Zamontowałem do płyty Gigabyte (GA-MA78GM-UD2H) Phenoma II X4 965. Oczywiście, ponieważ był stary bios, zupdatowałem go do najnowszego, płyta zauważyła prawidłowo procesor i zacząłem testy. W grach wygląda wszystko ok, mocno wzrosła wydajnośc, aczkolwiek po odpaleniu 3D Mark 11 pojawił się problem - podczas testu fizyki liczonej przez procesor wyszło jakies 610 pkt zamiast ok. 4000, które by wynikały z testów inych ludzi.
Ktoś wie, co moze być tego przyczyną?
Z pamiecią nie ma zadnego problemu, tak samo z kartą graficzną... Żeby było zabawniej - w grach tez w zasadzie jest mocna poprawa - wzrost mocy jest odczuwalny... Tylko na tym 3d marku jakoś dziwnie to działa, nie wiem dlaczego...
Po pierwsze nie mieszaj gier do tego badziewia 3d mark, bo on żadnym wyznacznikiem nie jest, a ten jego test fizyki to mało ważny jest tutaj.
Po drugie, jeżeli nie masz syfu, programy normalnie zainstalowane, stery aktualne i wszystko sprawne na windzie, to albo źle bios ustawiony albo słaby ram do tego testu.
Nigdzie nie napisałem, że z pamięcią jest coś nie tak w grach, ale w 3d mark będą takie cyrki jeżeli jest to co napisałem.