Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Problem z Padem ACME w grze Darksiders 2

12.02.2013 21:41
1
Relax13
36
Centurion

Problem z Padem ACME w grze Darksiders 2

Prawy analog działa mi odwrotnie, tak samo w dead space i w darksiders 2, ściągnąłem ten program który pozwala na sterowanie padem w darksiders 2 i kiedy go włączam to tam też odwrotnie działa ale kiedy ściągnąłem program TocaEdit Xbox 360 Controller Emulator Application 2.1.2.190 Beta 2 który ktoś polecił tutaj na forum to tam już widać jakby wszystko dobrze odbierało, nie wiem jak to zrobić żeby w tych grach zaczął działać dobrze, pomocy.

12.02.2013 21:46
Ambitny Łoś
2
odpowiedz
Ambitny Łoś
196
Cthulhu

http://code.google.com/p/x360ce/wiki/MainPage

Tak jak tutaj jest opisane - jeśli w oknie konfiguracji wszystko jest ok, to daj save i po wyjściu z aplikacji i uruchomieniu gry wszystko powinno działać. A jak nie to zamień osie na prawej gałce i zobacz co się stanie.

I co to za "program który pozwala na sterowanie padem w darksiders 2". Czy ty przypadkiem nie próbujesz używać czegoś w stylu Xpaddera/Joy2Key razem z X360 Controller Emulator?

12.02.2013 22:01
3
odpowiedz
Relax13
36
Centurion

Ten program nazywa się xbox360cemu.v.3.0 (XInputTest) trzeba go było po prostu wstawić do folderu z grą i właśnie w tym programie prawy analog odbiera odwrotnie ale i w dead space też chociaż tam nie trzeba było programów, a ten TocaEdit Xbox 360 Controller Emulator Application 2.1.2.190 Beta 2 mam na dysku i miał mi pomóc w zmianie tego na dobre ale tam akurat wszystko odbiera dobrze i nie wiem co mam tam zmieniać.
A jak ten drugi wstawię do folderu z grą to też sterowanie zmieni się na pada?
Bo może nie przestawi się na to odwrotnie znowu.
Ps. kiepsko sobie jeszcze radzę a angielskim i nie wiem o co tam w ogóle chodzi na tej stronie z pomocą.

12.02.2013 22:52
Ambitny Łoś
4
odpowiedz
Ambitny Łoś
196
Cthulhu

Obydwa te programy to jedno i to samo, tylko w różnych wersjach, więc nie dziwne, że masz problemy :) Konkretnie, to te pliki dll i ini były ze starej wersji i dlatego mogły się kłócić z konfiguracją nowej.

Wyrzuć wszystko co tam dodałeś do folderu i do głównego folderu z grą wrzuć tą wersję:
http://code.google.com/p/x360ce/downloads/detail?name=x360ce.App-2.1.2.190.zip&can=2&q=

Po uruchomieniu x360ce.exe, program dwa razy zapyta się czy utworzyć pliki, dajesz oczywiście tak. Potem zapyta się o to czy poszukać konfiguracji w internecie, tak samo możesz potwierdzić next, potem finish.

Teraz już możesz bawić się w ustawianie przycisków, upewnij się że Triggery i bumpery są dobrze skonfigurowane, a nie odwrotnie, chyba że tego chcesz (w padach typu DualShockowego, najczęściej trzymamy palce na górnych spustach, na xboksowym na triggerach, dlatego w grach na PS3 to co w Xboksowych jest na triggerach, mamy na L1 i R1).

Jeśli prawa gałka ma osie zamienione ze sobą, wtedy tak jak widzisz, zamień je miejscami (po prawej stronie Stick Axis X i Y). Jeśli wychylają się w złą stronę, a kierunek jest dobry, to po prostu ośka musi być z I na początku, rozwijając menu zobaczysz Axes > Inverted.

Dajesz save i już powinno działać :)

12.02.2013 23:02
5
odpowiedz
Relax13
36
Centurion

no dobra, spróbuje i dam znać jakby coś jeszcze było nie tak, tylko że w dead space próbowałem grać na tym padzie wcześniej niż w darksiders 2 i wtedy nie było jeszcze żadnego z tych programów a i tam prawy analog działał odwrotnie więc to raczej wyklucza opcję że to te dwa programy tam popieprzyły ale tak jak piszę, zobaczę i jak coś to się odzywam
dzięki za pomoc :)

12.02.2013 23:30
Ambitny Łoś
6
odpowiedz
Ambitny Łoś
196
Cthulhu

Po prostu Dead Space obsługiwał też "zwykłe" pady. Jakbyś wtedy grał z x360ce to prawdopodobnie po dobrej konfiguracji by nie było odwróconej gałki. Kiedyś wrzucało się też specjalny DInput.dll, żeby zablokować obsługę innych padów, właśnie po to żeby się nie gryzły z emulatorem, teraz chyba działa i bez tego.

Forum: Problem z Padem ACME w grze Darksiders 2