Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Problem z płytą główną Foxconn i pamięciami DDR3 Kingston

15.06.2012 16:59
1
zanonimizowany656823
13
Legionista

Problem z płytą główną Foxconn i pamięciami DDR3 Kingston

Witam,

Mój problem na tym, że mam płytę główną Foxconn P35AP-S, do tej pory mam zainstalowane w niej pamięci RAM 2x1GB DDR2 Goodram (numeru nie podam, bo nie chce mi się ich teraz wyciągać, jednak mam wrażenie, że ich model nie jest ważny), aby zwiększyć ilość pamięci chciałem wymienić je na 2x2GB. Najpierw kupiłem używaną jedną kość Goodram DDR3 2GB 1333MHz CL9 DIMM (GR1333D364L9/2G), niestety gdy ją zainstalowałem komputer nie chciał się włączyć (nie pamiętam już kodu na ekranie POST i dźwięku jaki wydawał głośnik). Ale ponieważ w specyfikacji jest napisane, że płyta nie obsługuje w teorii szybkości 1333 MHz postanowiłem kupić dwie nowe kości Kingston DDR3 KVR1066D3S8N7/2G. Niestety te po zainstalowaniu na płycie także nie działają, obojętnie w jakiej konfiguracji. Głośnik zaczyna szybko pikać, a na ekranie POST pojawia się kod "E0". Co ciekawe pamięci te w specyfikacji na stronie Kingston mają podaną wysokość 30 mm, a moje mają 19 mm, lecz naklejka na nich wygląda na oryginalną więc pewnie specyfikacja jest źle podana.

Dodam jeszcze, że mój procesor to Intel E7200 oraz, że:

1. Płyta to płyta COMBO (2 sloty DDR3 i 4 sloty DDR2),
2. Na pewno włożyłem do kości do dobrego slotu (dość duża różnica w miejscu wcięcia),
3. Za każdym razem robiłem ClearCMOS, przed podłączeniem.

Niestety nie mam jak sprawdzić tej płyty innymi pamięciami, ani tych pamięci na innej płycie (nie chce kupować na marne).

I teraz chcę się zapytać was, czy moja płyta główna jest zepsuta, czy może muszę przestawić coś w BIOS'ie? A jeśli płyta zepsuta to, czy pamięci będę pracować (obojętnie czy Goodram czy Kingston) np. z płytą Asus Striker II NSE?

Proszę o szybką odpowiedź, pozdrawiam, bar10005

PS. Nie wiedziałem do jakiej kategorii wstawić, więc jeśli jest zła proszę administratora o przeniesienie.

15.06.2012 17:02
2
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Ściągam instrukcję, żeby sprawdzić, czy czegoś nie trzeba dodatkowo przestawić/podłączyć, ale już teraz zapytam. Wiesz, że dwa typy pamięci (DDR2 i DDR3) nie mogą być włożone na płytę jednocześnie?

15.06.2012 17:16
3
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Zgodnie z instrukcją płyta główna ma 4 sloty DDR2 i 2 sloty DDR3. Nic nie trzeba przestawiać ani wkładać. Nie wolno umieszczać pamięci 2 typów jednocześnie bo nie będzie to działać i może uszkodzić pamięci lub płytę główną.
Licząc od procesora kolejne sloty:
1. DDR2
2. DDR2
3. DDR3

4. DDR2
5. DDR2
6. DDR3

15.06.2012 17:28
4
odpowiedz
zanonimizowany656823
13
Legionista

Tak, jak pisałem, wiem które sloty to DDR3 i nie włączałem komputera z zainstalowanymi oboma rodzajami pamięci. Czy możliwe, że płyta jest uszkodzona? Są to moje pierwsze pamięci DDR3 włożone do tej płyty od jej kupna (już nawet nie pamiętam kiedy kupiłem, ale na pewno nie mam gwarancji), więc podejrzewam, że płyta pod względem DDR3 mogła być od początku zepsuta.

16.06.2012 13:30
5
odpowiedz
zanonimizowany656823
13
Legionista

Niestety nie mogę edytować poprzedniego postu:

Czy te pamięci będę działać z płytą Asus Striker II NSE? Jestem skłonny ją kupić, bo ma więcej slotów DDR3 i zapewne lepiej się kręci od mojego foxconna.

Forum: Problem z płytą główną Foxconn i pamięciami DDR3 Kingston