie.
Powiedz co robiłeś nie po kolei?
Skąd masz pewność o poprawności konfiguracji?
Bo spisałem adresy bramy i maski podsieci z działającego laptopa i porównałem z tymi na zepsutym. Były identyczne oprócz adresu IP komputera, który różnił się ostatnią cyfrą (zamiast 2 było 6).
Chaotycznie to znaczy chaotycznie. To był mój pierwszy format i nastawiałem się na to, że sterowniki zainstalują się same, z płyty. Gdy okazało się inaczej zacząłem ich szukać po internecie i zanim trafiłem na stronę producenta zrobił się już lekki bałagan. Potem było podobnie, coś tam nie działało, instalowałem po kilka razy to samo, potem okazało się że trzeba ściągac Service Packa itd. Do tego grzebałem grzebałem w ustawieniach sieciowych próbując połączyć się z internetem. Możliwe, że coś spieprzyłem niechcący więc pozostaje mi ponowny format, bo jak sam stwierdziłem ciężko bedzie dojść do problemu. Teraz wiem już co i jak to zrobię to sprawnie.